Много лека тортичка, почти без мазнина, с аромат на мед и печени орехи!
Ще напиша рецептата, както е в оригинал, а в скоби ще допълня моите изменения:
Продукти:
300гр.бяло брашно
25гр.мед
25гр.меко масло
200гр.мусковадо или бяла захар(аз използвах бяла)
щипка сол
6гр.хлебна сода(1 кафяна лъжичка)
2 големи яйца
за крема:
800гр. кисело мляко(използвах1200гр.или 3 кофички кисело мляко "На баба" 3,6%)
2ч.л.пудра захар(сложих 2с.л.кристална)
1 ванилия
за посипка:
50гр.орехи
50гр.шоколад(не сложих)
Млякото за крема се изсипва в гевгир(голяма цедка или сито) застлан с един слой тензух и се оставя за 2 часа да се отцеди.
Смесват се брашното, солта и содата и се пресяват. На водна баня се разбиват яйцата и захарта, с миксер или тел, докато сместа се загрее и побелее. В горещата смес се добавят маслото и меда, а след тях брашното със солта и содата. Внимателно се разбърква с лопатка.
По рецепта от тази смес се изпичат 4 блата, като на хартия за печене се очертават кръгове с диаметър 24см и тестото се размазва с лопатка по тези очертания. Но ... аз нали трябва винаги да променя нещо, изпекох 2 правоъгълни блата с размера на голямата тава на фурната, които после разрязах на две по дължина. Блатовете се пекат в загрята на 180С фурна до тъмно-златисто, но не ги оставяйте да покафенеят, защото може да загорчат. Единият блат беше "похарчен" за директна дегустация :)), има вкус на бисквити "Закуска"! Останалите три правоъгълни блата обрязах по краищата да ги изравня и слепих с крем.
За крема - млякото се разбърква със захарта и ванилията и се сглобява тортата, като се маже богато между всеки блат. С останалия крем се намазва отгоре и отстрани.
Орехите се запичат леко на сух тиган или в МВ и се счукват. Отстрани тортата се поръсва със счуканите изрезки от блатовете, а отгоре с орехите и шоколада.
Оставя се да престои 2-3 часа,за да попие добре крема и да се обединят всички аромати.
Да ви е сладко!
източник: elaizik ЖЖ
21 коментара:
Страхотна торта!
И аз се присъединявам към почитателите на такива торти;-)
Прекрасни аромати, Веси!
Някой ден ще изгрее и в моя дом тази вкусотия;-)
Хубави почивни дни!
Много ми харесва тортата,Весе,ще я направя и аз,благодаря за идеята!
Много хубава торта, а парченцето е нечовешки изкушаващо!
Разкошна тортичка! Записвам рецептата, да я пробвам! Приятни почивни дни!
Уау, тази торта непременно ще се прави - много обичам дъх на мед в сладкишите, а в комбинация с кисело мляко ще е наистина страхотна! Още повече, че моето е гъсто домашно.
Поздрави!
Страхотна торта, а това пърченце няколко пъти ме връща към себе си...!Поздрави за изкушаващата рецепта и фотосесия!
Благодаря ви за милите думи и интереса към рецептите ми,момичета!
Пожелавам ви слънчев,усмихнат и много вкусен уикенд!
Веси , тортичката ти е прекрасна и снимките също.
Прегръдки и хубави почивни дни.
Благодаря,Здравче!
Хубави и на теб!Поздрави!
Апетитно изглежда тортата, Веси!
Медена само веднъж съм правила, и колкото повече престояваше, по-вкусна ставаше:)
Снимките са чудесни! Човек да не погледне в блога и веднага му се иска да си хапне. :)
Веси, тази тортичка изглежда много вкусна,както и всичко, което си приготвила напоследък :)) Поздрави!
Благодаря ви,момичета!Много ме радвате!
Хубава и вкусна неделя ви пожелавам!
kak ope4e 2-ta blata,pak li pazmazani varhu hartiq ili v namazana inabra6nena tava?
А, ако си купя цедено кисело мляко от магазина 1-2 кофички и използвам него, вместо да цедя кисело мляко, ефектът същият ли ще е или ще има разлика?
Опитайте и споделете резултата. Предполагам ще стане, стига да не е добавена сол в продукта, понякога е посолен,готов за салати.
Тази торта ми изглежда страхотно, но едно нещо ме притеснява- не става ли много суха?
Изглежда ще е страхотна торта. Това ще е следващото нещо, което ще направя от вашите рецепти! Благодаря ви за тях и ви желая здраве и успехи!
страхотно ми изглежда ще се прави - Валя
Здравейте,
за втори път направих тортата миналия ден, изключително вкусна е. Но... нещо не успявам да се справя с блатовете - тестото преди печене е много твърдо и лепкаво.Спазвам всички пропорции.
Пека 3 блата от това количество във форма 26 см с разкопчаващи стени. С първия блат успявам, но втория и третия се разстилат изключително трудно, даже третия разточих с още малко брашно. Къде бъркам? Благодаря предварително за отговора. Хубава вечер :)
Забравих да се представя :) Йорданка Минкова - Дани
Публикуване на коментар