Помните ли този десерт от детството ни?Наричаше се "Снежни топки" - пухкави варени белтъци,плаващи в уханен ванилов сос!В рецептите на Джулия Чайлд този десерт фигурира под името "Плаващи острови".Има малка разлика в приготвянето на двата десерта - при френския белтъчните топки се запичат след сваряването,но и да се пропусне този етап не е фатално.Получава се нежен,приятен на вкус и вид десерт!
Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
щипка сол
1 ванилия
2ч.ч.прясно мляко
бучка краве масло
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.Постепенно,лъжица по лъжица се добавя половината захар.
В касерола се кипва млякото с ванилията.С помощта на две супени лъжици от белтъците се оформят топки и се пускат в слабо кипящото мляко.Вари се по 15-20 секунди от всяка страна,като се обръщат внимателно с помощта на вилица.Изваждат се в тавичка и след като са готови всички топки се запичат в загрята фурна до леко зачервяване - броени минутки.
Приготвя се ваниловият сос - прецежда се останалото от варенето мляко,добавя се останалата половина от захарта с разбитите жълтъци.Вари се на слаб огън,при непрекъснато разбъркване,докато се сгъсти.Не допускайте да заври,за да не се пресече!Накрая се добавя бучката масло да се разтопи.
Десерта се сервира добре охладен - "море" от ванилов сос и "плаващи белтъчни острови".
По желание може да се гарнира с топинг.
Източник: "Mastering the of French Cooking"
3 коментара:
Una delicia de receta,yo la hago parecida y doy fe de que esta muy rica, a ti te ha quedado fantastica. Besicos
Веси, помня този десерт, но му казвахме" Снежни топки "..Няма значение, беше ми приятно това намигване от детството!
Оф, ти си го написала това, някакви лебеди бяха , но най-вече Снежни топки, но аз първо чета продуктите, рецептата, предсатвям си какво е на вкус, и тогава се връщам да чета всичко друго, с вкус в устата..:)
Публикуване на коментар