четвъртък, 10 декември 2015 г.

Masala chai - еликсирът на Кало

   При тази инвазия на индийски сериали по всички телевизии, неминуемо беше да не полюбопитствам какво пият и какво хапват персонажите в тях. :) Първото, което ме привлече беше толкова таченият от Кало(Калияни от "Малката булка") чай - Masala chai. И като любител на всякакви видове чай - зелен, черен, билков и този много ми допадна. Поднесен горещ е чудесна ободряваща, сгряваща и вкусна напитка. Екзотичен аромат, непознат вкус - всичко ми допадна. Пробвайте го и ще се уверите:



Продукти за 2 чаши:
2ч.л. черен чай
2ч.л. кафява захар
3 кутийки кардамон
1см корен пресен джинджифил(настърган) или 1/2ч.л. сух(на прах)
1/2ч.л. канела
1 цветче звезден анасон
2-3 пъпчици карамфил
1ч.ч. вода
1ч.ч. прясно мляко


   В касерола се изсипват подправките и захарта и се заливат с водата. Поставят се на силен огън да кипнат. Добавят се чаените листа и сместа се вари 1-2 мин. на по-слаб огън. Добавя се млякото и се разбърква да не загори. Щом започне да се надига пяната, чаят се отдръпва от огъня. Покрива се с капак и се оставя да отдъхне 5-6мин. Прецежда се, ако е поизстинал се затопля отново и се сервира горещ.
   Вместо захар може да се използва мед за подслаждане, но тогава той се слага в чая накрая, преди сервиране - само да се разтопи.
   Кутийките кардамон е добре да се разчупят, за да отдаде пълния си аромат подправката.
   Masala chai е чудесно лекарство за болно гърло!
   Да ви е сладичко!



Няма коментари: