Ако ви е останал сварен ориз от вчера и не знаете как да го употребите или искате да разнообразите менюто,то тези кюфтенца са идеалния вариант!
Необходими продукти:
2ч.ч.сварен ориз
250гр.кайма
4 яйца
сварен морков
парче кашкавал
черен пипер
олио
галета за паниране
Каймата се запържва в малко олио до готовност.Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Двете яйца се сваряват и охлаждат.
Другите две се добавят при сварения ориз и се измесва добре.
Оризовата смес се разделя на 10-12 части.От всяка с намаслени ръце се оформя питка с вдлъбнатина,в която се поставя лъжичка кайма,кръгче морков или резенче сварено яйце и малко кубче кашкавал.Загръща се и се оформя топка така,че пълнежа да остане вътре.
Готовите оризови топки се овалват в галета и се изпържват в маслена баня.
Поднасят се със зелена салата,млечен сос и резен лимон.
По желание в пълнежа може да редувате кисела краставичка,камби от туршия,гъбки и др.Доставят радост на децата,които се надпреварват да отгатнат - "яйце" или "морковче" и едновременно с това си хапват разнообразни храни.
3 коментара:
Много хубава идея,особено за мен.Много често ориза не ми се получава.Благодаря за рецептата сега имам резервен вариант :)
И на мен много ми допадна! Ще изпробвам!
Честно казано направих голяма цапаница и не ми се вярва да излязат кюфтета от това. Ориза хем го изцеждах доста време си остана един кашав и с яйцето работите съвсем се разтекоха, че добавях галета да стане малко по-сухо, но май стана по-зле. Сега ги пържа, но това са някакви франкенщайн кюфтаци. Изобщо не са като на снимката. ;(
Публикуване на коментар