сряда, 12 февруари 2014 г.

"Сърдечно" пълнозърнесто хлебче


Продукти:
300мл топла вода(26-30С)
20г прясна или 7г суха мая
1ч.л. мед
1ч.л. сол
1с.л. олио
3,5 - 4 ч.ч. пълнозърнесто брашно(може смес от различни брашна)
2-3с.л. белен слънчоглед



*Това хлебче е смес от пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно(2ч.ч.)  и брашно Грахам(1,5ч.ч.). Замесено е в хлебопекарната, изпечено във фурната.

   Маята се разтваря в топлата вода, добавя се меда, олиото, брашното и накрая солта и слънчогледа. Замесва се меко, почти лепнещо тесто. Оставя се на топло, в намаслена купа, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Това може да отнеме 40-50мин., а може и повече, зависи от околната температура, температурата на водата, с която е замесено и плътността на тестото.
   Втасалото тесто се премесва, оформя се на топка и се поставя в покрита с хартия тавичка. Оставя се отново да се надигне. От хартия се изрязват шаблончета по желание - сърце, детелинка, цвете, листо ... Шаблонът се налага внимателно върху хлебчето и с помощта на сито се поръсва около него с брашно. След отстраняване на шаблона се получава желаната шарка.



   Хлебчето се пече в предварително загрята фурна, на 180С, до зачервяване. Изважда се на решетка да изстине.


2 коментара:

Иглика каза...

Фантазия, весели празници!

tillia каза...

Почти всяка седмица правя такова хлебче, с различни брашна. Бързо и вкусно, а ти си го и украсила много интересно!
Поздрави, Веси!