вторник, 16 октомври 2012 г.

Ръжено-пшеничен хляб с орехи(хлебопекарна)

Продукти за 900г хляб:
1и5/8ч.вода
3с.л.сухо мляко
3с.л.олио
2ч.л.захар
2ч.л.сол
2ч.бяло брашно
2ч.ръжено брашно+1-2с.л.при нужда
1ч.л.суха мая Йоткер
1 таблетка Вит.С 100мг(стрита)
1/4ч.л.смлян кимион
добавки:
1/2ч.нарязани орехи
1с.л.сусам

*мерителната чаша е 240мл


    Продуктите се поставят в контейнера по реда описан в инструкцията за вашата машинка.При мен са първо течните после сухите.Маята  и витамина задължително след брашното,последни.Хлябът се приготвя на програма за пълнозърнест хляб - №3 на моята машинка.Поглеждайте тестото при замесването - ако има нужда добавете още 1-2с.л. брашно,за да се получи добре оформена топка.След първото втасване,след сигнала добавям нарязаните на едро орехи и сусама.След изпичането изваждам и оставям на решетка да се охлади напълно.
   Хлябът е с хрупкава коричка,плътна среда и с чудесен аромат!




7 коментара:

fuat gencal каза...

Ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ayrıca çok iştah açıcı olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

Габи каза...

Изненада ме с това витамин С :) Обаче хлебчето е супер! За съжаление половинката признава само белият хляб - голям е традиционалист :) Може да си го направя само за мен все пак :) Поздрави!

Иглика каза...

Ох, този витамин С - каква ли му е функцията? Звучи интересно и наличието на орехи, непременно ще се пробва! Хубава седмица!

Марина и Георги каза...

На мен също ми е любопитно каква е функцията на Вит.С?
Аз също имам хлебопекарна и доста налични орехи и ще пробвам рецептата!

Поздрави и успешен ден!

tillia каза...

Хлебопекарна нямам, но това не пречи да си направя такъв чудесен хляб!
Интересна рецепта и ще се пробва!
Поздрави!

vesi4ka каза...

Благодаря,момичета!
Вит.С спомага за укрепването на глутеновите нишки,добавя се в брашна с по-ниско съдържание на глутен.Така се задържат повече газове в тестото,а хляба става по-порест и бухнал.
Усмихнат и слънчев ден!

Анонимен каза...

Прощавайте, а ролята на сухото мляко каква е? Благодаря!