Красиво име за десерт,нали?
Подобно име е дал на своя,Влад Пискунов,руски кулинарен блогър,собственик на интернет-магазин.Не повторих точно рецептата,защото не обичаме мак,освен поръсен на хлебни изделия,но идеята за разнообразяване на обичайния десерт "мляко с грис" ми допадна.Ето и моите продукти:
1л пълномаслено домашно мляко
1/2ч.ч.захар
150мл пшеничен грис
1 капсулка есенция ванилия
2ч.ч.малини(пресни или замразени)
2-3с.л.захар
1с.л.натурално нишесте
1-2с.л.кафява захар за декориране
Малините се поставят в касерола,насипва се захарта и се варят 5-6мин.колкото да се разтопи захарта.Добавя се размитото в малко вода нишесте,разбърква се и се дръпва от огъня.Още топло малиновото пюре се разсипва във формички.За по интересна визия формичките може да се наклонят на една страна и да се оставят така в хладилник,докато застине пюрето.
Гриса се приготвя по обичайния начин - кипва се млякото и захарта,добавя се на тънка струйка гриса,при непрекъснато разбъркване.Вари се 10-12мин. или до леко сгъстяване.Накрая се добавя есенцията.Оставя се леко да се охлади.И тук,за да е по-пухкав крема аз използвам миксер - разбивам поохладената каша няколко минути на пълна мощност.След това разливам по формичките,върху охладеното малиново пюре.Прибира се в хладилник до сервирането.
За декорацията се поръсва с малко кафява захар и се разтопява с горелка.
Дегустира се веднага!
Няма коментари:
Публикуване на коментар