Необходими продукти за 4-5 порции:
4 средни портокала
40г краве масло
40г брашно
50г захар(ако обичате по-сладко увеличете количеството)
3 белтъка
пудра захар за поръсване
^Загрейте фурната до 200С.
^Измийте добре портокалите с гореща вода,четка и сапун.
^Изрежете капачета им и ги издълбайте с остро ножче и лъжичка.
^Изцедете сока и отмерете 300мл.
^От капачетата настържете 1к.л.кора.
^Разтопете маслото в касерола,добавете брашното и оставете за минута на огъня.
^Завийте издълбаните портокали във фолио и ги поставете във форма за мъфини.Вместо портокаловите чашки може да ползвате обикновени формички за суфле,обилно намазани с масло и поръсени със захар.
^Разбийте белтъците на твърд сняг и внимателно,на няколко порции ги добавете към сварения,охладен крем.Разбъркайте леко до хомогенизиране на сместа.
^Напълнете приготвените формички и поставете в загрятата фурна.Пекат се 20-25мин.
^Готовите суфлета се посипват с пудра захар и се поднасят веднага - знаете,суфлето има свойството да спада коварно няколко минути след изваждането му от фурната!
*Готовите напълнени формички могат да се съхраняват в хладилник до 2 часа и тогава да се изпекат.А може и да се замразят във фризер и да се изпекат преди идването на гостите ви - поставят се направо замразени в загрята фурна и печенето продължава около 40мин.
21 коментара:
Големи сладури са тези портокали. Суфлето ти е прекрасно и бих го опитала. Само трябва да помисля с какво да укрепя портокалите, защото нямам подходяща форма за мъфини.
Прегръдки и спокойна вечер!
Чудно суфленце, ароматно, колоритно! Много добре изглежда и как си го сервирала само, чудя се дали да го отмъкна:) вече ми стана навик:)!
Благодаря,ти ninfil :)!
Можеш да им направиш пръстенчета от алуминиево фолио,да стъпят портокалите на тях.
Хубава вечер и на теб!
Хаха,Кате,отмъквай го,но ще е само виртуално,реалното отдавна отлетя :)))
Поздрави и хубава,усмихната вечер!
Прекрасна идея! И не са ти спаднали за снимките суфлетата- герои!:)
Хубав уикенд!
Красота! Много интересна идея да се използват портокалите за формички! Поздрави!
Веси,
поздравления- изглежда ароматно, вкусно, тъкмо като за зима като днешната;)
Хубав уикенд!
Веси,страхотни суфлета, а те са много висша кулинария!Трябва и аз да се пробвам!
Вкусно и топло да ти е през уикенда!
Мария
Веси, страхотни са! Задължително ще ги пробвам, отдавна търся рецепта за сладки суфлета. Копирам си рецептата и ще се отчета да знаеш! :)
Поздрави и хубав ден!
Направо от фурната на фотосесия,Траянче. :))
Усмихнат уикенд и на теб!
Благодаря! :)
Поздрави и усмихнат уикенд!
Благодаря,Мъхче!
Усмихнат и спокоен уикенд и за теб!
Благодаря,Мари!Като за първи опит,май се справих :)))
Усмивки и красиви мигове и на вас!
Благодаря,Ели!
Непременно да споделиш отзиви!
Хубав и цветен уикенд!
Много оригинално!За мен суфлето си е висша кулинария, а при теб е станало перфектно!Поздравления!Хубави почивни дни!
Благодаря! :)
Хубав уикенд и много усмивки!
Gracias por compartir esta hermosa receta me luciré cuando la elabore y la sirva,luce deliciosa,original y linda presentación,abrazos y abrazos.
Браво Веси!Изглежда страхотно.Блога ти много ми харесва,споделила съм една награда с теб,заповядай да си я вземеш и да се запознаем.Хубав ден ти желая.
Веси, много атрактивен начин за поднасяне на този толкова ароматен десерт!
Всеки би се чувствал специален, като му се сервира.
Поздрави!
Здравей, Веси! Позволявам си да започна така, защото толкова често съм "си пила кафето" с теб, ровейки се сред прекрасните ти рецепти и съм си "похапвала" от изкушаващите ти снимки, че вече те чувствам много близка. Е след толкова гледане, най- после и аз се престраших да опитам нещо..... Започнах с това суфле и на вкус стана страхотно, но на вид има какво да се желае..... Проблемът е, че се вдигна прекалено много и още преди да го извадя от фурната започна да спада..... Спазвах точно рецептата, имаш ли идея защо стана така?
Здравей,Анонимен :))
Благодаря,за това,че споделяме кафето си на едно и също място.Радвам се,че местенцето ми за споделяне на рецепти ти харесва.
За суфлето ... ами какво да кажа,това е първото ми и единствено приготвено досега суфле,на мен ми се получи и затова го споделих тук.Както съм написала суфлето е коварно,капризно и само решава кога да се надигне и кога да спадне ... :))) За това,че се е надигнало прекалено много,следващия път напълни формичките с 1/4 по-малко,да има място за надигане,а защо е решило да спада,когато не е трябвало ... само то си знае :)))Съжалявам,че не успях да помогна.Хубава и усмихната вечер от мен!
Публикуване на коментар