Понякога ме хваща експериментаторската вълна - ей така,изведнъж,да пробвам нов вкус,нова рецепта.Така и този път - тиква в нов прочит - солена.Нов е за нас,но хората по света си хапват тиквата не само в сладкиши,а и в супи,ястия и туршии.Супичката с тиква вече показах,много е вкусна,лека и весела.Сега е ред на основното - стейкове от тиква,пикантни,леко люти с нежен сметанов сос!
Продукти
за стейковете:
тиква "цигулка"
брашно
прясно смлян черен пипер
къри
едро смлян лют червен пипер
смлени семена кориандър
сол
за соса:
200гр.заквасена сметана
3 триъгълничета топено сирене
бял пипер
Тиквата се нарязва на филии с дебелина 1-1,5см.Брашното се разбърква с подправките и солта.Тиквата се овалва в брашното и се оставя за 10-ина минутки,след което се изпържва от двете страни в сгорещено олио.Готовите стейкове се отцеждат на кухненска хартия от излишната мазнина.
За соса в малка касерола се смесват сметаната и нарязаното на дребно топено сирене и се загряват на слаб котлон,при непрекъснато разбъркване до стопяване на сиренето.Пробва се за сол и се поръсва с прясно смлян бял пипер.
Добър апетит!
Страници
▼
понеделник, 31 октомври 2011 г.
неделя, 30 октомври 2011 г.
МЕДЕНА ХАЛВА
Това по-скоро е меден сладкиш,не прилича много на халва,но така е записан в старите ми тефтери и затова така го копирам и тук.Получава се с плътна,орехова текстура и чудесен меден аромат.
Продукти:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. пшеничен грис
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. нарязани или счукани орехи
щипка сол
2/3ч.ч. олио
1/2ч.ч. прясно мляко
1 яйце
1с.л. мед
Сироп:
1ч.ч.мед
1/2ч.ч. вода
В купа се отмерват сухите продукти и се размесват добре.
Отделно се разбъркват течните съставки,като се разбиват леко с вилица.
Смесват се и полученото меко тесто се разстила във форма 20х30см.
Пече се около 30 мин. при 180С.
Сиропът се кипва и се излива върху топлия сладкиш.
След охлаждане се нарязва на фигурки по желание.
Продукти:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. пшеничен грис
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. нарязани или счукани орехи
щипка сол
2/3ч.ч. олио
1/2ч.ч. прясно мляко
1 яйце
1с.л. мед
Сироп:
1ч.ч.мед
1/2ч.ч. вода
В купа се отмерват сухите продукти и се размесват добре.
Отделно се разбъркват течните съставки,като се разбиват леко с вилица.
Смесват се и полученото меко тесто се разстила във форма 20х30см.
Пече се около 30 мин. при 180С.
Сиропът се кипва и се излива върху топлия сладкиш.
След охлаждане се нарязва на фигурки по желание.
събота, 29 октомври 2011 г.
Каша от гречка(елда) с гъби
Това е много вкусно и хранително ястие от руската кухня, което напълно може да замести
месото. Елдата е богата на наситени, лесноразтворими и усвоими белтъци,
както и на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и много
други микроелементи.
Продукти за 2 порции:
1 ч ч. гречка (елда)
150 гр. гъби (пресни или от буркан)
1 глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание
Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио. Когато поомекне, се добавят нарязаните гъби и се запържват до златисто. Много вкусно е с ароматни горски гъби, но може да се приготви и с култивирани печурки.
Елдата се измива добре под течаща вода и се изцежда в гевгир. В сух съд се запича на котлона, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода.
Добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън, докато се поеме цялата течност. Дръпва се от котлона, добавя се бучка масло, посолява се и се оставя да се задуши под капак за 10-15 мин.
При сервиране се поръсва с копър по желание.
Продукти за 2 порции:
1 ч ч. гречка (елда)
150 гр. гъби (пресни или от буркан)
1 глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание
Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио. Когато поомекне, се добавят нарязаните гъби и се запържват до златисто. Много вкусно е с ароматни горски гъби, но може да се приготви и с култивирани печурки.
Елдата се измива добре под течаща вода и се изцежда в гевгир. В сух съд се запича на котлона, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода.
Добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън, докато се поеме цялата течност. Дръпва се от котлона, добавя се бучка масло, посолява се и се оставя да се задуши под капак за 10-15 мин.
При сервиране се поръсва с копър по желание.
понеделник, 24 октомври 2011 г.
Есенна супа
И отново рецепта с тиква, но то сезона си е такъв - подтиква те да грабнеш едно оранжево "слънце" и да приготвиш с него и сладко, и солено ...за да се усмихне и да грейне трапезата!
Шаренка, много вкусна, нежна супичка и в същото време много лека, не натоварва, само повдига настроението.
Продукти:
парче тиква, 2 картофа, 1 червена пиперка, стрък праз, 3-4с.л.замразен грах, 1ч.ч.кисело мляко, 1 яйце, магданоз.
Праза, ситно нарязан се задушава в малко олио. Добавят се картофите и тиквата на кубчета и се залива с топла вода. След като поврат малко се добавя граха и нарязаната чушка. Посолява се на вкус. Накрая се застройва с разбитите кисело мляко и яйце. При сервиране се поръсва с малко свеж магданоз.
Шаренка, много вкусна, нежна супичка и в същото време много лека, не натоварва, само повдига настроението.
Продукти:
парче тиква, 2 картофа, 1 червена пиперка, стрък праз, 3-4с.л.замразен грах, 1ч.ч.кисело мляко, 1 яйце, магданоз.
Праза, ситно нарязан се задушава в малко олио. Добавят се картофите и тиквата на кубчета и се залива с топла вода. След като поврат малко се добавя граха и нарязаната чушка. Посолява се на вкус. Накрая се застройва с разбитите кисело мляко и яйце. При сервиране се поръсва с малко свеж магданоз.
петък, 21 октомври 2011 г.
Овесени бисквитки "Golden Crunch"
За една доза:
1ч.ч.брашно
1ч.ч.овесени ядки
1ч.ч.кафява захар
1ч.ч.кокосови стърготини
70-80гр.краве масло
1с.л.мед
2с.л.вода
1ч.л.сода бикарбонат
* ч.чаша е 250мл
Маслото и меда се стопяват и към тях се добавя водата и содата.Изсипват се всички останали съставки и се разбъркват добре.Ако сместа е много суха се добавя още една лъжица вода. С мокри ръце се оформят топчета с големина на орех,сплескват се между дланите и се нареждат върху хартия за печене,на разстояние една от друга.
Пекат се в загрята фурна,на 170-180С - 10мин. за по-меки бисквитки или 15-20мин. за хрупкави и препечени.
След като се извадят от фурната,внимателно се пренасят на решетка да изстинат и да се втвърдят.Ако ще се съхраняват за по-дълго,веднага след като се охладят,се прибират в кутия.
сряда, 19 октомври 2011 г.
"Пръжено" със зелени домати
Типично есенно ястие от местната кухня!
Към края на сезона,преди сланите,има изобилие от зелени домати,които не са успели да се зачервят.Използваме ги за традиционните туршии,но с тях може да се приготви и тази вкусна манджичка: Продукти:
2-3 глави кромид
връзка зелен лук
2-3 зелени домата(избистрено зелени,малко преди да започнат да се зачервяват)
няколко изпечени и обелени пиперки
5-6 червени попрезрели домата
сол,олио
1-2 яйца
Кромида и зеления лук се наситняват и се задушават до омекване в олио.Добавят се нарязаните зелени домати и пиперките.Задушаването продължава без капак.Червените домати се обелват и нарязват,добавят се в тигана.Посолява се и къкри на огъня,докато остане почти само на мазнина.Чукват се яйцата и се разбърква бавно,да се хванат "на конци".
Ако порцията да се гарнира със сиренце,става още по-вкусно!
събота, 15 октомври 2011 г.
Тиква с ябълки,мед и мляко
И след като сте си приготвили пълнена печена тиква,с останалото от "цигулката" ви предлагам да си спретнете това нежно десертче с вкус на мед и мляко:
тиква около килограм,най-вкусно е с "цигулка",но може и друг сорт
4-5 средни ябълки
1/2 чашка мед
шепа счукани орехи
3 яйца
1/2 литър топло прясно мляко
1/2 ч.захар
пакетче ванилия
Тиквата и ябълките се почистват,обелват се и се нарязват на дребни кубчета.
Изсипват се в тавичка за печене,поливат се с меда(ако е много гъст може да се разбърка с малко вода).
Поставят се в загрята фурна и се пекат до омекване,като няколко пъти се разбъркват.Ябълките си пускат сок и не е нужно повече течност,но ако ви се стори сухо - капнете половин чашка вода.
Поръсват се орехите.
Яйцата,захарта и млякото се разбиват с тел,добавя се ванилията и се заливат запечените тиква и ябълки.Тавата се връща обратно във фурната и се дозапича при по-ниска температура,докато се сгъсти.
Оставя се да изстине напълно и се реже на порционни парчета.
4-5 средни ябълки
1/2 чашка мед
шепа счукани орехи
3 яйца
1/2 литър топло прясно мляко
1/2 ч.захар
пакетче ванилия
Тиквата и ябълките се почистват,обелват се и се нарязват на дребни кубчета.
Изсипват се в тавичка за печене,поливат се с меда(ако е много гъст може да се разбърка с малко вода).
Поставят се в загрята фурна и се пекат до омекване,като няколко пъти се разбъркват.Ябълките си пускат сок и не е нужно повече течност,но ако ви се стори сухо - капнете половин чашка вода.
Поръсват се орехите.
Яйцата,захарта и млякото се разбиват с тел,добавя се ванилията и се заливат запечените тиква и ябълки.Тавата се връща обратно във фурната и се дозапича при по-ниска температура,докато се сгъсти.
Оставя се да изстине напълно и се реже на порционни парчета.
петък, 14 октомври 2011 г.
Пълнена печена тиква
Продуктите за това есенно изкушение са "на око" и по вкус:
долната,широка част от тиква "цигулка"(почистена от семето и меката част)
2-3 киселички ябълки
2 круши
шепа стафиди
няколко ореха
3-4с.л.мед
две пръчици канела
може да се сложат гроздови зърна и
сушени сливи
Плодовете се почистват и нарязват на парченца.Смесват се със стафидите и нарязаните орехи.Тиквата се слага в походящ съд,напълва се с плодовата смес,забождат се две пръчки канела и се полива с меда.В тавичката се налива чаша вода и се пече на 200С до омекването на тиквата.
долната,широка част от тиква "цигулка"(почистена от семето и меката част)
2-3 киселички ябълки
2 круши
шепа стафиди
няколко ореха
3-4с.л.мед
две пръчици канела
може да се сложат гроздови зърна и
сушени сливи
Плодовете се почистват и нарязват на парченца.Смесват се със стафидите и нарязаните орехи.Тиквата се слага в походящ съд,напълва се с плодовата смес,забождат се две пръчки канела и се полива с меда.В тавичката се налива чаша вода и се пече на 200С до омекването на тиквата.
сряда, 12 октомври 2011 г.
Некулинарно:да сгънем найлоновите торбички
След забраната на масовата употреба на найлоновите торбички,силно се надявам, безразборното им използване и изхвърляне в природата да бъде сведено до минимум.За пазар вече използваме старите,платнени екоторбички или онези симпатични ретро мрежички,но все пак понякога,за някои стоки се налага употребата и на найлоновите чантички.И не е излишно в дамската си чанта да имате под ръка такава торбичка,за да я използвате повторно,а не отново да получите нова в магазина.
А сега ви представям един лесен и удобен начин за съхранение на наличните вече найлонови торбички - дори и в къщи,те ще заемат значително по-малко място,отколкото,ако са събрани намачкани в чантичка или чекмедже,а в дамската чанта ще са почти незабележими:
Торбичката се сгъва по дължина на две,на четири.От дъното започва да се сгъва на триъгълник,докато се нагъне цялата.Дръжките се сгъват наобратно и се попъхват в получилото се джобче.Триъгълничето е готово!
А сега ви представям един лесен и удобен начин за съхранение на наличните вече найлонови торбички - дори и в къщи,те ще заемат значително по-малко място,отколкото,ако са събрани намачкани в чантичка или чекмедже,а в дамската чанта ще са почти незабележими:
Торбичката се сгъва по дължина на две,на четири.От дъното започва да се сгъва на триъгълник,докато се нагъне цялата.Дръжките се сгъват наобратно и се попъхват в получилото се джобче.Триъгълничето е готово!
вторник, 11 октомври 2011 г.
Панирани "жабешки" бутчета
Лека закачка с която можете да изненадате гостите си! :)))
Продукти
за тестото:
200гр.майонеза
200гр.заквасена сметана
350гр.брашно
за пълнежа:
500гр.кайма (смес)
2 глави лук
5-6скилидки чесън
сол и черен пипер
за "декора":
1 пак.солети
1 яйце
галета
олио за пържене
От майонезата,сметаната и брашното се замесва меко,елстично тесто.
Каймата се измесва с настъргания лук,пресования чесън,сол и пипер на вкус.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5см и с чаша се изрязват кръгчета.
На всяко кръгче в средата се поставя солета,отгоре се поставя лъжица от каймата и тестото се загръща и залепва във вид на пирожка(краищата на солетата остават да стърчат от двете страни).
С остър нож се разполовява през средата.Получават се две "бутчета",които се потапят последователно в разбито яйце и галета,и се изпържват в сгорещена мазнина.Изваждат се на хартия да се отцеди излишната мазнина и се поднасят със сезонна салата.
Продукти
за тестото:
200гр.майонеза
200гр.заквасена сметана
350гр.брашно
за пълнежа:
500гр.кайма (смес)
2 глави лук
5-6скилидки чесън
сол и черен пипер
за "декора":
1 пак.солети
1 яйце
галета
олио за пържене
От майонезата,сметаната и брашното се замесва меко,елстично тесто.
Каймата се измесва с настъргания лук,пресования чесън,сол и пипер на вкус.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5см и с чаша се изрязват кръгчета.
На всяко кръгче в средата се поставя солета,отгоре се поставя лъжица от каймата и тестото се загръща и залепва във вид на пирожка(краищата на солетата остават да стърчат от двете страни).
С остър нож се разполовява през средата.Получават се две "бутчета",които се потапят последователно в разбито яйце и галета,и се изпържват в сгорещена мазнина.Изваждат се на хартия да се отцеди излишната мазнина и се поднасят със сезонна салата.
понеделник, 10 октомври 2011 г.
"Рошлички" с шоколад
Кифлички с шоколад - нищо специално,но ме грабна интересната форма и лесното оформление!Не спазих точно рецептата,ползвах моята си рецепта за кифлички:
Продукти:
1пак.суха мая
500гр.брашно
2 яйца
200мл прясно мляко
2/3ч.ч.захар
1/2пак.краве масло
1 ванилия
50гр.шоколад
малко прясно мляко и малко масло за намазване
Брашното се пресява,добавя се маята,захарта,ванилията,разбърква се.Отделно се разбиват леко яйцата,топлото прясно мляко и разтопеното масло.Замесва се меко тесто(аз замесвам с миксер,с бъркалките за тесто - лесно и бързо).Тестото се поставя в намаслена купа,покрива се с фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса.
Готовото тесто се премесва и се разделя на две.Всяка част се разточва на правоъгълник,наръсва се с настърган шоколад и се завива на руло,което се нарязва на парченца по 6-7см.
Всяко малко рулце се нарязва през сантиметър,като не се прерязва докрай.С пръсти се подхваща от двете страни,събират се нарязаните колелца,надига се кифличката и захванатите краища се подгъват.Нареждат се на хартия за печене.Оставят се да се надигнат,намазват се с мляко,може да се поръсят с мак и се пекат на 180С до зачервяване.Готовите кифлички се намазват с малко краве масло,но аз го пропуснах.
Ако нищо не сте разбрали от обясненията ми за оформяне на кифличките,че и аз така го обясних ...:)),изгледайте това видео:
http://vimeo.com/29957830
Източник.
Продукти:
1пак.суха мая
500гр.брашно
2 яйца
200мл прясно мляко
2/3ч.ч.захар
1/2пак.краве масло
1 ванилия
50гр.шоколад
малко прясно мляко и малко масло за намазване
Брашното се пресява,добавя се маята,захарта,ванилията,разбърква се.Отделно се разбиват леко яйцата,топлото прясно мляко и разтопеното масло.Замесва се меко тесто(аз замесвам с миксер,с бъркалките за тесто - лесно и бързо).Тестото се поставя в намаслена купа,покрива се с фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса.
Готовото тесто се премесва и се разделя на две.Всяка част се разточва на правоъгълник,наръсва се с настърган шоколад и се завива на руло,което се нарязва на парченца по 6-7см.
Всяко малко рулце се нарязва през сантиметър,като не се прерязва докрай.С пръсти се подхваща от двете страни,събират се нарязаните колелца,надига се кифличката и захванатите краища се подгъват.Нареждат се на хартия за печене.Оставят се да се надигнат,намазват се с мляко,може да се поръсят с мак и се пекат на 180С до зачервяване.Готовите кифлички се намазват с малко краве масло,но аз го пропуснах.
Ако нищо не сте разбрали от обясненията ми за оформяне на кифличките,че и аз така го обясних ...:)),изгледайте това видео:
http://vimeo.com/29957830
Източник.
четвъртък, 6 октомври 2011 г.
Борш
Продукти:
една глава червено цвекло
един морков
глава лук
1/4 малка зелка
2с.л. доматено пюре
2литра бульон(за предпочитане саморъчно сварен от кокали и подправки за супа,но може и от кубчета)
2с.л. оцет
2-3с.л. олио
чесън
1ч.л. ким на зърна
черен пипер
дафинов лист
Цвеклото се измива,обелва и нарязва на тънки сламчици или се настъргва на едро ренде.Прехвърля се в тенджерка,добавя се доматеното пюре,1-2 с.л.олио и малко вода и се задушава на слаб огън около 20мин. под капак.Добавя се и оцета- така боршът ще запази красивия си,наситен цвят.
Настърганите моркови и наситнения лук с 1с.л.олио се задушават отделно до омекване.
В кипящия бульон се сипва дребно нарязаното зеле и се вари на слаб огън.След 10-15мин. се добавя задушеното цвекло,задушените морков и лук, и се вари още 10 мин. Подправя се със сол,захар,добавят се ким и дафиновия лист и се доварява още 5 мин. Сваля се от огъня и се подправя със ситно нарязания чесън. Боршът се оставя похлупен за известно време да "поеме" аромата на всички съставки.
Сервира се с лъжица заквасена сметана и чеснови хлебчета!
една глава червено цвекло
един морков
глава лук
1/4 малка зелка
2с.л. доматено пюре
2литра бульон(за предпочитане саморъчно сварен от кокали и подправки за супа,но може и от кубчета)
2с.л. оцет
2-3с.л. олио
чесън
1ч.л. ким на зърна
черен пипер
дафинов лист
Цвеклото се измива,обелва и нарязва на тънки сламчици или се настъргва на едро ренде.Прехвърля се в тенджерка,добавя се доматеното пюре,1-2 с.л.олио и малко вода и се задушава на слаб огън около 20мин. под капак.Добавя се и оцета- така боршът ще запази красивия си,наситен цвят.
Настърганите моркови и наситнения лук с 1с.л.олио се задушават отделно до омекване.
В кипящия бульон се сипва дребно нарязаното зеле и се вари на слаб огън.След 10-15мин. се добавя задушеното цвекло,задушените морков и лук, и се вари още 10 мин. Подправя се със сол,захар,добавят се ким и дафиновия лист и се доварява още 5 мин. Сваля се от огъня и се подправя със ситно нарязания чесън. Боршът се оставя похлупен за известно време да "поеме" аромата на всички съставки.
Сервира се с лъжица заквасена сметана и чеснови хлебчета!
събота, 1 октомври 2011 г.
Многолистно тесто и молдавски плацинди(банички)
Многолистното тесто винаги ми е изглеждало прекалено сложно и туткаво за изпълнение, но случайно ми попадна тази опростена рецепта и пробвах. Резултата ми хареса, както и на домочадието.
Рецептата:
Оставяме на стайна температура да омекне 200г краве масло или маргарин с по-висока масленост, да може да се маже лесно.
В съд с вместимост 300мл счупваме едно яйце, добавяме 1ч.л.сол, 1ч.л.захар, 1с.л.олио, 1с.л.оцет, разбъркваме добре и доливаме с вода. Пресяваме 3 - 3,5ч.ч. брашно и замесваме твърдо тесто. Оставяме го да отдъхне 30мин.
Разделяме тестото на четири части, всяка част разточваме на правоъгълник, намазваме с четвърт от маслото и навиваме на точилката.
С остър нож прорязваме надлъжно, получава се отново правоъгълник, който прегъваме на две и завиваме в свежо фолио. Получените четири пакетчета оставяме за минимум 4 часа в хладилник, моите престояха цяла нощ.
Много хрупкави и вкусни плацинди/банички се получиха! Бяха достойно уважени от домочадието! :)))
Рецептата:
Оставяме на стайна температура да омекне 200г краве масло или маргарин с по-висока масленост, да може да се маже лесно.
В съд с вместимост 300мл счупваме едно яйце, добавяме 1ч.л.сол, 1ч.л.захар, 1с.л.олио, 1с.л.оцет, разбъркваме добре и доливаме с вода. Пресяваме 3 - 3,5ч.ч. брашно и замесваме твърдо тесто. Оставяме го да отдъхне 30мин.
Разделяме тестото на четири части, всяка част разточваме на правоъгълник, намазваме с четвърт от маслото и навиваме на точилката.
Охладеното многолистно тесто се разточва внимателно, нарязва се на квадрати/правоъгълници, поставя се плънка от намачкано сирене с яйце и се завиват рулца. Плънката може да е най-различна - извара с копър, разни зелении, картофи с препържен лук и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 200С до зачервяване.
Много хрупкави и вкусни плацинди/банички се получиха! Бяха достойно уважени от домочадието! :)))