Страници

събота, 1 октомври 2011 г.

Многолистно тесто и молдавски плацинди(банички)

    Многолистното тесто винаги ми е изглеждало прекалено сложно и туткаво за изпълнение, но случайно ми попадна тази опростена рецепта и пробвах. Резултата ми хареса, както и на домочадието.
Рецептата:
   Оставяме на стайна температура да омекне 200г краве масло или маргарин с по-висока масленост, да може да се маже лесно.
  В съд с вместимост 300мл счупваме едно яйце, добавяме 1ч.л.сол, 1ч.л.захар, 1с.л.олио, 1с.л.оцет, разбъркваме добре и доливаме с вода. Пресяваме 3 - 3,5ч.ч. брашно и замесваме твърдо тесто. Оставяме го да отдъхне 30мин.
   Разделяме тестото на четири части, всяка част разточваме на правоъгълник, намазваме с четвърт от маслото и навиваме на точилката.
  С остър нож прорязваме надлъжно, получава се отново правоъгълник, който прегъваме на две и завиваме в свежо фолио. Получените четири пакетчета оставяме за минимум 4 часа в хладилник, моите престояха цяла нощ.


    Охладеното многолистно тесто се разточва внимателно, нарязва се на квадрати/правоъгълници, поставя се плънка от намачкано сирене с яйце и се завиват рулца. Плънката може да е най-различна - извара с копър, разни зелении, картофи с препържен лук и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 200С до зачервяване.

   Много хрупкави и вкусни плацинди/банички се получиха! Бяха достойно уважени от домочадието! :)))

4 коментара:

  1. Много оригинален начин за направата на бутер тесто.Непременно ще го пробвам . Само да си намеря по-тънката точилка.
    Благодаря за идеята и нагледните обяснения.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, прекрасни са! И огромни благодарности за бързата рецепта за многолистно тесто - ще се опита задължително :)

    Хубав уикенд, Вес :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че хубави банички - изглеждат хрупкави и вкусни:).
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина вкусни изглеждат,а и много хрупкави,Весе!
    Чудесно печиво сте си хапнали!

    ОтговорИзтриване