Рецептата:
Оставяме на стайна температура да омекне 200г краве масло или маргарин с по-висока масленост, да може да се маже лесно.
В съд с вместимост 300мл счупваме едно яйце, добавяме 1ч.л.сол, 1ч.л.захар, 1с.л.олио, 1с.л.оцет, разбъркваме добре и доливаме с вода. Пресяваме 3 - 3,5ч.ч. брашно и замесваме твърдо тесто. Оставяме го да отдъхне 30мин.
Разделяме тестото на четири части, всяка част разточваме на правоъгълник, намазваме с четвърт от маслото и навиваме на точилката.
Охладеното многолистно тесто се разточва внимателно, нарязва се на квадрати/правоъгълници, поставя се плънка от намачкано сирене с яйце и се завиват рулца. Плънката може да е най-различна - извара с копър, разни зелении, картофи с препържен лук и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 200С до зачервяване.
Много хрупкави и вкусни плацинди/банички се получиха! Бяха достойно уважени от домочадието! :)))
Много оригинален начин за направата на бутер тесто.Непременно ще го пробвам . Само да си намеря по-тънката точилка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и нагледните обяснения.
Поздрави!
Ау, прекрасни са! И огромни благодарности за бързата рецепта за многолистно тесто - ще се опита задължително :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Вес :)
Ех, че хубави банички - изглеждат хрупкави и вкусни:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен уикенд!
Наистина вкусни изглеждат,а и много хрупкави,Весе!
ОтговорИзтриванеЧудесно печиво сте си хапнали!