Продукти:
една глава червено цвекло
един морков
глава лук
1/4 малка зелка
2с.л. доматено пюре
2литра бульон(за предпочитане саморъчно сварен от кокали и подправки за супа,но може и от кубчета)
2с.л. оцет
2-3с.л. олио
чесън
1ч.л. ким на зърна
черен пипер
дафинов лист
Цвеклото се измива,обелва и нарязва на тънки сламчици или се
настъргва на едро ренде.Прехвърля се в тенджерка,добавя се доматеното
пюре,1-2 с.л.олио и малко вода и се задушава на слаб огън около 20мин.
под капак.Добавя се и оцета- така боршът ще запази красивия си,наситен
цвят.
Настърганите моркови и наситнения лук с 1с.л.олио се задушават отделно
до омекване.
В кипящия бульон се сипва дребно нарязаното зеле и се вари на слаб
огън.След 10-15мин. се добавя задушеното цвекло,задушените морков и лук,
и се вари още 10 мин.
Подправя се със сол,захар,добавят се ким и дафиновия лист и се доварява
още 5 мин.
Сваля се от огъня и се подправя със ситно нарязания чесън.
Боршът се оставя похлупен за известно време да "поеме" аромата на всички съставки.
Сервира се с лъжица заквасена сметана и чеснови хлебчета!
Много съм слушала за Борш, но никога не съм приготвяла. Не звучи никак сложно :) Благодаря за подробната рецепта! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта ,Веси:) Имам приятелка рускиня и при нея съм яла за пръв път борщ .Спомням си , че останах възхитена от вкуса .И тя я беше поднесла така като теб със сметана :).Не съм готвила никога борш ,но ми хареса рецептата ти и в най-скоро време ще я приготвя. Комплименти още веднъж :) Хубав ден от мен :)!!!
ОтговорИзтриванеНикога не съм опитвала борш...а твоя е страхотен и ме хвърли в размисли дали да не си направя и аз..:)))
ОтговорИзтриванеХубав следобяд от мен миличка!
Габи,Ивана,наистина не е сложно приготвянето,а се получава вкусна ароматна супичка.
ОтговорИзтриванеЗдравче,ако харесваш вкуса на цвеклото,ще ти допадне борша.
Спокойна петъчна вечер и вкусен,цветен уикенд,момичета!
Обичам, обичам, обичам:)) Моя приятелка рускиня ми го приготвя, но с месце, иначе същите продукти:* Вкусно! Завидях ти чак:) Особено и с чесновото хлебче, ммммммммм:)
ОтговорИзтриванеДаре,моя борш е само с бульон,месцето за друга манджа ... по габровски,макар и да не съм габровка :)))Но може да се добави и месо,пак ще е вкусно!
ОтговорИзтриванеПефектната рецепта за любителите на червено цвекло!Аз, като един типиен негов фен, задължително ще пробвам тази рецепта!
ОтговорИзтриванеБорш, пък и със сметана, че и чесново хлебче....
ОтговорИзтриванеФантастично:-)!
за сожеление забравихте за картофи и зарзават!
ОтговорИзтриванеБез месо, картофи и зелени подправки това не е борш.
ОтговорИзтриванеАз слагам още нарязан на кубчета 1-2 картофа и задьлжително сварен фасул
ОтговорИзтриване