Необходими продукти за две чабати:
400гр.брашно
1ч.л.сол
1/4ч.л.суха мая
300-320мл хладка вода
В купа се смесват брашното,солта и маята.Добавя се водата и се разбърква до хомогенна смес,аз ползвам ръчен миксер с бъркалки за тесто.Получава се влажно тесто,което трудно може да се разбърква с лъжица(това е за ориентир).Покрива се купата със свежо фолио и се оставя на стайна температура да втасва.Втасването отнема от 12(нормално) до 18 часа,ако е по-хладно в стаята.Затова е удобно да се замеси от сутринта и вечерта да се изпече,или от вечерта - и сутринта да се изпече - така за обед ще имате пресен дъхав хляб.
След като са минали 12 часа,тестото се изсипва/излива на силно набрашнена повърхност,наръсва се и отгоре с брашно и се прегъва един,два пъти,като му се придава правоъгълна форма.Тестото е доста лепкаво и затова набрашнете обилно ръцете си.Покрива се с кърпа и се оставя за час да втаса отново.
Нагрява се фурната до 250С,ако имате с камък(аз за камък ползвам теракотена плочка 30х30),с шпатула или нож се дели тестото на две по дължина,пренася се на хартия за печене(подхващам от двете къси страни,събирам като хармоника,повдигам и пренасям на хартията,като при поставянето отново раздърпвам до предишните размери чабатата).Пекат се в загрятата фурна,до покафеняване на коричката.Добре е във фурната на дъното да се сложи купичка с вода.
След изпичане,ако искате хрупкава коричка оставяте да изстива на решетката,а за мека коричка завивате в кърпа да се задуши.
Получават се хлебчета с много пореста вътрешност,леееко киселеещ вкус и мноООго коричка!
Изпробвано и споделено
От Мая Христова!
8 коментара:
Наистина много вкусен .... когато купувам хляб предпочитам чабата (ciabatta - чехла):)
Изглежда много апетитно с тази прекрасна коричка!!!!
А може ли в правоъгълна тава да се пече този хляб?
Да,разбира се.:)
Апетитен,много ми хареса !
Ще пробвам,благодаря за рецептата!
Хубав уикенд!
Здравейте, днес пробвах тази рецепта и се получи страхотен хлчб, всички много го харесаха. А най-вайното от всичко е че не изисква почти никакви усилия. благодаря за рецептата!
Вили
От скоро следя блога Ви-невероятни рецепти предлагате-днес опитах хлебчетете -супер станаха-огромно благодаря -Вие с Вашето изкуство ми доставяте много радост. Желая Ви много усмивки и радост.
Малина
Изглежда много апетитно, а точно рецепта за чабата се опитвах да намеря в нета. Ще опитам да я приготвя. Благодаря за рецептата!
Публикуване на коментар