Страници

понеделник, 30 май 2011 г.

Гръцки кефтедес и награда

Необходими продукти:
500гр.кайма смес(свинско/телешко) 1 тиквичка 1 морков 1 глава лук 1 яйце 4с.л.галета 2с.л.доматена паста или по-гъсто пюре 1ч.л.суха мента 1ч.л.сух босилек(ако имате в наличност свежи - по 1с.л. ситно нарязани мента и босилек) сол,чер пипер.
Приготвяне:
Тиквичката се настъргва на едро ренде,моркова на ситно.Лука се нарязва на дребно.Омесват се в каймата с всички останали продукти и се оформят около 25-30 топки.Може да се изпържат или да се запекат.Аз лично ги предпочитам печени - в застлана с хартия тавичка,на силна фурна,без никаква мазнина.Могат да се хапват топли или студени.
   За летните горещини са по-вкусни студени със сос "дзадзики",много леко ястие!


     И да споделя една голяма радост - първата ми награда от приятел,много добър,благ и позитивен човек - Здравчето - ЗИЧЕ от ЧЕРПАК С МЕРАК !
    Благодаря ти,Здравче,от сърце!Много ме зарадва и трогна!БЛАГОДАРЯ!


Изпробвано и споделено
                                           От Ирена Иванова!

петък, 27 май 2011 г.

Кюфтенца от бяла риба


Продукти:500гр.филе от бяла риба,2 филийки сух хляб,1 яйце,стрък зелен лук,копър,чер пипер,сол и малко вегета. 
   Филето се смила с машинка за месо.Хляба се накисва във вода и се изстисква.Омесва се с рибата,поправките,лука и яйцето.Оформят се малки кюфтенца,овалват се в брашно и се пържат в загрята мазнина.Гарнитурата е по желание!

Свежа салата с бекон и пресни печурки


Продукти:1 маруля или айсберг,2 стръка зелен лук,малко краставица,2-3 лентички бекон,5-6 пресни печурки,бял оцет,зехтин,1ч.л.соев сос,сол.
  


     Бекона се нарязва на дребно и се слага в сух загрят тиган.След като се постопи мазнината му и се зачерви се изважда на кухненска салфетка да се отцеди. Марулята се накъсва,лука,краставицата и гъбите се нарязват и размесват. Приготвя се дресинг от оцета,соевия сос,зехтина и солта,и се залива салатата.Накрая се добавя хрупкавия бекон.

Капоната с гъби

  Това вкусно ястие,което приготвих вчера е много нефотогенично,снимката ми е ужасна,но все пак ще напиша рецептата и се надявам вкуса му да ви допадне,така,както на мен:

Продукти:
1 среден патладжан,200гр.гъби печурки,по 1 стрък зелен лук и чесън,1ч.ч.домати от буркан,зехтин,босилек.

    Патладжана се нарязва на кубчета и се посолява обилно.Оставя се за 30мин.,след което се изплаква със студена вода. В сгорещен зехтин се запържват гъбите и се изваждат.В същата мазнина се запържва патладжана до зачервяване,добавят се нарязани лука и чесъна,леко да омекнат и после доматите.Посолява се на вкус.Ястието се оставя да ври на тих огън,без капак,докато остане на мазнина.Накрая се добавят гъбите и босилека,разбърква се и се дръпва от котлона.
  Вкусно е както топло,така и студено!
  Ако държите на мръвката,може в началото да запържите малко бекон,да овкуси мазнината,след което да го извадите и да го добавите накрая с гъбите.Капонатата придобива много хубав аромат и вкус!

вторник, 24 май 2011 г.

БАНИЧКИ(плакети) С КОПРИВА И ИЗВАРА

Продукти:
2-2,5ч.ч. брашно
1ч.л.сол
1с.л.оцет
1 чаша топла вода
Плънка: голяма купа млади връхчета коприва
200-250гр.извара
5 твърдо сварени яйца
1 сурово яйце
половин пакетче краве масло
чашка олио



     Замесваме твърдо тесто от брашното,солта,оцета и водата.Измесваме добре и оставяме да отпочине 30-40 мин. да "узрее". В това време попарваме копривата,отцеждаме я,нарязваме на дребно и задушаваме до омекване в няколко лъжици олио.След като поизстине разбъркваме с изварата,нарязаните на дребно сварени яйца и суровото яйце.Посоляваме плънката на вкус. Разделяме тестото на части,с големина на кокоше яйце.Разточваме с тънка точилка,като се стараем да изтъним максимално кората - колкото по-тънко - толкова по-вкусно.Изрязваме неравните краища,като оформяме правоъгълник или квадрат. Разтопяваме кравето масло.
Намасляваме кората,поставяме няколко лъжици от плънката и загъваме на плик.Плакетите се поставят в леко намазнен тиган и се пекат/пържат на слаб огън,като се обръщат с помощта на чиния или капак,няколко пъти,като се намазват с мазнина преди всяко обръщане. След като са добре запечени от двете страни,се нареждат в чиния и се покриват с кърпа,да се задушат и омекнат.
   Добър апетит!

понеделник, 23 май 2011 г.

"Пилцета" по капански или постни сармички с лозови листа

   Тези сармички, наричани "пилцета", са едно от традиционните ястия приготвяни по нашия край.

Необходими продукти:
консервирани лозови листа или пресни,попарени с вряла вода
1 чаша ориз
1/2 чаша булгур
голяма глава лук или бялата част на стрък праз
чубрица
червен и черен пипер
олио
    Булгурът се залива с гореща вода и се оставя да набъбне. Лукът,нарязан на дребно се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Добавя се измития ориз и се пържи,докато стане "стъклен". Изсипва се отцеден булгура,подправя се с чубрицата,червения и черен пипер. Посолява се.

С готовата смес се завиват малки,стегнати сърмички - "пилцета". Нареждат се плътно в застлана с лозови листа тенджера,заливат се с вода,притискат се с чиния и се варят на много слаб огън,само да къкри,до готовност на ориза. Сервират се с кисело мляко и чесън или със сос от оцет,вода,сол,олио и чесън.

неделя, 22 май 2011 г.

Дантелени палачинки

Продукти:
500мл прясно мляко
2-3с.л.захар
2 яйца
щипка сол
1/2ч.ч. разтопено масло 
брашно до гъстотата на боза
още малко студено масло за мазане

   Яйцата се разбиват с тел, добавя се захарта, солта, млякото и брашно до гъстотата на боза. Тестото се оставя да "узрее" половин-1 час, накрая се налива разтопеното масло, след което палачинките се пекат в незалепващ или чугунен тиган. В добре загрят тиган се наливат 2-3с.л. тесто и се разлива по цялата повърхност. Когато краищата се зачервят леко и цялата палачинка стане на дупчици се обръща да се запече и от другата страна. Готовите изпечени палачинки се намазват по краищата със студено краве масло. Гарнират се със сладко, мед или заквасена сметана.



РИБА В РОЗМАРИНОВА КОРИЧКА ЗА ДВАМА


Продукти: 
1 риба около 500-600гр.(морска) 
1 лимон 
глава свежо резене(фенхел) 
клонче розмарин 
скилидка чесън 
за "тестото"(коричката не се употребява): 
2 ч.ч. брашно 
1ч.ч. морска сол 
2 яйца 
3ч.л.листа розмарин



   В купа размесваме брашното, накъсаните листа розмарин и солта,добавяме едно яйце и един белтък(другия жълтък отделяме)и добавяйки по малко вода замесваме твърдо тесто.Разделяме го на две части. Почистваме рибата,отстраняваме хрилете,отрязваме опашката и перките.В коремчето слагаме необелената скилидка чесън,нарязан фенхел,клонче розмарин.Не се соли!Рибата поема достатъчно сол от коричката.Лимона нарязваме на тънки кръгчета. Разточваме едната част от тестото и застиламе в тавичка,на хартия за печене.Разполагаме отгоре подготвената риба,покриваме с резенчета лимон.По контура около рибата намазваме с разбит жълтък.Разточваме и втората част тесто,покриваме отгоре,притискаме добре и с остър нож изрязваме излишното тесто.Оформяме красиво във вид на риба.Намазваме и отгоре с жълтък,посипваме с едра сол и слагаме в загрята фурна да се пече за 40мин. на 200гр. След като е готова,внимателно с остър нож отрязваме капаче и поставяме в подходящо плато. Сервира се филетирана,гарнирана с четвъртинка лимон и леко напръскана със зехтин,придружена от хубаво бяло вино!

събота, 21 май 2011 г.

АГНЕШКО ДРОБЕНЕ

   Тази вкусна чорбичка се приготвя за Великден и Гергьовден!











Необходими продукти:
1 агнешки комплект(добре е да има в него и чревца)
1 връзка зелен лук
2 шепи спанак,лапад или коприва
1/2ч.ч. ориз
бучка краве масло
олио
2яйца
1ч.ч.кисело мляко
връзка магданоз
ако има пресен девисил,ако няма -сушен
черен пипер
сол
   Агнешките дреболии се измиват много добре и се слагат да се варят.Чревцата се слагат в отделна тенджера,като заврат се излива водата,изплакват се и тогава се добавят при останалите дреболии.Отпенва се като заври и се добавят една цяла глава зрял лук(без да се белят външните люспи) и няколко зърна черен пипер.Варят се до готовност.Изваждат се и се нарязват на дребно,а бульона се прецежда.Поставя се отново да ври,като се сипва и ориза. В тиган се сгорещява маслото и 2-3с.л.олио и се задушават наситнения зелен лук и спанака.Добавят се в чорбата,добавят се дреболиите,посолява се на вкус и къкри,докато набъбне ориза. Накрая се застройва с разбитите яйца и млякото и се добавят ситно накълцаните зелении.

Ябълков сладкиш "Мечта"

    Нежен, лек, много ябълков сладкиш, напълно заслужил името си!   
Пиша оригиналната рецепта, а със син текст ще отбележа промените, които направих, за да съобразя с нашия вкус:
за тестото:
200гр.краве масло намалих на 150гр.
3 жълтъка
2ч.ч.брашно
3/4 ч.ч.захар 1/2ч.ч.
1ванилия
1ч.л.бакпулвер
настъргана лимонова кора
щипка сол
добавих 2с.л.сметана
за пълнежа:
5-6средни ябълки
3 белтъка
1/2ч.ч.захар сложих по-малко
канела

  В по-широка купа се пресява брашното, добавят се захарта, бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и солта. Добавя се и нарязаното на кубчета студено масло. С нож се надробява маслото да стане на ситни трохи. Добавят се жълтъците и се замесва еластично тесто. Ако ви се стори суховато, добавете лъжица сметана или кисело мляко.
  Една трета от тестото се завива във фолио и се слага във фризер за 30мин., а останалата част се разстила във форма за печене(Д24-26см), като се оформя борд и се прибира в хладилник да стегне за 30мин.
  Ябълките се настъргват на едро и се разпределят върху охладеното тесто, поръсват се с канела. Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг, изсипват се върху ябълките и се заравняват. Най-отгоре равномерно се настъргва замръзналото тесто от фризера.
  Сладкишът се пече в загрята фурна на 200С около 40мин.или докато добре се зачерви отгоре. Охлажда се и тогава се нарязва. Има чудна хрупкава коричка отгоре, а вътре е нежно, мекичко и с невероятен вкус на ябълки и канела.

  източник:ЖЖ

Шоколадови топчета с овесени ядки

  

   Много лесно и вкусно шоколадово лакомство.Рецептата е от тази шведска кулинарна книжка за деца:


Продукти:
2с.л. едра захар,шок.пръчици или кокос за овалване
100гр.маргарин или масло
4с.л.захар
1с.л.какао
3дл.фини овесени ядки(в повечето шведски рецепти,насипните съставки се измерват в децилитри,удобно е )
1с.л. вода
 
   Маргарина(маслото),захарта и какаото се разбъркват до хомогенна смес.Добавят се овесените ядки и водата,размесва се добре.Оформят се топчета и се овалват в кокос или шоколадови пръчици или едра захар.Оставят се в хладилник да стегнат!
  Това е!Бързо и лесно,а са много вкусни!

четвъртък, 19 май 2011 г.

Пиле печено в буркан

  Вчера съфорумка от "Гответе с мен" ме подсети за тази лесна, даже може да се каже и мързелива рецепта за пиле. Интересен начин за печене, при това пилето се получава много диетично, приготвено без всякаква мазнина. Освен това е много удобно за съхранение в хладилник, направо в съда, в който се е пекло.

Продукти:
1 пиле(бройлер) около 1,2кг или различни части пилешко(бутчета, крилца, гърди)
2 буркана тип Омния
няколко зърна черен пипер
3-4 иглички розмарин
сол
алуминиево фолио

сряда, 18 май 2011 г.

Домашен квас

   При думичката "квас" в съзнанието ми изплуват спомени от детството - спомени за големите колички/бурета с надпис "КВАС" по улиците на Москва,за халбите със студена пенлива напитка,за емайлираното човенче в ръцете ми - тежко,пълно до горе,което се старая да не разлея,докато го донеса до дома.
  Сега си приготвям квас у дома.Скоро ще настъпят горещините и чаша квас от хладилника ще е повече от актуална - вкусна и разхлаждаща.Напитката,която се получава е много близка по вкус до тази,която помня:


 в 3л.буркан слагам препечени ръжени сухари - две шепи,5-6с.л.захар(колкото повече захар,толкова по-висок ще е алкохолния градус на кваса,затова не прекалявайте),половин кубче мая и ако имам прясна мента- клонче.Заливам с преварена и охладена до около 35С (да е топличка)вода.Завързвам гърлото с марля и оставям на плота в кухнята.На другия ден изваждам размекнатите сухари и оставям пак завързан буркана.Може да отнеме ден,а може и до 2-3 дни - като се запени много прецеждам,пробвам на вкус,ако иска още захар добавям,бъркам да се разтопи и разливам в пластмасови бутилки - 1л,1,5л. или 2л.Слагам на всяка бутилка по 3-5-7 стафидки и запечатвам.Слагам в хладилника легнали.След 3 дни е готов за пиене,газиран,леко резлив.
   И сега - утайката,която остава на дъното на буркана не се изхвърля.Размивам 2-3с.л. ръжено брашно,пак 3-4с.л.захар и заливам пак с преварена вода - това е следващата порция квас.По същата технология,само без да се добавя мая. След 2-3 порции изхвърлям малко от утайката,за да има място за новата,но задължително трябва да има и от старата.

събота, 14 май 2011 г.

Свежа салата с пилешки дробчета

   Днес ви предлагам една много свежа, вкусна и едновременно с това насищаща салатка. Подходяща е и за лека вечеря. И дори тези, които недолюбват пилешките дробчета, ще останат очаровани от чудесното съчетание и вкус.


Продукти за 4 порции:
2-3 пилешки дробчета
1с.л.сос Уорчестър
черен пипер
1с.л.сусам
1с.л.слънчогледово семе
зелении по избор и вкус - маруля, айсберг, рукула, листа от глухарче, тлъстига, зелен лук, зелен чесън, магданоз.
краставичка
бял оцет
зехтин сол

Подберете зелении според вкуса си. Всички зелении се нарязват в купа. Нарязва се и краставичката.
В сух тиган се запича леко сусама и се оставя настрани да изстива.
Дробчетата се измиват и подсушават, нарязват се на дребни парченца.
В загрята мазнина се запържват за кратко, посоляват се,добавя се уорчестър соса и прясно смлян черен пипер.
В салатна чиния се сипват нарязаните зелении, отгоре се добавят запържените дробчета, поръсва се сусам и слънчогледови семки.
Преди консумация се посолява и подправя с бял оцет и зехтин.

сряда, 11 май 2011 г.

Агнешки(ярешки) котлетчета на скара

        Много нежни и ароматни се получиха!
 Продукти:
 по 3 котлета на порция(от агнешко или ярешко)
 1глава стар лук
1 клонка розмарин
2скилидки чесън
червен и чер пипер
зехтин
   Лука се настъргва,добавят се останалите подправки,зехтина,нарязания розмарин.
Оформят се котлетите - месото от ребрата се обрязва без да се прекъсва към месестата част до гръбнака.Ребрените кости се отрязват през средата,да са по-късички и всяко котлетче се отрязва напречно с по-едно ребърце.Висящата част месо се завива и забожда с клечка за зъби,получават се напълно нормални мини-котлетчета.Месото се намазва с кашата от подправки и се оставя да се маринова поне 12 часа,завито с фолио,в хладилника.
  Пекат се на не много силна скара от двете страни.Похапват се топли със свежа салатка!