Страници

понеделник, 23 май 2011 г.

"Пилцета" по капански или постни сармички с лозови листа

   Тези сармички, наричани "пилцета", са едно от традиционните ястия приготвяни по нашия край.

Необходими продукти:
консервирани лозови листа или пресни,попарени с вряла вода
1 чаша ориз
1/2 чаша булгур
голяма глава лук или бялата част на стрък праз
чубрица
червен и черен пипер
олио
    Булгурът се залива с гореща вода и се оставя да набъбне. Лукът,нарязан на дребно се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Добавя се измития ориз и се пържи,докато стане "стъклен". Изсипва се отцеден булгура,подправя се с чубрицата,червения и черен пипер. Посолява се.

С готовата смес се завиват малки,стегнати сърмички - "пилцета". Нареждат се плътно в застлана с лозови листа тенджера,заливат се с вода,притискат се с чиния и се варят на много слаб огън,само да къкри,до готовност на ориза. Сервират се с кисело мляко и чесън или със сос от оцет,вода,сол,олио и чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар