Страници
▼
неделя, 22 май 2011 г.
РИБА В РОЗМАРИНОВА КОРИЧКА ЗА ДВАМА
Продукти:
1 риба около 500-600гр.(морска)
1 лимон
глава свежо резене(фенхел)
клонче розмарин
скилидка чесън
за "тестото"(коричката не се употребява):
2 ч.ч. брашно
1ч.ч. морска сол
2 яйца
3ч.л.листа розмарин
В купа размесваме брашното, накъсаните листа розмарин и солта,добавяме едно яйце и един белтък(другия жълтък отделяме)и добавяйки по малко вода замесваме твърдо тесто.Разделяме го на две части. Почистваме рибата,отстраняваме хрилете,отрязваме опашката и перките.В коремчето слагаме необелената скилидка чесън,нарязан фенхел,клонче розмарин.Не се соли!Рибата поема достатъчно сол от коричката.Лимона нарязваме на тънки кръгчета. Разточваме едната част от тестото и застиламе в тавичка,на хартия за печене.Разполагаме отгоре подготвената риба,покриваме с резенчета лимон.По контура около рибата намазваме с разбит жълтък.Разточваме и втората част тесто,покриваме отгоре,притискаме добре и с остър нож изрязваме излишното тесто.Оформяме красиво във вид на риба.Намазваме и отгоре с жълтък,посипваме с едра сол и слагаме в загрята фурна да се пече за 40мин. на 200гр. След като е готова,внимателно с остър нож отрязваме капаче и поставяме в подходящо плато. Сервира се филетирана,гарнирана с четвъртинка лимон и леко напръскана със зехтин,придружена от хубаво бяло вино!
Няма коментари:
Публикуване на коментар