за 4-5 порции:
500гр. зрял боб
250гр.печурки
1гл. лук
1 морков
1-2 сухи люти чушлета
1ч.л.червен пипер
1ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол,олио
тесто от:
2ч.ч.брашно
20гр.мая
1ч.л.сол
1-2с.л.олио
топла вода
^Бобът се накисва от вечерта в студена вода.На сутринта се изплаква,залива се отново и се сварява до омекване.Посолява се на вкус накрая.
^Замесва се меко тесто и се оставя да втаса,покрито с кърпа,на топло.
^По-едрите гъбки се разполовяват,дребните се оставят цели.Запържват се на силен огън.Посоляват се,подправят се с черен пипер.
^В отделен тиган се задушава лукът нарязан на полумесеци,добавят се и морковите на кубчета.Подправя се с червен пипер и се обърква с отцедения боб.Поръсва се джоджена.
^В порционни гювечета се редят слой боб,слой гъби,пак боб,гъби,завършва се с боб.Слага се по половин суха чушчица на порция за аромат.
^Готовото тесто се дели на топки,според броя на гювечетата.Разплесква се на питка и се залепя отгоре вместо капаче.
^Запичат се в гореща фурна за 35-40минути или докато тестото се зачерви и е готово.
^Поднасят се веднага - 2 в 1 - гозба и хлебец.
Добър апетит!
Приготвено и споделено:
От Хатидже Алиосман
10 коментара:
Ооо, изглежда умопомрачително!
Сигурна съм, че е ужасно вкусно.
Не съм опитвала такава комбинация, дори не бих се сетила.
Благодаря ти, Веси!
И аз благодаря за интересното предложение, Веси!
Следващия път като готвя боб непременно ще пробвам така.
Хубав неделен ден!
Аууууу, боб с гъбки , че и питката отгоре!
Чудно!!!
Поздрави!
Невероятно примамливо и вкусно предложение! Супер!
Ефектно и много вкусно:)
Веси, страхотно е! Много обичам такива ястия - тип "селски" гозби.. Ммм :)
Поздрави!
Благодаря!!!
Поздрави и прегръдки за всички!
Хубаво ястие и интересно!Сигурно е вкусно,благодаря за идеята!
Приятна вечер!
Веси, много съм впечатлена - не се бях сещала досега да съчетая боб с гъби, макар че ги обичам много поотделно. А с това тестено капаче отгоре, ммм, направо ми се дояде...
Поздрави и хубава нова седмица!
Страхотно ястие две в едно! Майстор си, ей!:)
Публикуване на коментар