четвъртък, 22 септември 2011 г.

Kladdkaka - шведски шоколадов сладкиш

  И отново нещо от шведската кухня,след шоколадовите топчета с овесени ядки,сега ви представям - Kladdkaka - странно звучащо за нас име,зад което се крие сладкиш с наситен шоколадов вкус и нежна,влажна сърцевина!






Необходимите продукти за тавичка с диаметър 24см:
3 яйца
3дл захар
1/2ч.л.сол
2дл брашно
1ванилия
4с.л.какао
75г масло
Мярката за брашното и захарта естествено е в децилитри,като във всички шведски рецепти - 1дл= чаша с вместимост 100мл.
   Яйцата се разбиват със захарта до побеляване,добавят се солта и ванилията.Брашното и какаото се пресяват над сместа и се разбърква,добавя се и разтопеното масло.Тестото се излива в тавичка,застлана с намазнена хартия.Пече се в предварително загрята на 150С  фурна  точно 20мин.,само леко да хване коричка,а отвътре сладкиша да остане много влажен,с почти  полутечна консистенция.При разрязване трябва да лепне по ножа,да лепне по зъбите и небцето.Сладкиша е много сладък,много шоколадов!
  Сервира се гарниран с топка сладолед или разбита сметана.
   Това е основната рецепта за Kladdkaka.Към тези съставки може да се добави ментова,лавандулова или друга есенция,или различни видове ядки и орехи,или сушени плодове,по вкус и желание!А има вариант и на бяла Kladdkaka - с бял шоколад вместо какао!

10 коментара:

traiana каза...

Много ми харесва с толкова шоколад,просто няма начин! Непременно ще го направя:)

traiana каза...

Никакъв шоколад ли няма в съставките?

vesi4ka каза...

Не,няма шоколад,може би е по-правилно да се нарече какаов сладкиш,но вкуса му е толкова наситено шоколадов,че предпочетох това :)

Аелис каза...

Веси, много вкусен изглежда този десерт със странно име:))).Обичам подобни "лепкави" десерти с шоколадов вкус.
Поздрави и вкусен ден!

Kokona каза...

Лигите ми потекоха по това шоколадовото :Р Че и не изглежда никак трудно:)

Мъх каза...

Това ме впечатли определено:-) Записвам!!!
Благосдаря ти, Веси!

Zornitsa Nikiforova каза...

Много вкусно изглежда! Веси, заповядай в блога ми, имам награда за теб :) http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html

Donika каза...

Здравейте:-)
Не съм яла по-вкусен десерт! Дори не успях да го снимам , свърши за минути! Много благодаря за чудесната рецепта:-)

nas каза...

Веси, уникално вкусно изглежда! Ще го пробам задължителлно :)

Анонимен каза...

Какъв трябва да е макс. диаметъра на тавичката?