Много зачестих с рецептите за сладички десерти,затова днес ви предлагам рецепта за печено пиленце,спомените за която са още от детството ми,когато я приготвяше майка,а по-късно,вече омъжена,тази рецепта бе една от първите записана в кулинарната ми тетрадка.
Някога така се имитираше печено на грил пиле,но получения резултат превъзхожда многократно оригинала - нежно,ароматно и вкусно месо,с препечена хрупкава кожичка.
Продукти:
пиле бройлер - 1-1,2 кг
4 с.л. сол
половин пакетче краве масло
зърна черен пипер
хартиен плик(поради липсата на някогашните кесии от амбалажна хартия,заменени от неекологичните полиетиленови торбички,използвам хартия за печене,сгъната на фуния)
Пилето почистено и измито,се накисва в солен разтвор от 4с.л. сол и 2 л. вода за 1 час.По този начин се осолява равномерно и месото "се напива" - става сочно и вкусно.
Изважда се,подсушава се добре.Внимателно с пръсти се отделя кожата по гърдите и част от бутчетата,да се получат джобчета,в които се подпъхват парченца масло.Останалото масло се поставя във вътрешността на пилето заедно с няколко зърна чер пипер.Пристягат се с конец бутчетата.
От парче хартия за печене се загъва фуния,намаслява се обилно с олио отвътре и отвън.Поставя се пилето и свободния край се завързва с намаслен конец. В тавата се наливат 2 чаши вода и се пече в загрята на 200С фурна 1час и 30 мин.Един път се обръща да се запече и от другата страна.
Сервира се с гарнитура по желание.
4 коментара:
Весичка, ах как ме върна в детството...все се каня за такова пиле и като няма кесии...а то просто било, но кой да се сети за хартията за печене, благодаря за идеята!
И за осоляването по този начин незнаех, скоро ще опитам.
Още веднъж - благодаря за припомнянето и хубава вечер!
Вкусотия! И аз не знаех за осоляването. Благодаря за рецептата!
Направено по този начин пилето наистина става по-различно,много крехко и топящо се в устата,дори кокалите му падат сами....Много вкусно...Краси
наистина става много хубаво само че аз вместо вода слагам бира става невероятно
Публикуване на коментар