Страници

вторник, 28 юни 2011 г.

Милфьой с ванилов крем и плодове

   Този невероятно вкусен десерт търпи десетки,да не кажа и стотици вариации.Основата му е многопластово бутер тесто,а в пълнежа може да въплатите желания от вас вкус и аромат,като експериментирате с различни кремове и мусове,с различни плодове,с топинги за украса.
  Аз се спрях на класическия вкус - крем с ванилов аромат и малки червени плодове - малини и френско грозде.
Необходими продукти:
1 малка опаковка бутер тесто - 400гр.
2опаковки крем "Оле" ванилия
малини,френско грозде
1пак.ванилена захар
пудра захар за поръсване

*Бутер тестото се размразява добре и се нарязва на правоъгълници.Изпича се в добре загрята до 200С фурна.Готовите пастички се охлаждат напълно на решетка.













*Приготвя се крема според описанието на опаковката.
*Тестените заготовки се разрязват с остър нож напречно на три пласта.Между всеки пласт се поставя по 1-2с.л.крем и се нареждат плодове.
*Най-отгоре се посипват с пудра захар смесена с ванилията.
*Оставят се да престоят в хладилник и са готови.


  Може да си изпечете двойна доза тесто и половината заготовки да ги замразите,добре опаковани във фолио.Когато ви потрябват само размразявате и пълните с крем или мус.

събота, 25 юни 2011 г.

Глазирана вита шоколадова пита

Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
150гр.масло или маргарин
2 яйца
3/4ч.ч. захар
1/2ч.л. сол
1п. суха мая
около 5ч.ч брашно
Плънка:
100гр.масло
3с.л.какао
1/2ч.ч. захар
50гр.шоколад
Глазура:
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1п.ванилена захар
   Маята се размива с половината топло мляко,1-2с.л.брашно и се оставя да шупне.В купа
се пресяват 4 чаши брашно,прави се кладенче и се сипват захарта,солта,разбитите с вилица яйца,останалото мляко,разтопеното масло или маргарин,шупналата мая и се замесва меко тесто.Ако има нужда се подсипва още брашно.Измесва се добре и се оставя в намаслена
купа,покрито с домакинско фолио за най-малко 3 часа в хладилник или най-добре за цяла нощ.
  Приготвя се плънката като на водна баня се стопява маслото и шоколада,отдръпва се от огъня и се разбърква добре с какаото и захарта.Охлажда се до стайна температура.
Готовото тесто се разточва на правоъгълен лист с дебелина 5мм,намазва се с плънката и се завива на руло,което се нарязва на парчета.
Охлювчетата се нареждат изправени в  намаслена тавичка,питата се оставя на топло да втаса  за  20  мин. и  се  пече  при  180С,до  зачервяване.
  Малко преди да е напълно готова се изважда и се намазва с глазурата от свареното със  захар  мляко и ванилия.Допича се.
  Поднася се охладена.

четвъртък, 23 юни 2011 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ

     Сезонът на ягодите почти приключва, а аз не съм споделила още рецептата за тази вкусна, лека и лесна за приготвяне торта-парфе. Поправям се веднага!

Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия

за белия пласт:
200мл.течна  подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар

желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди

 
       Разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията. Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см), в загрята до 180С фурна, за 6-7мин. Оставяме го да изстине напълно на решетка и поставяме обратно във формата.





     Белият слой: Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ до пълното му стопяване(не допускайте да заври, губи си желиращите свойства). Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта. Разбиваме течната сметана много добре, добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.
 Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме. Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.
  За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди, посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят. Заливаме второто пакетче желатин, оставяме го да набъбне и разтопяваме. Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране, прецеждаме и добавяме набъбналия желатин. Оставяме да се охлади.
  В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт
и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп. Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
  Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.

Изпробвано и споделено:  

                                           От Севдалина Нейкова

понеделник, 20 юни 2011 г.

Шишчета ... печени в буркан

     Това е!
  Поредния ми шантав :) експеримент!Вече има публикувана рецепта за пиле печено в буркани,сега беше ред на шишчетата.
  Целта - да не опушвам кухнята(въпреки добрата вентилация,все пак се усеща,че се пече месце на грил-тигана) или пък да остане фурната чиста след печенето.
  Резултата - успешен,според нас :).Месцето беше свинско,не много крехко,беше предназначено първоначално за готвене на яхния и предполагах,че ще стане доста жилаво,но след престоя си в горещия буркан се получи сочно и мекичко.

Използвах:
500гр.свинско месо
200гр.дребни печурки
1 червена пиперка
1 голяма глава лук
подправка за скара
олио
дървени шишчета
3л. буркан
алуминиево фолио

събота, 18 юни 2011 г.

Патладжани в сос тхина(хациль бе-тхина)

  Тази вкусна салата от израелско-ливанската кухня ще бъде оценена подобаващо от всички любители на патладжана като мен. Особено ми допадна ароматния сос със сусамов тахан(паста) и тъй като в нашия град намерих готов тахан само на едно място и то със съмнителна годност, се пробвах и си го приготвих сама!
  Необходими са:
1 по-голям патладжан
шепа орехи
свеж кориандър(замених  с магданоз)
олио,сол
за соса:
1/2ч.сусамов тахан*
1/2ч.ледена вода
1/2ч.л.сол
2-3с.л.лимонов сок
малка скилидка чесън
щипка смлян кимион
  Патладжана се нарязва на кубчета или пръчици и се накисва в солен разтвор(на 1л.вода 1с.л.сол). Добре е да се затисне с чинийка, за да е целия патладжан под вода. След 15-20мин. се изстисква с шепи от течността и се прехвърля в друга купа. Наливат се 2с.л.зехтин или олио и се разбърква да се омазнят парченцата от всички страни. Изсипват се на хартия, на един ред и се запичат в гореща фурна до омекване.
   Приготвяме соса като смесваме тахана с лимоновия сок и бъркаме с тел. Сместа видимо се сгъстява. Започваме да добавяме по малко ледена вода, като продължаваме да разбиваме  до нужната гъстота. Накрая посоляваме и подправяме със счукан чесън и кимион.
   Готовите опечени патладжани се заливат със сос, поръсват се с леко запечените нарязани орехи и наситнен кориандър(или магданоз). Могат да се хапват още топли, но са също толкова вкусни и охладени.

* За сусамовия тахан:
1ч. суров сусам
до1/2ч.ч.зехтин, олио, сусамово олио или др.
   Сусама се насипва върху хартия и се запича за 15 мин. във фурна на 110-120С. Изсипва се в чашата на блендера и се смила, като се добавя по малко мазнина, докато стане гладка, еднородна паста. Поставя се в бурканче в хладилник, ако се отдели отгоре мазнина, тя се отлива и може да се ползва за овкусяване на салати и ястия. Преди използване пастата се разбърква добре.

   Източник: elaizik,ЖЖ

петък, 17 юни 2011 г.

Какаово-кокосови триъгълничета

   Нямате нищо сладичко в къщи,а ви се налага да посрещнете гости на кафенце?Или пък сте свикнали винаги да има нещо за десерт?Ами ... да видим по шкафовете какво ще открием ...
   Хоп,опаковка бисквити "Закуска",а,има и пакетче кокосови стърготини и малко какао в бурканчето,и две-три лъжици захар.В хладилника винаги ще се намери мляко и поне лъжица масло,и някакво сладко...Това е,друго не ни трябва,ще си приготвим бързо десертче!

   Смесваме какаото,захарта,маслото и половин чаша мляко и варим на огъня до разтопяването на захарта.Слепваме бисквитите две по две със сладко.С остър нож разрязваме слепените бисквити по диагонал,на две,после на четири.Получават се симпатични малки триъгълничета.Всяко потапяме в какаовата смес и нареждаме на поднос.Докато изредим всички,първите потопени триъгълничета вече са попили течността добре,топваме ги отново в какаото и ги овалваме в кокосовите стърготини.Оставяме готовите сладки за 15 мин.да си поемат дъх :) и са готови за дегустация!
      Да ви е сладко кафенцето с добри приятели!

вторник, 14 юни 2011 г.

Фокача със сол и зехтин

Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
2 ч.л. едра сол
    В голяма купа се пресява брашното,добавят се маята(ако е суха) и солта, в средата се прави кладенче и в него се сипват зехтина и водата.Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата. Замесва се меко тесто,ако има нужда се добавя още брашно. Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено фолио или чиста кърпа. Втасва на топло около 30-50 мин.След като втаса,тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см.Оставя се отново да втаса за кратко.С пръсти се правят вдлъбнатинки,полива се със зехтин,поръсва се сол и се слага в сгорещена фурна(200С) на камък за печене.Ако не разполагате с камък,сложете суха тава във фурната да се загрее добре и прехвърлете фокачата,заедно с хартията в нея.Печете до златисто.

Чуден сладкиш с извара,кокос и шоколад

    Наистина този сладкиш отговаря на името си - чудно вкусен,нежен от изварата,със завладяващия аромат на кокос в комбинация с шоколад!
Продукти
за топчетата
:
250гр.извара
2 жълтъка
50гр.кокосови стърготини
50гр. захар
3с.л.без връх нишесте

За черното тесто:
4 яйца
30+30гр.захар
50гр.шоколад
2с.л.(без връх)брашно
2с.л.(без връх) нишесте
на върха на ножа бакпулвер
3с.л.какао
щипка сол

За глазурата:
120мл.прясно мляко
50гр.захар
25гр.краве масло
100гр.шоколад
Пече се в кръгла форма с диаметър 22см или правоъгълна 20/28см.

 Разтриваме добре изварата,захарта,жълтъците,кокоса и нишестето.С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата(намазнена и посипана с брашно).
 За тестото разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване,добавяме стопения шоколад,брашното,нишестето,бакпулвера,солта и какаото.Отделно разбиваме белтъците на сняг,като добавяме и другите 30гр. захар.Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес,като бъркаме в една посока.Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175С.Пробваме с клечка за зъби.
 За глазурата смесваме млякото,захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване,отдръпваме от огъня,добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.Изчакваме с нетърпение да се охлади добре и ....
   Да ви е сладко!

Рецептата е публикувана за първи път през 2010г. във форума на bg-mamma!

понеделник, 13 юни 2011 г.

Пилав с патладжани(Patlıcanlı Pilav)

   И нещо постничко,но мнооого вкусно!

Необходими продукти:
1 чашка дългозърнест ориз
два средни патладжана
зехтин
1 глава лук
2с.л.суров фъстък или кедрови ядки
2-3 средни домата
1,5ч.л.захар
2-3с.л.стафиди
сол,чер пипер.бахар
1-2 щипки канела(бях много скептична за употребата на канела,но тя придаде невероятен,много специфичен аромат на ястието)
магданоз

  Патладжаните се обелват и нарязват на не много дребни кубчета(2-2,5см),изкисват се в солена вода,подсушават се и се запичат в загрята фурна,посолени и поляти със зехтин за 20-25 мин.
  Доматите се обелват и нарязват на ситни кубчета.Лука се наситнява.В дълбок тиган се сгорещява зехтин или олио,запържва се лука до омекване,добавят се фъстъците или кедровите ядки,след 2-3мин.се добавя ориза.Запържва се,докато стане "стъклен",изсипват се доматите и захарта,и се задушава около 5 мин.Прибавят се стафидите,залива се с 1,5чаша гореща вода,подправя се,посолява и се задушава на слаб огън,под капак,докато ориза поеме течността и омекне(пробвайте ориза за готовност,ако е още суров,долейте вода и задушете).
 След като ориза е готов се добавят нарязания магданоз и опечените патладжани.Разбърква се внимателно и се оставя да изстива под капак.Похапва се студено!


източник:Claudia Roden "Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon"

събота, 11 юни 2011 г.

"РИБИ"

   Не,рецептата няма да е за риба,а за "Риби" -така се нарича в Естония  печеното от ребрената или коремна част на прасчо!Приготвя се лесно и се консумира още по-лесно и бързо!

Продукти:
2 парчета свински гърди(около 1,5кг)
прясно смлян черен пипер
2-3скилидки чесън
2 дафинови листа
едра сол
канап

  Подберете две хубави,не много мазни флаши гърди,по възможност с еднакъв размер.Ако месото ви е с ребра,се правят разрези,надлъжно по костта и ребрата се изваждат.
  От към вътрешната(коремна) част се правят недълбоки разрези,по късата страна.Цялото месо се натрива с едра сол и чер пипер,в надрезите се подпъхват парченца дафинов лист и счукан чесън.Двете парчета месо се захлупват,така,че разрезите да останат отвътре и се превързват стегнато с канап.Оставя се в хладилник за 2 часа.
    Пече се на покрита с хартия тава,без никаква течност,отначало на 200С,след 10 мин. фурната се намалява на 160С.Печенето продължава два часа.След като поизстине малко се освобождава от канапа и се нарязва на порции.

 Като изстине напълно е много подходящо за сандвичи,може да се нареже на тънки филийки.


"Ягоди под снега"

   :))) Под това интересно име видях този сладкиш в един руски сайт и ми се стори доста лесен за приготвяне,а и много апетитен!Наистина е така - не изисква някакви специални умения в кухнята,а е нежен и топящ се в устата,с невероятния вкус на ягоди и белтъчен сняг.

за тестото:
100гр.меко краве масло
2жълтъка
100гр.захар
1ч.ч.брашно
1п.бакпулвер

300-400гр.ягоди

за белтъчния сняг:
2 белтъка
70гр.пудра захар
щипка сол

   Замесва се меко тесто и се разстила в намазана с масло форма(Д-20-24см).Набожда се с вилица.
  Запича се в загрята до 170С фурна за 12- 15мин.
  Ягодите се разполовяват,ако са по-едри и се нареждат върху изпечената основа.За проба
половината от ягодите засипах с малко захар и ги загрях на котлона,след което добавих малко нишесте за сгъстяване.Но повече ми хареса суровия пълнеж,по-свеж е.
  Белтъците се разбиват на сняг със щипка сол,постепенно се добавя пудрата захар.Изсипват се върху ягодите и се заглаждат.Връщат се във фурната да се зачервят леко отгоре,без да прегарят.
Сладкиша се оставя да се охлади напълно.

















 Източник

Изпробвано и споделено:
                                           От Хатидже Алиосман!

неделя, 5 юни 2011 г.

Хлебни пръчици

  Една много лесна и бърза(аз май наистина си падам по "лесни и бързи") рецепта за хлебни пръчици - за мезе за биричка или вино,за добавка към вкусна,гореща чорбица или просто така за хрупане!

Продукти:
1пак.готово хлебно тесто,
1 яйце,
маково семе и сусам.
   Тестото се разточва на правоъгълен пласт с дебелина 2см.Намазва се с разбитото яйце и се посипва плътно с маково семе,като леко се притиска.Объща се от другата страна и отново се намазва.Посипва се сусама и се притисва,може да се мине с точилката един път.Нарязва се на ленти и всяка лента се усуква.Нареждат се в тавичка,оставят се леко да втасат и се изпичат до златисто.

сряда, 1 юни 2011 г.

Бананов кейк със сметана



     Едно много бързо и сполучливо десертче,вариация по рецептата  Плодов сладкиш за 5-мин,която за мой срам още не съм пренесла тук в блога,но ... скоро :)))

И така - продуктите:
2 по-едри банана,
4 яйца,
1ч.ч.захар,
1бакпулвер,
1ч.ч.брашно,
1 ванилия,
100гр.млечен шоколад,
200мл.сладкарска сметана.
   Бананите се нарязват на колелца и се нареждат в намазана с маргарин форма.Половината шоколад се нарязва на дребно и се посипва върху бананите.Яйцата се разбиват със захарта,може и само с вилица,без престараване,добавя се пресятото с бакпулвера брашно и ванилията.Тестото се излива върху бананите и шоколада.Пече се на 180С. Готовият кейк се обръща на поднос,охлажда се и се гарнира с разбитата сметана.Отгоре се настъргва останалия шоколад.
 


Изпробвано и споделено:


                                                           От Марияна Стоева