Страници

понеделник, 20 юни 2011 г.

Шишчета ... печени в буркан

     Това е!
  Поредния ми шантав :) експеримент!Вече има публикувана рецепта за пиле печено в буркани,сега беше ред на шишчетата.
  Целта - да не опушвам кухнята(въпреки добрата вентилация,все пак се усеща,че се пече месце на грил-тигана) или пък да остане фурната чиста след печенето.
  Резултата - успешен,според нас :).Месцето беше свинско,не много крехко,беше предназначено първоначално за готвене на яхния и предполагах,че ще стане доста жилаво,но след престоя си в горещия буркан се получи сочно и мекичко.

Използвах:
500гр.свинско месо
200гр.дребни печурки
1 червена пиперка
1 голяма глава лук
подправка за скара
олио
дървени шишчета
3л. буркан
алуминиево фолио

    Месцето,нарязано на кубчета посипах обилно с подправката и добавих половината глава лук,нарязана на дребно и леко претрита със сол,да си пусне сока.Оставих го в хладилник,завито със свежо фолио за 3-4 часа.Нанизах на шишчетата,като редувах месо,лук,чушка,гъбка.Предполагам,че ще се получи много хубав аромат ако се добави нещо пушено - бекон или сланинка.Намазах ги леко с мазнина.

   Лука,който остана от мариноването насипах на дъното на буркана,добавих 1/2ч. вода(тук  е по избор - вино,бира) и пуснах шишчетата.От парче алуминиево фолио оформих капачка на буркана,сложих в тавичка,в СТУДЕНА фурна и включих на 200С.

  Пекох 1,5ч. или докато ми се сториха достатъчно запечени шишчетата.Получиха се вкусни,ароматни шишчета с минимални усилия!

    Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Изглежда много лесно и вкусно :)Много интересно предложение.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма ли опасност да се спука буркана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,ако се постави буркана в студена фурна и тогава се включи да загрява.:)

      Изтриване
  3. Буркана 3 литров ли е?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Много ми хареса Вашия блог и ще се възползвам максимално от предложенията. Допадна ми начина по който са обяснени различните детайли в приготвянето на ястията, съветите които давате, както и разнообразието на темите. Някои от рецептите съм приготвяла за семейството ми, а с други наистина ме изненадахте приятно.
    Пожелавам Ви здраве и много приятели!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря!
    Здраве и много късмет и на Вас!

    ОтговорИзтриване
  6. www.receptite.com/рецепта/кекс-в-буркани

    ОтговорИзтриване
  7. Привет! Пробвах вашата рецепта за шишчета, и е страхотна! Поздравления?!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    тази вечер направих шишчетата наистина станаха страхотни и се изядоха всичките.
    Кошница с благодарности за рецептата.
    Поздрави: Таня

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, интересна идея за шишчета, но се чудя защо трябва да ги пека час и половина, като мога да ги направя за 20 мин. на тиган.... и нека да мирише, нали затова е кухня

    ОтговорИзтриване
  10. Разбира се, че може да ги направите в тиган, въпрос на избор ... :)))

    ОтговорИзтриване