Това е!
Поредния ми шантав :) експеримент!Вече има публикувана рецепта за пиле печено в буркани,сега беше ред на шишчетата.
Целта - да не опушвам кухнята(въпреки добрата вентилация,все пак се усеща,че се пече месце на грил-тигана) или пък да остане фурната чиста след печенето.
Резултата - успешен,според нас :).Месцето беше свинско,не много крехко,беше предназначено първоначално за готвене на яхния и предполагах,че ще стане доста жилаво,но след престоя си в горещия буркан се получи сочно и мекичко.
Използвах:
500гр.свинско месо
200гр.дребни печурки
1 червена пиперка
1 голяма глава лук
подправка за скара
олио
дървени шишчета
3л. буркан
алуминиево фолио
Месцето,нарязано на кубчета посипах обилно с подправката и добавих половината глава лук,нарязана на дребно и леко претрита със сол,да си пусне сока.Оставих го в хладилник,завито със свежо фолио за 3-4 часа.Нанизах на шишчетата,като редувах месо,лук,чушка,гъбка.Предполагам,че ще се получи много хубав аромат ако се добави нещо пушено - бекон или сланинка.Намазах ги леко с мазнина.
Лука,който остана от мариноването насипах на дъното на буркана,добавих 1/2ч. вода(тук е по избор - вино,бира) и пуснах шишчетата.От парче алуминиево фолио оформих капачка на буркана,сложих в тавичка,в СТУДЕНА фурна и включих на 200С.
Пекох 1,5ч. или докато ми се сториха достатъчно запечени шишчетата.Получиха се вкусни,ароматни шишчета с минимални усилия!
Да ви е сладко!
Изглежда много лесно и вкусно :)Много интересно предложение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Габи :)
ОтговорИзтриванеНяма ли опасност да се спука буркана?
ОтговорИзтриванеНе,ако се постави буркана в студена фурна и тогава се включи да загрява.:)
ИзтриванеБуркана 3 литров ли е?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМного ми хареса Вашия блог и ще се възползвам максимално от предложенията. Допадна ми начина по който са обяснени различните детайли в приготвянето на ястията, съветите които давате, както и разнообразието на темите. Някои от рецептите съм приготвяла за семейството ми, а с други наистина ме изненадахте приятно.
Пожелавам Ви здраве и много приятели!
Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдраве и много късмет и на Вас!
www.receptite.com/рецепта/кекс-в-буркани
ОтговорИзтриванеПривет! Пробвах вашата рецепта за шишчета, и е страхотна! Поздравления?!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванетази вечер направих шишчетата наистина станаха страхотни и се изядоха всичките.
Кошница с благодарности за рецептата.
Поздрави: Таня
Здравейте, интересна идея за шишчета, но се чудя защо трябва да ги пека час и половина, като мога да ги направя за 20 мин. на тиган.... и нека да мирише, нали затова е кухня
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може да ги направите в тиган, въпрос на избор ... :)))
ОтговорИзтриване