1ч.ч. прясно мляко
150гр.масло или маргарин
2 яйца
3/4ч.ч. захар
1/2ч.л. сол
1п. суха мая
около 5ч.ч брашно
Плънка:
100гр.масло
3с.л.какао
1/2ч.ч. захар
50гр.шоколад
Глазура:
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1п.ванилена захар
Маята се размива с половината топло мляко,1-2с.л.брашно и се оставя да шупне.В купа
се пресяват 4 чаши брашно,прави се кладенче и се сипват захарта,солта,разбитите с вилица яйца,останалото мляко,разтопеното масло или маргарин,шупналата мая и се замесва меко тесто.Ако има нужда се подсипва още брашно.Измесва се добре и се оставя в намаслена
купа,покрито с домакинско фолио за най-малко 3 часа в хладилник или най-добре за цяла нощ.
Приготвя се плънката като на водна баня се стопява маслото и шоколада,отдръпва се от огъня и се разбърква добре с какаото и захарта.Охлажда се до стайна температура.
Готовото тесто се разточва на правоъгълен лист с дебелина 5мм,намазва се с плънката и се завива на руло,което се нарязва на парчета.
Охлювчетата се нареждат изправени в намаслена тавичка,питата се оставя на топло да втаса за 20 мин. и се пече при 180С,до зачервяване.
Малко преди да е напълно готова се изважда и се намазва с глазурата от свареното със захар мляко и ванилия.Допича се.Поднася се охладена.
Страхотно!!!
ОтговорИзтриванеСамо да попитам - 1 п. мая - това едно пакетче суха мая ли е или едно кубче прясна?
Поправих се,Аелис,благодаря :)
ОтговорИзтриване1 пакетче суха мая е,но може да се приготви и с прясна.
Веси, непременно ще я пробвам шоколадовата ти пита - копирам си рецептата:).
ОтговорИзтриванеВеси,чудничка е питката ти с това шоколадче в плънката,ммммм,вкусно!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
И на мен ми харесва! Шоколадът отгоре се е разтекъл изумително изкушаващо, при все че повече си падам по плодовите истории, но пък домашните са по шокаладовите :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Благодаря,Еликсир,fedora,много е вкусна питата,за шокоманяци и не само :)
ОтговорИзтриванеХубав и шарен ден и на вас,момичета!
Много вкусно!!!
ОтговорИзтриване