Страници

вторник, 14 юни 2011 г.

Чуден сладкиш с извара,кокос и шоколад

    Наистина този сладкиш отговаря на името си - чудно вкусен,нежен от изварата,със завладяващия аромат на кокос в комбинация с шоколад!
Продукти
за топчетата
:
250гр.извара
2 жълтъка
50гр.кокосови стърготини
50гр. захар
3с.л.без връх нишесте

За черното тесто:
4 яйца
30+30гр.захар
50гр.шоколад
2с.л.(без връх)брашно
2с.л.(без връх) нишесте
на върха на ножа бакпулвер
3с.л.какао
щипка сол

За глазурата:
120мл.прясно мляко
50гр.захар
25гр.краве масло
100гр.шоколад
Пече се в кръгла форма с диаметър 22см или правоъгълна 20/28см.

 Разтриваме добре изварата,захарта,жълтъците,кокоса и нишестето.С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата(намазнена и посипана с брашно).
 За тестото разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване,добавяме стопения шоколад,брашното,нишестето,бакпулвера,солта и какаото.Отделно разбиваме белтъците на сняг,като добавяме и другите 30гр. захар.Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес,като бъркаме в една посока.Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175С.Пробваме с клечка за зъби.
 За глазурата смесваме млякото,захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване,отдръпваме от огъня,добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.Изчакваме с нетърпение да се охлади добре и ....
   Да ви е сладко!

Рецептата е публикувана за първи път през 2010г. във форума на bg-mamma!

13 коментара:

  1. Весе,ама чак сега ли го публикува в блога ти това великолепие!Та то пожъна страхотен успех в темата си!И аз го правих ,много ми хареса!Благодаря,че сподели рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Еликсирче,пренасям малко по малко рецептите тук,затова ...
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. То и аз така,Весе!Имам даже още за пренасяне,ама гледам първо да им пооправя снимките на някои.

    Хубав да е и твоят,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да се използва кашкавалена извара?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,аз да попитам какво нишесте се използва в рецептата?

    ОтговорИзтриване
  6. Пшенично или царевично, по възможност натурално, без аромати.

    ОтговорИзтриване
  7. А колко време приблизително се пече?

    ОтговорИзтриване
  8. Може ли да се замени изварата с филаделфия и има ли нужда от някакъв набухвател за топчетата? Имах несполучлив опит с подобна рецепта за такъв сладкиш с изварени топчета,стана една рядка смес и после останаха недопечени,макар че добавих достатъчно брашно за да го сгъстя.

    ОтговорИзтриване
  9. Веси, правила съм много пъти този сладкиш абсолютно съм съгласна с теб - невероятно ароматен и вкусен е! Поздрави миличка и хубави почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
  10. Личи си че сладкиша е вкусен, използват се и почти всички мои любими продукти! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих го и много хубав стана.
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  12. Може би не чета внимателно, но в продуктите на рецептата не откривам никъде какао. Какво е количеството му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В продуктите за черното тесто - 3с.л. Какао.

      Изтриване