Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
2 ч.л. едра сол
В голяма купа се пресява брашното,добавят се маята(ако е суха) и солта, в средата се прави кладенче и в него се сипват зехтина и водата.Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата. Замесва се меко тесто,ако има нужда се добавя още брашно. Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено фолио или чиста кърпа. Втасва на топло около 30-50 мин.След като втаса,тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см.Оставя се отново да втаса за кратко.С пръсти се правят вдлъбнатинки,полива се със зехтин,поръсва се сол и се слага в сгорещена фурна(200С) на камък за печене.Ако не разполагате с камък,сложете суха тава във фурната да се загрее добре и прехвърлете фокачата,заедно с хартията в нея.Печете до златисто.
Ооо, страхотно! Ще пробвам.
ОтговорИзтриванеВЕСИ страхотна фокача и много пухкава . Отивам да я правя ,домашните ще се зарадват със сигурност.:)
ОтговорИзтриванеСтана страхотна фокачата ...Замесих двойна доза и едната вече я ометоха, а тази с маслинките остана половината.:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Веси за страхотната рецепта.
Благодаря,Илианка,Здравче,радвам се на интереса към рецептата!Със сушени доматки също става много вкусна!
ОтговорИзтриванеХубав и успешен ден ви желая!
Много вкусно изглежда, Веси :)
ОтговорИзтриванеЗехтинът във вдлъбнатинките ли добавяш, или просто я намазваш със зехтин и поръсваш със сол?
Даре, първо правя ямките и като полея, зехтинът се задържа в тях и на изтича. :)
ОтговорИзтриванеа сушените доматки къде ги слагаш?
ОтговорИзтриванеАз я направих за св.Врвара и стана страхотна , само че отгоре я намазах с мед и поръсих с орехи . Облизаха си пръстите и утре пак мисля да я приготвя :) весели празници
ОтговорИзтриванеСтана страхотна,благодаря :)
ОтговорИзтриване