Страници

петък, 24 февруари 2012 г.

Заек по селски

  По тази стара рецепта пека заешко месо от ... доста отдавна.Много се харесва на всички,месцето става нежно,ароматно и много вкусно!
Продукти:
1,2-1,5кг заек 
100мл.олио 
1с.л.без връх сол 
2с.л.сладък червен пипер 
1/2ч.л.смлян чер пипер 
клонче прясна чубрица(ако няма,може и суха)
 1ч.ч. червено вино 
1ч.ч.вода 
1 голяма глава чесън 
1 голяма глава лук 
   Заека се измива, изкисва и се подсушава.Нарязва се на порционни парчета.
В купичка се смесват солта,червения и черен пипер и олиото.Всяко парче месо се натрива със сместа - аз топвам парчето в купичката и с пръсти хубаво втривам.Намазаните парчета се нареждат в тава за печене(ако е глинен съд още по-добре).Клончето чубрица се подпъхва под месото.Чесъна се почиства само от външната люспа и скилидките се нареждат наоколо.Лука се нарязва на едро и също се слага при заека.Внимателно отстрани се наливат виното и водата,за да не измият подправките от месото.Запечатва се плътно с фолио и се пече 1,5часа на 160-170С.Времето за печене зависи от възрастта на зайчето,пробвайте с вилица готовността на месото.Накрая се разгъва и се дозапича 10мин.

понеделник, 20 февруари 2012 г.

Парфе "Три шоколада"

        Наситен шоколадов вкус!
        Лесно за приготвяне!
        Леко и нежно!
   Трябват ли още доводи,за да си приготвите това шоколадово изкушение?Ето и рецептата!

Продукти:
150г обикновени бисквити
50г печени орехи,лешници или бадеми
100г натурален шоколад
100г сгущенка(дулсе де лече,варено конд.мляко)
 50г краве масло

500мл подсладена течна сметана
100г млечен шоколад
100г бял шоколад
2-3с.л.прясно мляко
2 пак.желатин(20г)

100г млечен или черен шоколад
20г краве масло

   За основата натрошете бисквитите,добавете орехите,счукани или нарязани,за да се усещат и разбъркайте.Разтопете шоколада на водна баня,добавете към него кондензираното мляко,маслото и залейте бисквитите.Разбъркайте добре,ако ви се стори суха сместа,добавете 1-2с.л.топло мляко или вода.Изсипете в разкопчаваща се форма(24см) и заравнете добре с лъжица.
   Желатина залейте с малко студена вода и след като набъбне,разтопете на водна баня или в МВ.
   Разтопете единия млечен шоколад на водна баня с малко прясно мляко,оставете леко да се охлади.В друг съд разтопете белия шоколад,също с малко мляко.Оставете и него да се охлажда.
  Разбийте сметаната добре и разделете на две.В едната смес добавете разтопения млечен шоколад и половината желатин.Разбъркайте и излейте веднага във формата,заравнете добре.Поставете формата във фризер за 5мин.,само леко да стегне сметановия слой.
  Към втората част от разбитата сметана добавете разтопения бял шоколад и останалия желатин.Излейте сместа във формата и приберете в хладилник за час.
  За украса може да посипете парфето с какао,но аз предпочитам като е шоколад,да е МНОГО шоколад и заливам с такъв - разтопете шоколада за глазурата с 20г краве масло и залейте парфето.Върнете в хладилника.След като стегне,отстранете ринга и нарежете на порции.
  Да ви е сладко!
 

  Изпробвано и споделено:


От Марияна Стоева

вторник, 14 февруари 2012 г.

Меню за двама

   Независимо кой празник ще изберете да почетете - нашия си традиционен Трифон-Зарезан с много вино или нежния католически "Св.Валентин" с много романтика ,ви пожелавам да си изкарате прекрасно и с много емоции!
   Без повече думи - това е предложението ми за вкусна трапеза в празничния ден!Менюто е простичко, романтично, едновременно леко за стомаха и лесно за приготвяне и със сигурност няма да ви остави равнодушни!

 

   Салата със спанак, червено цвекло, моцарела и орехов дресинг

Продукти:
  • две шепи бейби спанак
  • малко сварено червено цвекло
  • моцарела
за дресинга:
  • 2 с.л. орехови ядки
  • няколко клонки магданоз
  • 1 с.л. настърган пармезан
  • 2-3 с.л.зехтин
  • прясно изцеден лимонов сок
  • сол
Спанакът се поставя в купа за сервиране. От цвеклото и моцарелата се изрязват формички - сърчица и се добавят в салатата. В блендер се пасират орехите, магданозът, пармезанът и зехтинът. Добавя се лимонов сок и сол на вкус и се залива салатата.Още по-добре, ако дресинга се поднесе в малка сосиера и всеки си слага по свой вкус.

 

 

                                     Риба в коричка за двама

 
Рецептата може да намерите тук!

 

                                                    Хляб с камамбер

                                                               Рецептата е тук!


    И,предлагам да завършите вечерята с прекрасен, нежен шоколадов мус с леко пикантна нотка, който ще събуди сетивата ви, ще възпламени усещанията ви и ще ви помогне да очаровате любимия завинаги...

 

    Шоколадов мус с кайенски пипер

Продукти:
  • 2 яйца
  • кафена чашка силно еспресо
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1/4 к.л. кайенски пипер или друг лют червен пипер
  • 20 г краве масло
  • 100 г черен шоколад
  • бита сметана за декориране
Загрейте на водна баня шоколада и еспресото до разтопяване. Добавете маслото, пипера и двата жълтъка. Разбъркайте добре до хомогенизиране. Охладете до стайна температура. Разбийте белтъците на твърд сняг, като добавите накрая пудрата захар. Смесете внимателно двете смеси, като добавяте по малко от белтъците към шоколадовата и разбърквате внимателно. Разпределете в чашки. Охладете добре и преди поднасяне декорирайте с разбита сметана.


   Насладете се с пълна сила на празника,изживейте чудна,изпълнена с романтика вечер и не забравяйте,че вашата любов живее всеки ден заедно с вас,в малките и големи радости,в неволната ласка,нежния поглед и бързо пробягналата усмивка.Не отлагайте любовните слова за деня на Св,Валентин ,изричайте ги без да се замисляте,всеки ден и всеки миг,дарявайки с щастие вас и вашата любов!

неделя, 12 февруари 2012 г.

Понички с извара

Продукти:
250гр.извара
1/2ч.ч.захар
1 яйце
7с.л.прясно мляко
5с.л.олио
2ч.л.нишесте(може и без него)
2ч.л.бакпулвер
1 ванилия
2ч.ч.брашно(+още малко,ако изварата е по-водниста)
    В кухненски комбайн(или  ръчен пасатор) сложете изварата,захарта,
яйцето,млякото и олиото.
Разбийте за кратко,колкото да се хомогенизира сместа,изсипете в купа,добавете брашното,нишестето,бакпулвера и ванилията и замесете меко,пластично,почти лепнещо тесто(ако ви се стори много мокро,добавете още малко брашно).
  Изсипете на плота,оформете с намаслени ръце дълъг фитил от тестото и нарежете на парченца с големина на орех.
  Всяко парченце оформете на топче,сплескайте на дланта си на питчица и с палеца натиснете в средата да се оформи поничка с дупка.Изпържете в повечко олио,на среден огън.Извадете на хартия и още горещи се посипете с пудра захар.
  Лесна и бърза закуска!

петък, 3 февруари 2012 г.

Хляб с пикантен камамбер

  Препечен,хрупкав хляб,разтопено пикантно  сирене,сладко от боровинки,плод,орехи и искрящо червено вино в чашите!Какво повече е необходимо за романтична вечер в спокойна,
домашна обстановка?О,да,рецептата!!!

Продукти:
375мл топло мляко
25г прясна мая
1с.л.захар
25г.краве масло със стайна температура
600г брашно
1ч.л.сол
1 питка камамбер 
1с.л.коняк или бренди
1ч.л.мед
1щипка едро смлян лют червен пипер

   Забърква се млякото с маята и захарта и се оставя на топло за 15 мин.След като сместа "шупне" се добавят маслото,брашното и солта.Замесва се меко тесто,което се поставя в намаслена купа,покрива се с кърпа или свежо фолио и се остая да втасва.След като удвои обема си,се премесва и се разделя на 4 топки.Подберете си кръгла форма,най-лесно е с чиния,с диаметър малко по-голям от питката Камамбер.Всяка топка тесто се разточва или се раздтрпват с ръце на кръг,с големина малко по-голяма от избраната форма(чиния).Намазват се леко с олио и пластовете се поставят един върху друг.Отгоре се обръща чинията и излишното се изрязва с остър нож.
   Получената питка се прехвърля в широка тава застлана с хартия.В средата се правят 8 разреза,започващи от центъра и завършващи на 1см от края на кръга,като звезда.Всеки получен сектор се обръща навън.По средата му се прави още един разрез и двете половинки се усукват,всяка в различна посока.Крайчетата се слепват.
  От изрязаното тесто се разточва още един кръг,прорязва се на четири.В средата му се поставя сиренето и се завива като роза,която се поставя в тавичката,на празното място в средата на хляба.
   Смесват се коняка,меда и лютия пипер.С вилица се надупчва камамбера на няколко места и се залива със сместа.







Хляба се наръсва с малко брашно,оставя се за 15 мин. да се надигне леко и се поставя в предварително загрята на 180С фурна.Пече се 20-25мин.(с вентилатор) до красив загар.
 

    Поднася се с плодове,орехи,сладко от боровинки и хубаво червено вино! 
Наближава 14-ти февруари,каквото и да празнувате - наздраве и добър апетит!

 
    За хлебчето обединих две идеи от тук и от тук!


Изпробвано и споделено:

                                          От Хатидже Алиосман