Страници

петък, 3 февруари 2012 г.

Хляб с пикантен камамбер

  Препечен,хрупкав хляб,разтопено пикантно  сирене,сладко от боровинки,плод,орехи и искрящо червено вино в чашите!Какво повече е необходимо за романтична вечер в спокойна,
домашна обстановка?О,да,рецептата!!!

Продукти:
375мл топло мляко
25г прясна мая
1с.л.захар
25г.краве масло със стайна температура
600г брашно
1ч.л.сол
1 питка камамбер 
1с.л.коняк или бренди
1ч.л.мед
1щипка едро смлян лют червен пипер

   Забърква се млякото с маята и захарта и се оставя на топло за 15 мин.След като сместа "шупне" се добавят маслото,брашното и солта.Замесва се меко тесто,което се поставя в намаслена купа,покрива се с кърпа или свежо фолио и се остая да втасва.След като удвои обема си,се премесва и се разделя на 4 топки.Подберете си кръгла форма,най-лесно е с чиния,с диаметър малко по-голям от питката Камамбер.Всяка топка тесто се разточва или се раздтрпват с ръце на кръг,с големина малко по-голяма от избраната форма(чиния).Намазват се леко с олио и пластовете се поставят един върху друг.Отгоре се обръща чинията и излишното се изрязва с остър нож.
   Получената питка се прехвърля в широка тава застлана с хартия.В средата се правят 8 разреза,започващи от центъра и завършващи на 1см от края на кръга,като звезда.Всеки получен сектор се обръща навън.По средата му се прави още един разрез и двете половинки се усукват,всяка в различна посока.Крайчетата се слепват.
  От изрязаното тесто се разточва още един кръг,прорязва се на четири.В средата му се поставя сиренето и се завива като роза,която се поставя в тавичката,на празното място в средата на хляба.
   Смесват се коняка,меда и лютия пипер.С вилица се надупчва камамбера на няколко места и се залива със сместа.







Хляба се наръсва с малко брашно,оставя се за 15 мин. да се надигне леко и се поставя в предварително загрята на 180С фурна.Пече се 20-25мин.(с вентилатор) до красив загар.
 

    Поднася се с плодове,орехи,сладко от боровинки и хубаво червено вино! 
Наближава 14-ти февруари,каквото и да празнувате - наздраве и добър апетит!

 
    За хлебчето обединих две идеи от тук и от тук!


Изпробвано и споделено:

                                          От Хатидже Алиосман

14 коментара:

  1. Направо нямам думи! Прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!Браво!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси , надмина себе си ! И аз като Траяна ще кажа - нямам думи !
    Сърдечни комплименти !
    Хубава събота и неделя !

    ОтговорИзтриване
  3. Просто перфектно!Всичко - рецепта, описание, снимки!!Възхищавам се!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех,каква красота си направила Веси!Толкова добре си оформила,декорирала и снимала,поздравления.Впечатли ме и ще пробвам някой ден.
    Желая ти приятен съботен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, впечатли ме във фейсбук, но колкото и пъти да я погледна, все ще се възхищавам! Прекрасна е! Благодаря за постъпковите снимки! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, чудесна е! Толкова е красива, че останах без думи. Представям си и колко е ароматна, а камамбера е сред любимите ми сирена.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно оформление! Браво Веси!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо, предложение за ценители!
    Вкусно, оригинално и много красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Голяма красота е този хляб! А и....в комбинация със сиренцето .....си представям колко е вкусен!!! Комплимент! Желая ти една хармонична и щастлива неделя! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Това е голямо майсторство! Много красив и несъмнено вкусен хляб! Благодаря за прекрасната рецепта! Сърдечен поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Tова изкушение изглежда страхотно,сигурна съм че и на вкус ще е такова! Tрябва да се пробва!

    ОтговорИзтриване
  12. Веси,искам да ти благодаря за страхотната рецепта!
    Хляба е чудесен,вкусен и много оригинален!!!
    Сърдечни поздрави
    Гери
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2014/02/brioche-mit-wurzigem-camembert.html

    ОтговорИзтриване