Страници

петък, 24 февруари 2012 г.

Заек по селски

  По тази стара рецепта пека заешко месо от ... доста отдавна.Много се харесва на всички,месцето става нежно,ароматно и много вкусно!
Продукти:
1,2-1,5кг заек 
100мл.олио 
1с.л.без връх сол 
2с.л.сладък червен пипер 
1/2ч.л.смлян чер пипер 
клонче прясна чубрица(ако няма,може и суха)
 1ч.ч. червено вино 
1ч.ч.вода 
1 голяма глава чесън 
1 голяма глава лук 
   Заека се измива, изкисва и се подсушава.Нарязва се на порционни парчета.
В купичка се смесват солта,червения и черен пипер и олиото.Всяко парче месо се натрива със сместа - аз топвам парчето в купичката и с пръсти хубаво втривам.Намазаните парчета се нареждат в тава за печене(ако е глинен съд още по-добре).Клончето чубрица се подпъхва под месото.Чесъна се почиства само от външната люспа и скилидките се нареждат наоколо.Лука се нарязва на едро и също се слага при заека.Внимателно отстрани се наливат виното и водата,за да не измият подправките от месото.Запечатва се плътно с фолио и се пече 1,5часа на 160-170С.Времето за печене зависи от възрастта на зайчето,пробвайте с вилица готовността на месото.Накрая се разгъва и се дозапича 10мин.

6 коментара:

  1. Преди година имахме толкова много зайци, иска ми се да знаех тази рецепта тогава, изглежда полкова вкусно!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожаваме заешко. А това е една чудесна рецепта!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. страхотно изглежда заешкото, Веси!
    Имам още някоя бройка, ще се възползвам от рецептата ти!

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ПП: Махни проверката с думи, моляяя

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви,EdiLina,Краси,Пепи и Кате!
    Спокойна и вкусна вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурна съм ,че ястието е много вкусно!
    Заешкото месо ми е любимо.
    Поздравявам те за хубавата рецепта!
    Снимките са много апетитни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване