Страници

петък, 27 януари 2012 г.

Портокалово суфле

  Леко,нежно,галещо небцето портокалово суфле!

Необходими продукти за 4-5 порции:
4 средни портокала
40г краве масло
40г брашно
50г захар(ако обичате по-сладко увеличете количеството)
3 белтъка
пудра захар за поръсване

^Загрейте фурната до 200С.
^Измийте добре портокалите с гореща вода,четка и сапун.
^Изрежете капачета им и ги издълбайте с остро ножче и лъжичка.
^Изцедете сока и отмерете 300мл.
^От капачетата настържете 1к.л.кора.
^Разтопете маслото в касерола,добавете брашното и оставете за минута на огъня.
^Добавете портокаловия сок,настърганата кора и захарта,разбъркайте добре сместа с тел и варете до сгъстяване.Охладете.
^Завийте издълбаните портокали във фолио и ги поставете във форма за мъфини.Вместо портокаловите чашки може да ползвате обикновени формички за суфле,обилно намазани с масло и поръсени със захар.
^Разбийте белтъците на твърд сняг и внимателно,на няколко порции ги добавете към сварения,охладен крем.Разбъркайте леко до хомогенизиране на сместа.
^Напълнете приготвените формички и поставете в загрятата фурна.Пекат се 20-25мин.
^Готовите суфлета се посипват с пудра захар и се поднасят веднага - знаете,суфлето има свойството да спада коварно няколко минути след изваждането му от фурната!

  *Готовите напълнени формички могат да се съхраняват в хладилник до 2 часа и тогава да се изпекат.А може и да се замразят във фризер и да се изпекат преди идването на гостите ви - поставят се направо замразени в загрята фурна и печенето продължава около 40мин.

сряда, 25 януари 2012 г.

Мързеливи ватрушки

   Не знам защо са наречени ватрушки,след като нямат нищо общо с истинските такива,които са от тесто с мая и пълнеж от извара,а при тези изварата е в тестото,но затова пък са лесни,ефектни и много вкусни!Рецептата е от януарския брой на списание "Просто и вкусно" - Молдова.
Продукти:
150г извара
6с.л.олио
1 яйце
90г захар
2 прахчета ванилия или 1 капсулка течна
3ч.л.бакпулвер
300г брашно
за украса:
мармалад или плод от компот
100г млечна крема
пудра захар на вкус
пудра захар за поръсване
   Изварата претрийте през сито,за да се хомогенизира или я пасирайте.Добавете яйцето,олиото,захарта и ванилията.Отделно пресейте брашното с бакпулвера.Добавяйте по малко от брашното и замесете меко,пластично тесто.В зависимост от влажността на изварата тестото може да поеме по-малко или повече брашно.Не го изсипвайте наведнъж!

   Разточете пласт с дебелина 5мм и го нарежете на квадрати 7х7см.


Направете надрези на всяко квадратче от центъра към ъглите,като в центъра остане 1см непрорязан:




Загърнете десните или леви(по избор :) връхчета и притиснете в центъра:





Наредете подготвените сладки на хартия за печене.В центъра поставете по кафена лъжичка мармалад или някакъв плод от компот(добре отцедени) - вишна,кайсия,ананас.Аз използвах мармалад от ябълки и сини сливи.
   Изпечете в загрята на 200С фурна за около 15 мин.Наглеждайте ги,само леко да порозовеят крайчетата и ги изваждайте.
   Кремата разбъркайте с пудра захар на вкус и поставете в шприц или пош със звездовиден накрайник.Ватрушките декорирайте след като са добре охладени.Поръсете с пудра захар през сито!

   Да ви е сладко!




сряда, 18 януари 2012 г.

Махалабея Ара асал или десерт с тиква

   Много вкусно и може да се каже диетично(ако се ползва обезмаслено мляко) кремче от кухнята на Египет.Приготвя се лесно и е с много нежен вкус!

За 4 порции:
2ч.ч.нарязана на малки кубчета тиква
2ч.ч.прясно мляко
3с.л.медИли повече,ако обичате по-сладко)
3с.л.(с връх)натурално нишесте
1 ванилия

   Тиквата се задушава с 1/2ч.ч. вода,под капак,на слаб огън до омекване.Пасира се или се претрива през сито.Добавят се млякото,меда и ванилията и се връща отново на котлона.
Нишестето се разтваря в 2-3с.л.вода и се добавя към тиквената смес.Вари се до сгъстяване,като постоянно се разбърква.
Разлива се в порционни купички и се охлажда напълно.При сервиране се посипва с нарязани запечени орехи,лешници или бадеми.
Източник: ЖЖ

понеделник, 16 януари 2012 г.

Хляб с микс от семена и ядки

   Лесно,вкусно и полезно хлебче!Без месене!От известно време насам си го пека редовно и хапвам само такъв хляб.

Продукти:
2ч.ч. черно пшенично брашно
(или наполовина бяло и ръжено или грахам брашно),
1ч.л.сол,
1ч..л.мед,
20г прясна мая(или 7гсуха),
2с.л.зехтин,
1-1 1/2 ч.ч. топла вода
семена,каквито имате по 1-2с.л. - ленено(1с.л. смляно,меля го преди да го сложа в тестото),
сусам,слънчоглед и ядки - овесени,ръжени,ечемичени.
   Всички съставки се разбъркват с лъжица.Отначало наливате 1 чаша вода,ако има нужда доливате още малко,различните брашна поемат различно количество течност.Трябва да се получи гъсто,лепкаво тесто,което с усилие се разбърква.Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на плота в кухнята.
Когато тестото удвои обема си,се намазва продълговата форма с малко мазнина и се поръсва с брашно,трици,ядки или сусам или се застила с хартия за печене и в нея се изсипва тестото,заравнява се с лъжица.Отгоре се поръсват още семена,оставя се да се надигне пак леко и се пече на 170С в загрята фурна до зачервяване.
Изважда се от формата и се охлажда на решетка.Може да се нареже на филийки и да се замрази във фризер,добре опаковано във фолио.При нужда се изваждат определен брой филийки и се размразяват за кратко в МВ.Стават като току що изпечени.
   Това е!Мързеливо,но много вкусно,диетично и полезно!

събота, 14 януари 2012 г.

Confiture de lait au chocolat au noisettes - Млечен конфитюр с шоколад и лешници

   Френска рецепта за конфитюр с аромат на шоколад и лешници!Приготвя се лесно и е чудно вкусен!Леко наподобява сгущенка(дулсе де лече),но преобладава шоколадово-лешниковия аромат.Разкошен е намазан на филийка или с палачинки.
  Ако нямате лешници си го пригответе с орехи.И може да се приготвя по всяко време на годината - продуктите са винаги в наличност.

Продукти:
1 литър прясно(по възможност домашно,необезмаслено)мляко
500гр.захар
1ванилова шушулка или 4 прахчета ванилия
50гр.натурален шоколад
50-70 гр.лешници,леко запечени,нарязани на дребно


 

Кипва се млякото със захарта и разполовената ванилова шушулка и се вари на слаб огън 1,5-2часа,като се разбърква на всеки 10 мин.Когато започне леко да се сгъстява се изважда шушулката ,добавят се шоколада и лешниците(и прахчетата ванилия,ако ползвате изкуствена есенция).Вари се до проба - капка капната в чаша със студена вода да се превръща в меко топче.Разлива се в сухи бурканчета,охлажда се и се съхранява в хладилник.Най-силен аромат придобива след два-три дни.










   Източник: irenka ЖЖ

четвъртък, 12 януари 2012 г.

"Касапски" кебап

   Сега му е времето на свинското месце,
препържено до златиста коричка,
задушено с много лучец,полято с червено винце, подправено,ароматно ... Зима е! Може да си позволим и малко вредности!
   До преди няколко години този кебап беше традиционно на трапезата ни по време на "свинската Коледа", да се нагостят колачите и зяпачите, да си хапнем сладко, сладко. :)) Сега си купуваме месцето от магазина, не е сякаш така вкусно, но пък си приготвяме кебапа по всяко време на годината! И така:

Продукти: 
1-1,2 кг хубаво свинско месо - бут,плешка
парче гръбна сланина 
2-3 големи глави кромид лук 
чаша червено вино 
клонче суха чубрица 
смлян чер пипер, червен пипер, сол

    Сланината се нарязва на дребно и се слага в сгорещен тиган да се постопи. Месото се нарязва на късчета 2х2см. и се добавя при сланината. Не се налива никаква вода, мръвките си пускат сок, в който се задушават. Не се соли, за да не стане сухо месото. Клончето чубрица се запича леко на плочата на котлона и се стрива между дланите, отделят се едрите клечици и се подправя месото. Добаавя се и прясно смлян чер пипер. След извирането на течността, мръвките се оставят да се позачервят, като се разбъркват често. Добавя се нарязания на полумесеци кромид и се задушава до омекването му, като отново често се разбърква. Поръсва се червения пипер, залива се с виното, посолява се и се оставя да покъкри на по-слаб огън няколко минути, да изври алкохола. Похлупва се с капак и се отстранява от котлона. Оставя се за 10 мин. да отлежи и се сервира в затоплени чинии. Отделно към кебапа се поднася в чинийка нарязан на полумесеци бял или червен лук, претрит леко със сол и поръсен с няколко капки оцет. Задължителни са и туршийките и салатката от кисело зеле с червен пипер и олио!
Добър апетит!

сряда, 11 януари 2012 г.

Пирожки с картофи и запържен лук

  И отново рецепта от руската кухня - пирожките с картофи и лук са сред любимите ми!

Необходими продукти:
40гр. мая
1ч.л.захар
0,5л.прясно мляко или вода
1ч.л.сол
100мл. олио
брашно,колкото поеме до меко тесто

Пълнеж:
1кг.картофи
3-4 големи глави лук
сол
олио за пържене

   Разтварям маята и захарта в млякото.Отделно пресявам брашно - около килограм.Аз ползвам ръчен миксер с бъркалки за тесто за замесването - в млякото с маята сипвам по малко брашно,посолявам,сипвам олиото на струйка и пак брашно.Като стане достатъчно гъсто,продължавам замесването на ръка.Оставям на топло да втаса - обикновено след 30-тина минути е готово.
  В това време сварявам картофите,намачквам,добавям повечко запържен до златисто лук,посолявам плънката.Не слагам никакви подправки,защото моите не обичат,но вие може да си подправите с чубрица,черен пипер и много подходящ е ситно нарязан пресен магданоз.
  От готовото тесто късам топче,колкото голямо яйце,разплесквам на тънка питка,слагам 1-2с.л. от плънката и защипвам краищата.Готовата пирожка слагам с шева надолу,но може и да се направят "косички" и да се изпекат легнали или с "косичката" отгоре.Стават много красиви.
 Ето като тези,но са пържени.
Може и да се изпържат пирожките,но стават много калорични и по-мазни,затова предпочитам печените.Подходящи са за закуска или вечеря,с чаша мляко,айрян или сок.
Добър апетит!

неделя, 8 януари 2012 г.

БОБЕНА ФАНТАЗИЯ 2 в 1

Необходими продукти
за 4-5 порции:
500гр. зрял боб
250гр.печурки
1гл. лук
1 морков
1-2 сухи люти чушлета
1ч.л.червен пипер
1ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол,олио
тесто от:
2ч.ч.брашно
20гр.мая
1ч.л.сол
1-2с.л.олио
топла вода

^Бобът се накисва от вечерта в студена вода.На сутринта се изплаква,залива се отново и се сварява до омекване.Посолява се на вкус накрая.
^Замесва се меко тесто и се оставя да втаса,покрито с кърпа,на топло.
^По-едрите гъбки се разполовяват,дребните се оставят цели.Запържват се на силен огън.Посоляват се,подправят се с черен пипер.
^В отделен тиган се задушава лукът нарязан на полумесеци,добавят се и морковите на кубчета.Подправя се с червен пипер и се обърква с отцедения боб.Поръсва се джоджена.
^В порционни гювечета се редят слой боб,слой гъби,пак боб,гъби,завършва се с боб.Слага се по половин суха чушчица на порция за аромат.
^Готовото тесто се дели на топки,според броя на гювечетата.Разплесква се на питка и се залепя отгоре вместо капаче.
^Запичат се в гореща фурна за 35-40минути или докато тестото се зачерви и е готово.
^Поднасят се веднага - 2 в 1 - гозба и хлебец.
Добър апетит!

Приготвено и споделено:
От Хатидже Алиосман 

сряда, 4 януари 2012 г.

Торта "Птиче мляко"

   За тази почти една година от съществуването на блога съм допуснала един голяяям пропуск - а именно - все още не съм публикувала рецептата за тази много,много вкусна тортичка! :))) Неслучайно е наречена така,вкусът и е запомнящ се. И веднага се поправям:

Продукти за блата:
2 яйца
100гр.захар
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
сок от компот за сиропиране
  Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се внимателно брашното с бакпулвера,тестото се излива в кръгла форма(д- 26см) и се изпича на 170-180С до леко порозовяване.Охлажда се добре,поставя се в ринг от разкопчаваща се форма за торта и се сиропира с компот.



понеделник, 2 януари 2012 г.

Предястие "Горски пънчета"

Необходими продукти:
3-4 едри картофа
1-2 яйца
няколко резена бекон
100гр. кашкавал
няколко листа кори за баница
250гр. пресни гъби
черен пипер
чубрица
сол
олио

   Картофите се сваряват, обелват и докато са топли се намачкват на пюре. Добавят се 1-2 яйца,
настъргания кашкавал, сол на вкус, смлян черен пипер и чубрица. На плота се разстилат две кори, намазват се с мазнина и на единия край се разстила слой от картофената смес. Отгоре се нареждат резените бекон и се завива на стегнато руло. Нарязва се на парчета по 5-6см. и се изправят в тавата. Отгоре се стисват леко да придобият конусовидна форма. По същия начин се оформят и останалите пънчета. Запичат се в гореща фурна до зачервяване.
   Гъбките се разполовяват и се запържват в малко олио или масло, като се подправят със сол и черен пипер.
  Пънчетата се сервират върху канапе от салата, с гъбките наоколо.
  Да Ви е сладко!