Необходими продукти:
40гр. мая
1ч.л.захар
0,5л.прясно мляко или вода
1ч.л.сол
100мл. олио
брашно,колкото поеме до меко тесто
Пълнеж:
1кг.картофи
3-4 големи глави лук
сол
олио за пържене
Разтварям маята и захарта в млякото.Отделно пресявам брашно - около
килограм.Аз ползвам ръчен миксер с бъркалки за тесто за
замесването - в млякото с маята сипвам по малко брашно,посолявам,сипвам
олиото на струйка и пак брашно.Като стане достатъчно гъсто,продължавам
замесването на ръка.Оставям на топло да втаса - обикновено след 30-тина
минути е готово.
В това време сварявам картофите,намачквам,добавям повечко запържен до златисто лук,посолявам плънката.Не слагам никакви подправки,защото моите не обичат,но вие може да си подправите с чубрица,черен пипер и много подходящ е ситно нарязан пресен магданоз.
В това време сварявам картофите,намачквам,добавям повечко запържен до златисто лук,посолявам плънката.Не слагам никакви подправки,защото моите не обичат,но вие може да си подправите с чубрица,черен пипер и много подходящ е ситно нарязан пресен магданоз.
От готовото тесто късам топче,колкото голямо яйце,разплесквам на
тънка питка,слагам 1-2с.л. от плънката и защипвам краищата.Готовата пирожка
слагам с шева надолу,но може и да се направят "косички" и да се изпекат
легнали или с "косичката" отгоре.Стават много красиви.
Ето като тези,но са пържени.Може и да се изпържат пирожките,но стават много калорични и по-мазни,затова предпочитам печените.Подходящи са за закуска или вечеря,с чаша мляко,айрян или сок.
Добър апетит!
Веси, не спираш да изкушаваш! Каква е тази вкусотия?! взимам си една за сега и две за след малко:)! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх ,и на мен много ми харесаха-взимам си и аз,Веси...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Руската кухня е на голяма почит вкъщи - каквото съм приготвила от нея, винаги е било невероятно вкусно и запомнящо се. Тези пирожки също ще са такива, сигурна съм, благодаря за рецептата. Аз ще сложа чубрица на картофките, обичаме я.
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Веси, страхотни са! Много ми е итересно с тази картофена плънка,не съм опитвала досега. Определено ще си копирам рецептата.
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Тези пирожки изглеждат много добре!
ОтговорИзтриванеИ ще ги направя и тях:)
Не съм яла пирожки, но тези изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеЧудесни пирожки и аз съм им фен. Яла съм с няколко вида плънки, но ми харесват тези на една позната рускиня. Прави ги страхотни:)
ОтговорИзтриванеЕхааа,момичета,ако знаете как ме радвате с коментарите и вниманието си!Благодаря ви от сърце!
ОтговорИзтриванеНепременно опитайте пирожките с картофи,предполагам,няма човек,който да не обича картофки,поне у нас е така.:))Освен с картофи,пирожките могат да се напълнят с кайма,задушено зеле или пък с плънка от варени яйца,зелен лук и малко ориз.И с други най-различни плънки,но тези основно са най-вървежните у дома.
Желая ви спокойна,уютна и вкусна вечер!
Страхотно!Непременно ще направя!Само да попитам при печене,на колко градуса трябва да е,каква температура.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!Хубав ден!
Обикновено пека на 180С до зачервяване.
ОтговорИзтриване