Френска рецепта за конфитюр с аромат на шоколад и лешници!Приготвя се лесно и е чудно вкусен!Леко наподобява сгущенка(дулсе де лече),но преобладава шоколадово-лешниковия аромат.Разкошен е намазан на филийка или с палачинки.
Ако нямате лешници си го пригответе с орехи.И може да се приготвя по всяко време на годината - продуктите са винаги в наличност.
Продукти:
1 литър прясно(по възможност домашно,необезмаслено)мляко
500гр.захар
1ванилова шушулка или 4 прахчета ванилия
50гр.натурален шоколад
50-70 гр.лешници,леко запечени,нарязани на дребно
Кипва се млякото със захарта и разполовената ванилова шушулка и се вари на слаб огън
1,5-2часа,като се разбърква на всеки 10 мин.Когато започне леко да се
сгъстява се изважда шушулката ,добавят се шоколада и
лешниците(и прахчетата ванилия,ако ползвате изкуствена есенция).Вари се до проба - капка капната в чаша със студена вода да се
превръща в меко топче.Разлива се в сухи бурканчета,охлажда се и се
съхранява в хладилник.Най-силен аромат придобива след два-три дни.
Източник: irenka ЖЖ
Много вкусно, Веси!!!И как само си го завързала това бурканче, толкова примамливо! Грабвам филийката и бягам надалеч!:)
ОтговорИзтриванеВеси, много интересен конфитюр, прадставям си само колко е вкусен...Канди грабна филийката, пък аз, като по-скромна, ще се задоволя с бурканчето, хахах...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Не бих отказала бурканче от този конфитюр! Следващият пък като се сдобия с домашно мляко непременно ще опитам да го приготвя! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМного интересно сладко! И аз искам филийка, остана ли :))) Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Е това е вълшебна история ! Чудесно сладко ,шоколадово изкушение !
ОтговорИзтриванеХубава седмица ,Веси!
Веси, чудесна комбинация - шоколад и лешници ммммм.... Ако има една бурканче в повече, пращай го насам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
ОООО, благодаря!!! Невероятно изкушение и категорично смятам да го опитам! А признавам, че отдавна не се е случвало така да ме изкуши някоя рецепта, за да се навия да си я приготвя! После с удоволствие ще споделя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!