Страници

сряда, 27 август 2014 г.

Баница на розички

   Продукти:
1 пакет точени кори(400г)
300г сирене
5 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. газирана вода
3-4с.л. олио
20-30г краве масло

   Корите се отварят и преброяват. Разделят се на две. При мен бяха 16. На плота се поставят 2 кори, наръсват се с натрошено сирене. Отгоре се поставят още две кори и отново се наръсва сирене. Така се нареждат 8 кори. Навиват се на рехаво руло и се нарязват през 3-4 см. Получените "розички" се нареждат изправени в намазнена тава. Процедурата се повтаря и с втората половина кори. Отгоре "розичките" се напръскват с малко олио.
   Яйцата се разбиват с тел, добавят се киселото мляко, газираната вода и няколко щипки сол. С помощта на лъжица се поливат всички розички, да се напоят добре. Отгоре се разпределя нарязаното на парченца краве масло.
   Баницата се пече в загрята до 180С фурна до златисто. След изваждането се напръсква с вода и се завива с кърпа да се задуши. 

                          Добър апетит!



вторник, 26 август 2014 г.

Тулумбички

   Рецепта споделена от Валентина Хинкова в кулинарната група "НАШИТЕ ВКУСОТИЙКИ" във Фейсбук! Много сполучлива!

Продукти:
1ч.ч. вода
60г краве масло
2с.л. олио
щипка сол
щипка лимонтузу
1ч.ч. брашно
4 яйца
сироп:
1 1/2ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
есенция ванилия
лимонов сок

   Първо се приготвя сиропът - кипва се водата със захарта и се оставя да поври 10 мин. Аз добавих във водата няколко лентички портокалова кора(отрязани с картофобелачката от портокала, само от най-горния, оранжев слой) и половин лимон. След сваляне от огъня се добавя есенцията. Сиропът се оставя да се охлади напълно, изваждат се коричките и лимона.
   В касерола се смесват 1ч.ч. вода, маслото, олиото, солта и лимонтузуто. Когато сместа заври се добавя наведнъж брашното и се бърка с дървена лопатка, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстранява се и се оставя леко да изстине. Аз го прехвърлям в купа. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се бърка енергично, докато напълно се усвои. Тестото става гладко, лъскаво и много пластично. Поставя се в шприц със звездовиден накрайник.
   Тулумбичките се пържат в голямо количество мазнина на не много силен огън. Шприцоват се директно в загрятата мазнина и се пържат до тъмно златисто. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят в охладения сироп да се напоят. Когато се изпържи следващата доза тулумбички, първите се вадят и се нареждат на поднос, а в сиропа се потапят новоизпържените. Така се процедира с цялото количество тесто. Ако ви остане сироп го полейте върху наредените в подноса тулумбички. Оставете ги да отлежат и да поемат добре цялата сладост. А после им се насладете в добра компания!
   Да ви е сладко!


петък, 22 август 2014 г.

Пиле с розмарин и лимон


   Цяло пиле, с аромат на розмарин, лимон и краве масло, изпечено в мултикукър Panasonic! Голяма вкусотия! Месцето се топи като мозък!

Продукти:
1 цяло пиле (1,5кг)
2-3 клонки пресен розмарин
50г краве масло
1 лимон
червен пипер
черен пипер
сол

вторник, 5 август 2014 г.

Гъста зеленчукова супа(студена)

   Лятото е в разгара си, температурите навън предразполагат  към по-лека, лесносмилаема и освежаваща храна. Тази супичка е точно такава - лека, богата на витамини, богата на целулозни влакна, нискокалорична, със свеж вкус и богат аромат! Приготвена в мултикукър Panasonic, ще ви отнеме броени минути - колкото да подготвите продуктите, да ги поставите в уреда и да настроите времето за готвене. А след това може да се отдадете на пълноценна почивка и на любимите си занимания - Panasonic готви за вас!

Продукти:
1/4 малка зелка
1 тиквичка
1 главичка лук
1 морков
2 пиперки(зелена и червена)
1 купа зелен боб
зехтин
сол
заквасена сметана
лимон
копър по желание