Страници
▼
понеделник, 19 ноември 2012 г.
Питка за здраве и юбилейна (№200) публикация
С тази питка се включвам в инициативата на Илианка - "Щъркелово гнездо" и Ирония - Режицата не ножи или как снежат хфърчинки -
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък" !
По стечение на обстоятелствата тази публикация е и юбилейна за блога - 200-а по ред!
Нека да е здраве за всички ни!
И рецептата за питката:
20г прясна мая
300мл течност - по равно прясно мляко и вода
1с.л.мед
1ч.л.сол
1 яйце
3с.л.олио
около 500-550г брашно
малко разтопено масло
сирене
1 яйце за намазване отгоре
сусам
Овесена каша с "карамелени" ябълки
Продукти за 2 порции:
1ч.ч. овесени ядки
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. вода
щипка сол
1 голяма ябълка
2-3с.л. кафява захар
20г краве масло
събота, 17 ноември 2012 г.
Шкембе чорба
Приготвям тази чорба със свинско прясно шкембе, закупено от местната месарница. Телешкото замразено, което се продава не ми харесва - безвкусно е и стои като гумено, а свинското е нежно и бързо се сварява.
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Медена тиква с орехи
Познатата на всички печена тиква, но приготвена малко по-различно и с по-различен, екзотичен
аромат. Много сладък и вкусен десерт!
Продукти:
1кг тиква
1ч.ч.захар
4-5 карамфилчета
2-3с.л.мед
1/2ч.ч.орехи
аромат. Много сладък и вкусен десерт!
Продукти:
1кг тиква
1ч.ч.захар
4-5 карамфилчета
2-3с.л.мед
1/2ч.ч.орехи
събота, 10 ноември 2012 г.
Мариновани гъби
Продукти:
500г пресни печурки
80мл ябълков или винен оцет
120мл олио или зехтин
2-3 скилидки чесън
1ч.л. сол
2ч.л. захар
4 дафинови листа
10 зърна чер пипер
5-6 пъпки карамфил(по желание)
копър(по желание)
500г пресни печурки
80мл ябълков или винен оцет
120мл олио или зехтин
2-3 скилидки чесън
1ч.л. сол
2ч.л. захар
4 дафинови листа
10 зърна чер пипер
5-6 пъпки карамфил(по желание)
копър(по желание)
вторник, 6 ноември 2012 г.
Руски глазирани пряники
Опитвали ли сте руски пряники? Медени,какаови, лимонови, с мента, с ванилия,
ръжени, пшеничени - има стотици вариации и всички са чудесни! Ако не сте ги пробвали, посетете някой от руските магазини "Берьозка" и си изберете или може да си ги опечете в къщи - стават много лесно, а са толкова вкусни!
Рецептата ми е за основно медено-захарно парено тесто. Към нея могат да се добавят различни аромати, част от брашното да се замени с ръжено и т.н.
Продукти:
3ч.ч.брашно(бяло или 1/3 ръжено)
1ч.ч.захар
1/4ч.ч.мед
50мл олио
1яйце
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.л.смес от подправки*
1/4ч.ч.вода
за глазура:
4с.л.захар
2с.л.вода
1с.л.лимонов сок
**
ч.ч. - 240мл
ръжени, пшеничени - има стотици вариации и всички са чудесни! Ако не сте ги пробвали, посетете някой от руските магазини "Берьозка" и си изберете или може да си ги опечете в къщи - стават много лесно, а са толкова вкусни!
Рецептата ми е за основно медено-захарно парено тесто. Към нея могат да се добавят различни аромати, част от брашното да се замени с ръжено и т.н.
Продукти:
3ч.ч.брашно(бяло или 1/3 ръжено)
1ч.ч.захар
1/4ч.ч.мед
50мл олио
1яйце
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.л.смес от подправки*
1/4ч.ч.вода
за глазура:
4с.л.захар
2с.л.вода
1с.л.лимонов сок
**
ч.ч. - 240мл
събота, 3 ноември 2012 г.
Кекс с ябълки и овесени ядки
Много лесен, вкусен и ароматен кекс! Рецептата е от старите тефтери!
Продукти:
3яйца
1,5ч.ч.захар
3/4ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2ч.ч.настъргани ябълки
1/2ч.ч.счукани орехи
1/2ч.ч.овесени ядки
1 бакпулвер
1ч.л.канела
Продукти:
3яйца
1,5ч.ч.захар
3/4ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2ч.ч.настъргани ябълки
1/2ч.ч.счукани орехи
1/2ч.ч.овесени ядки
1 бакпулвер
1ч.л.канела