Страници

сряда, 19 февруари 2014 г.

Пълнена скумрия


Продукти за 2 порции:
2 средни скумрии
200г замразен микс от зеленчуци по желание(грах, царевица, зелен боб, карфиол, броколи, моркови)
скилидка чесън
2-3 сушени доматчета в зехтин
черен пипер, риган
100г кашкавал



   Рибата е добре да се обработи, докато не е напълно размразена, леко стегната. Почистват се хрилете. С остър нож се прерязва от двете страни на гръбнака - внимателно, плътно до костта, от опашката до главата. С кухненска ножица се отрязва и премахва костта. Изваждат се вътрешностите и се отстранява черната ципичка по коремната стена.


 "Оперираната" рибка се измива обилно със студена вода. Подсушава се, посолява се на вкус и се оставя настрана.
  В сгорещена мазнина се запържва скилидка чесън. Добавят се зеленчуците, нарязаните сушени домати, подправките и сместа се задушава 10-15мин. под капак.


  Скумрията се поставя в тавичка, напълва се със задушените зеленчуци и се запича в загрята на 200С фурна до готовност. Малко преди да е напълно готова върху зеленчуците се нареждат филийки кашкавал. Запича се до разтопяване и леко зачервяване.
   Добър апетит!

2 коментара:

  1. Чудесно предложение! Записвам си го защото харесвам риба със зеленчуци!Пък и скоро не съм готвила скумрия.
    Приятна вечер, Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно приготвена скумрия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване