Страници

вторник, 5 март 2013 г.

Експресни бисквитки с майонеза

   Тези бисквитки са от раздела "Бързо-лесно" и с минимум продукти, които почти винаги се намират в хладилника. Наличието на майонеза в състава им ги прави по-особени, но след изпичането тя не се усеща.

Продукти:
200г майонеза
1 яйце
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1/2ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилена захар

 
Фурната се включва да загрее на 180С/160С с вентилатор.
  Смесват се яйцето, захарта и майонезата. Разбъркват се с тел, добавя се брашното със содата и ванилената захар. Забърква се не много гъсто тесто.
  Тавата се застила с хартия и с помощта на чаена лъжичка се оформят купчинки на разстояние 1-2см. Тестото може да се изсипе в пош и да се шприцоват бисквитките за по-равна форма, но и с лъжичка се получават.

   Пекат се до леко зачервяване. При изваждането от фурната бисквитките са много меки, затова се оставят да изстинат на хартията и да се стегнат. След това се отлепят.
   Готовите бисквитки може да се посипят с пудра захар или да се украсят с шоколад по много лесен начин. За целта едно малко шоколадче(50г) се начупва и се поставя в малък полиетиленов плик, който се пуска в купа с гореща вода.







Изчакват се 5-6мин. и след като шоколада се разтопи и втечни, с ножица се отрязва връхчето на кесийката.







С произволни движения се украсяват наредените една до друга бисквитки.






      Оставят се на хладно да стегне шоколада и са готови за дегустация! Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Веси, чудесни са!
    Като прочетох "майонеза" се засмях - то къде ли вече не я слагаме - в готвено, в питки, в баници, в кексове:)
    Записвам си рецептата, защото е много лесна и с достъпни продукти. Благодарности!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз си ги записах....Ще се правят задължително !

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина са чудесни! Лесно станаха и мноого вкусни. Браво за тази рецепта!
    Само разстоянието трябва да е повече от 2 см. Моите се слепиха, но това не пречи да ги хапнем с удоволствие. Следващият път ще знам:))
    Още веднъж - благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат невероятно! Проблем ли ще е ако се пекът без вентилатор,че фурната ми няма такъв?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте ! Направих сладките два пъти , първият път с една чаена чаша бращно и се разляха , вторият път с две чаени чаши брашно и станаха , но ги правих със супена лъжица и станаха по дебелички но са вкусни. Та въпроса ми е как на вас се получават с 1 ч.ч. брашно а при мен не ?Дали не съм сбъркала нещо и колко стават на брои като се правят с чаена лъжица? БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
  7. Най-вероятно много зависи от големината на яйцето и качеството на брашното. Меря брашното с чаена чаша от 240мл, преди да го пресея, т.е. сбито и явно чашата събира повече брашно. Ще трябва да допълня в рецептата да се следи тестото да не е много течно, да се добави 1-2с.л. брашно при нужда.
    Но чак с 2 чаши брашно - не знам... Не стана ли много гъсто?

    ОтговорИзтриване
  8. Може майонезата да е била повечко. В къщи с едно яйце се получава около 200гр. Но и брашното може да е основателна причина. Всъщност всеки, който прави сладкиши в къщи, си знае мярката. Но наистина, ако се направят с повечко брашно, може и да не се разлеят толкова. Обаче пък са вкуснииииии.

    ОтговорИзтриване
  9. Ама наистина са невероятни-направих ги и на мен ми се разляха и ги рязах на триъгълници докато са още меки. Рязах с нож за пица-става лесно. Следващия път ще сложа повечко брашно. Вкуса е суууупер- огромно благодаря и много радост за Благовещение.
    Малина

    ОтговорИзтриване
  10. станаха един път : )
    направих ги с малка майонезка от 125 грама, 3/4 чаша брашно и толкова захар.
    да, поразливат се, обаче като се остави повечко разстояние около всяка си стават идеални. не ми се сляха, не се залепиха...
    не искам да опитвам с повече брашно, защото ще се загуби прелестната им крехкост : )
    другия път, а той, доколкото усещам, ще е утре : ))) ще сложа и малко лимонена кора. може би ще пробвам да ръсна малко орех на някои преди печенето, за да видя какво ще стане.
    сегашните са само с шоколад (идеята за стопяването в пликче е гениална!) станаха 3 големи тави, около 40 на брой сладки, направени от по половин чаена лъжичка смес и като готови са по около 6 см. в диаметър и ~8мм дебели.
    може да се намацат и с бяла захарно-белтъчна глазура...
    много добра рецепта!
    благодаря : )
    аууу, много благодаря :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Задължително ли трябва да ви последвам в Пинтерест, за да видя рецептата? Това е доста дразнещо.

    ОтговорИзтриване
  12. ??? Не, разбира се! Рецептата е написана в блога и се отваря без проблеми! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Не знам защо, но полето, което е за Пинтерест ми излиза върху рецептата и по никакъв начин не мога да го затворя.

    ОтговорИзтриване
  14. Опитайте сега, мисля, че успях да го редактирам.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря много! Чудни бисквитки, ще ги пробвам скоро.

    ОтговорИзтриване
  16. Любимите ми бисквитки са това. Правя ги от няколко години по тази рецепта. Чудни са. Брашното наистина трябва да е повечко, за да не се усеща мазничкото от майонезата. Благодаря за лецептата :) Юлия

    ОтговорИзтриване