Страници

сряда, 6 февруари 2013 г.

Парижанки


        Разкошни, пухкави, мекички кифлички с пълнеж от  "Creme de Parisienne" или по-простичко казано - Парижанки! Рецепти за тези прелестни кифлички има безброй в мрежата, аз ползвах своя импровизация за тестото, а крема е взаимстван от тук.

Продукти:
за тестото
200мл топло мляко
20г прясна мая
80г захар
щипка сол
2 белтъка
50г краве масло
ванилия
около 400г бяло брашно

за крема
350мл прясно мляко
2 жълтъка
2с.л. с връх царевично нишесте
4с.л. захар
ванилия
40г краве масло
50г бадеми
1с.л. лимонов сок


   Маята се разтваря в млякото, добавя се 1с.л. захар и 2с.л. брашно и се оставя на топло за 15мин. Останалото брашно се пресява, маслото се разтопява. Замесва се шупналата мая, захарта, двата белтъка, разтопеното и охладено масло, ванилията, солта и брашно, колкото поеме до меко тесто. Оставя се на топло, покрито с кърпа или фолио да удвои обема си.
  След тестото се приготвя кремът - в касерола се разбъркват захарта, нишестето, двата жълтъка и млякото. При постоянно разбъркване кремът се вари до сгъстяване. След отстраняване от огъня се добавя ванилията, маслото, смлените бадеми и лимоновия сок. Разбърква се добре и се охлажда до стайна температура.
   Втасалото тесто се премесва и се разделя на 10-12 части, всяка се разточва на елипса. В единият край се поставя 1с.л. от крема, покрива се с тесто и се залепя добре, за да не изтече при печенето. Останалата част от елипсата се нарязва надлъжно на ленти. Завива се кифличката, така че краят на лентите да остане отдолу и да не се отворят. Готовите кифлички се нареждат на разстояние в покрита с хартия или намаслена тава. Втасват 15-20мин. и се пекат в предварително загрята на 180С фурна. След като се охладят се поръсват с пудра захар.


14 коментара:

  1. Изкушаващи и фотогенични кифлички!Спечелиха ме:)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Чудесни са ти се получили. Личи си колко са мекички и вкуснички с този крем, Веси!
    Много хубава презентация :)
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,разкошни кифлички,чудесно оформени!
    Много ми допадна крема и със сигурност са неустоимо вкусни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни са! Много вкусни кифлички и прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Това ми е един от любимите кремове, а снимките са изкусителни, каймачето на кафенцето и кифличките предизвикват....

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, чудесни са! Интересно оформени, личи си че са мекички, а и кремът е много вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни! Обожавам кифлички с крем, а така изящно поднесени надали ще оставят някого равнодушен, поздравления, Веси!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта и великолепни снимки! Вкусно и стилно - точно по парижки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Какие аппетитные рогалики.Вкусняшки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни кифлички,Веси!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря от един "КУЛИНАР"! :) )))

    ОтговорИзтриване