Страници

събота, 2 февруари 2013 г.

Кокосови и шоколадови трюфели



Кокосови трюфели:

1/2 консерва кондензирано мляко(подсладено)
100г кокосови стърготини
1с.л. краве масло
кокосови стърготини за овалване

  В малка касерола се затоплят кондензираното мляко и маслото. Добавят се кокосовите стърготини и се разбърква добре. Сместа се оставя да се охлади до стайна температура. Оформят се топчета  по 20г и се овалват в допълнително количество кокосови стърготини.  По желание в средата на топчето може да се постави ядка бадем или лешник. Готовите трюфели се прибират в хладилник да стегнат.


 Шоколадови трюфели:
1/2 консерва кондензирано мляко(подсладено)
2с.л. краве масло
100г тъмен шоколад
щипка лют червен пипер*
натурално какао за овалване

   В касерола се разтопяват маслото и млякото без да завират. Отдръпва се от огъня и се добавя нарязания на дребно шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи. Сместа се охлажда до стайна температура, като периодично се разбърква. Оформят се трюфели с тегло около 20г и се овалват в какао. Прибират се на хладно да стегнат.

* По желание и за по-пикантен вкус в шоколадовата смес може да се добави щипка лют червен пипер.

10 коментара:

  1. И двата варианта на трюфелите ми харесаха,но кафетоооооооо е превъзходно:)Прегръдки,Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, а чашката как само се е разляла:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кокосовите съм приготвяла и знам, че са много вкусни, но такива шоколадови не съм и с удоволствие ще ги опитам. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм пробвала трюфели отдавна, а тези два вида в компания на кафе са тооооолкова привлекателни...Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. А колко е грамажа на кондензираното мляко????

    ОтговорИзтриване
  6. Обикновено е 397г, стандартна метална кутийка кондензирано мляко. :)

    ОтговорИзтриване
  7. здравейте, искам да попитам как точно се правят топчетата, понеже сложих млякото с двете лъжици масло за шоколадовите трюфели, след като се разтопи маслото добавих шоколада и го оставих на страна да се охлажда но изглежда прекалено течно и не дава признаци да се сгъсти, каква точно е процедурата ?

    ОтговорИзтриване
  8. zdraveite, molq vi kajete mi kolko kondenzirano mlqko se slaga? Ne znam ot kolko sa opakovkite v Bulgaria...Blagodarq vi

    ОтговорИзтриване