Страници

понеделник, 2 юли 2012 г.

Купол с нежен шоколадов мус


Продукти:
2 големи или 3 малки готови рула
100г черен шоколад
100г бял шоколад
200мл прясно мляко(сварено)
2с.л.кафява захар
2с.л.бяла захар
20г желатин
500мл подсладена сладкарска сметана
1 капсула есенция ванилия
за украса:
2-3с.л. сладко от кайсии или портокалови корички
50г млечен шоколад или шок.пръчици

миксер
купа с обло дъно,с вместимост 2-2,5литра
малка купичка за супа 
свежо фолио

   Първо се приготвя мусът с черен шоколад - 10г желатин(1 пакетче) се залива с 2-3с.л.студена вода и се оставя да набъбне.В касерола се нагряват 100мл прясно мляко и 2с.л.кафява захар,до разтопяване на захарта(без да завира).Отдръпва се от огъня,изсипва се черния шоколад,начупен на дребно, набухналия желатин и половин капсулка ванилова есенция.Разбърква се до хомогенизиране на сместа.Оставя се да се охлади до стайна температура.Отделно се разбива с миксер 150мл сладкарска сметана до гъста пяна.Добавя се шоколадовата смес и се разбива леко на ниски обороти.Малка купичка се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус.Прибира се за 2 часа във фризер да се замрази.
   Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани.100мл мляко се загрява с 2с.л.бяла захар,отдръпва се от огъня,добавя се белия шоколад,набъбналия желатин и останалата половина от ваниловата есенция.Разбърква се и се охлажда.350мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес.
  Голяма купа,с обло дъно се застила със свежо фолио.Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1см и се нареждат по дъното и стените на купата.Излива се белия мус.Замръзналия тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа,притиска се леко да потъне в белия мус.
   Отгоре се нарежда още един ред рула,завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.
  Готовия купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото.Украсява се като се намазва отстрани с леко загрято сладко от кайсии или портокалови корички и се наръсва с настърган млечен шоколад или шоколадови пръчици.Украсата може и да се пропусне,и така е достатъчно ефектен!
  Да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Веси страхотна е тортата много шик и апетитна.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Здравче!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно и много вкуснo, Веси!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, от онзи ден плакна очи с тази красота :)

    ОтговорИзтриване
  5. Браво Веси, много ми харесва красиво и вкусно със сигурност, а и толкова изобретателно без под ръка да имаш специална форма за това си постигнала невероятен ефект, а дори и да я имаш сигурно нямаше да стане толкова красиво:) Поздравявам те!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Изкушаващо,красиво и много вкусно навярно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е страшно ефектен десерт!Сигурна съм, че и вкусът не отстъпва на красотата :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Веси, възхитена съм от купола! Всичко го правиш с много любов и финес, личи от снимките! Пепика

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни неща предлагате!

    ОтговорИзтриване
  10. много ефектна тортичка,с удоволствие ще я опитам!
    поздрави и хубава неделна вечер
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Красота! Толкова подреден, красив, изпипан купол и много съблазняващ!
    Опасна си, Веси!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хитро решение!Тортата е много ефектна!Поздравления, Веси!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, най-накрая се реших да направя това изкушение, и резултата беше страхотен. В къщи много се хареса тортичката, единствения недостатък беше, че нямам точно кръгла форма за оформяне на купола, но вкусът беше страхотен. Благодаря Ви за рецептата. Галя

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравление за прекрасната рецепта за торта !!!!!!!! Направия я и много я харесаха всички в къщи Продължаваите да творите все така <3 <3 <3

    ОтговорИзтриване
  15. Вече два пъти я правих. Става страхотна, много вкусна и ефектна. Всички останаха впечатлени! Благодаря, за споделената рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Вече 2 пъти го правих и гостите останаха много очаровани.Освен това е лек и мноооооооооого вкусен

    ОтговорИзтриване
  17. zdr! Imam edin vapros-ne razbiram kakva smetana da kypq,tova zakvasena smetana li e ili te4na? BLAGODARIQ

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, тортата е с течна сметана, подсладена, за разбиване.

    ОтговорИзтриване
  19. здравейте, искам да попитам ако сложа желатина, но не набъбнал а след набъбване го направя по инструкцията на гърба на опаковката /на водна баня/ и след това го прибавя към сметаната ще се получи ли отново същия ефект.Предварително благодаря

    ОтговорИзтриване
  20. Честно си признавам - нищо не разбрах от въпроса. Къде и какъв желатин искате да сложите?

    ОтговорИзтриване
  21. В тортата прибавяте желатин към млякото със шоколада-Но го рецепта го слагате набъбнал от водата, а на мен по инструкция на опаковката ми пише след набъбване да го направя на водна баня и след това да го прибавя към сместа. Така въпросът ми е ще се получи ли ако го направя по инструкцията на опаковката или трябва да е по вашите предписания :) Благодаря за отговора предварително и се надявам да разберете така обяснен въпросът ми :)

    ОтговорИзтриване
  22. Сега вече разбрах :) ))
    Да, ще се получи и така - първо да го разтопите на водна баня и после да го добавите. Това е класическата технология за желатина, но аз избягвам двойна работа, като си спестявам разтопяването и го добавям само набъбнал в млякото с шоколад - сместа е достатъчно топла да разтопи желатина и достатъчно течна, за да се разтвори добре. Това е.

    ОтговорИзтриване
  23. Много благодаря за бързия отговор :)

    ОтговорИзтриване
  24. a tozi nejen kupol dali moje da izdarji edna ukrasa ot fondan ,i dali shte se razvali tortata ot tejesta na ukrasata- blagodaria predvaritelno ? !

    ОтговорИзтриване
  25. Искам да попитам -може ли да се направи 2-3 дни по-рано,ще се отрази ли на вкуса ?

    ОтговорИзтриване
  26. Към Анинимен 1 - не съм работила с фондан и нямам представа дали куполът ще издържи, вътре изцяло е мус и най-вероятно ще поддаде.
    Към Анонимен 2 - у нас не е оставал за 2-3 дни :) , но в хладилник до 2 дни ще се запази предполагам.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, искам да попитам след колко време шололадивия мус се размразява и тортата е готова за консумация? Искам да я направя за РД на сина ми, един ден ореди партито и в деня на партито да я украся със бял и черен маслен крем за да се получи футболна топка. Притеснението ме , като се разреже тортата средата да не е замръзнала. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте, не мога да кажа точно за колко време се размразява, но предполагам до час-два, така че на следващия ден вече ще е ОК.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Ще пробвам тази седмица.

      Изтриване
  29. Здравейте, момичета!
    Току що я завих и сложих в хладилника. Стискайте палци да стане :)) Утре сутрин ще ходи на работа за почерпка за моя рожден ден! Трябва да се представим на ниво! ;)

    ОтговорИзтриване