Страници

вторник, 26 юни 2012 г.

Кифлички със сирене


Продукти:
300мл прясно мляко(или 50:50 мляко и вода)
20г прясна мая
2ч.л.сол
1ч.л.мед
3-4с.л.олио
около 500г бяло брашно

за пълнежа:
200г сирене
1 яйце

още 1 яйце за намазване
сусам за поръсване
   За кифличките поверих замесването и втасването на тестото на хлебопекарната.
   По реда на зареждане на продуктите - в кошничката се налива млякото с разбърканата в него мая,солта,меда,олиото и отгоре се насипва пресятото брашно.Програма "тесто".
   Ако се меси на ръка в голяма купа се пресява брашното,добавя се млякото с разтворената мая,захарта,солта и олиото и се замесва меко,еластично тесто.Оставя се на топло,покрито с кърпа да удвои обема си.
   Готовото втасало тесто се разделя на две и се разточват два кръга с дебелина 0,5см.Нарязват се на 12 сектора(триъгълника).За пълнежа намачканото сирене се разбърква с яйцето.В основата на всеки триъгълник се поставя чаена лъжичка пълнеж и се завива кифличка.Нареждат се в намаслена и поръсена с брашно тава или върху пекарска хартия.По между им се оставя разстояние от 2-3см.
   Завитите кифлички се оставят за 20-30мин.да втасат,намазват се с разбито яйце,поръсват се със сусам и се изпичат в предварително загрята на 180С фурна.
   Чудесна закуска с чаша мляко,какао или с айрян!

Гратен с тиквички

Необходими продукти:
40гр.краве масло+малко олио
2с.л.брашно
500мл прясно мляко
1 яйце
лимонов сок
сол, черен пипер
индийско орехче
1кг.тиквички
2-3с.л.галета
50гр.кашкавал
 В касерола се разтопява маслото, добавя се малко олио и брашното. Запържва се за кратко и се разрежда с млякото, бърка се енергично до сгъстяване. Бешамеловият сос се посолява, подправя се с прясно смлян черен пипер и индийско орехче, добавя се разбитото яйце и лимоновия сок. Тиквичките се нарязват на кубчета, изсипват се в тавичка и се заливат със соса. Отгоре се настъргва кашкавал и се поръсва обилно с галета. Ястието се запича в гореща фурна на 200С до хрупкава коричка.
   Добър апетит!

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Домашен течен шоколад - Нутела

   Домашен течен шоколад с лешници,но приготвен без продължително стоене край печката,без варене,икономичен,приготвен буквално за броени секунди,с продукти,които са винаги под ръка.Рецептата ме впечатли,но бях и малко скептична за резултата.Все пак реших да опитам и не съжалявам.Вкусно е,не много сладко,ароматно!Наподобява любимия ми черен шоколад!

Продукти:
170мл олио
70мл прясно мляко
4с.л.пудра захар(може и повече,ако обичате по-сладко)
2с.л.какао
2с.л.сухо мляко
3-4с.л.печени смлени лешници
1 капсула ванилова есенция

   Млякото се затопля леко в МВ и се разбърква със захарта.Олиото се налива в чашата на ръчен пасатор.Добавя се подсладеното мляко,потапя се пасатора и се включва.Без да се прекъсва разбиването се изтегля нагоре,докато сместа побелее и се сгъсти - 10-15сек.Добавят се какаото,сухото мляко,много ситно смлените лешници и ванилията.Разбива се още 15-20сек. да се хомогенизира сместа и е готово.
   Шоколада се насипва в бурканче и се прибира в хладилник за 2 часа - да се смесят ароматите и да се стабилизира сместа.
   От тези продукти се получава 400мл вкусен домашен течен шоколад Нутела,без вредни добавки и консерванти.
   Вместо лешници може да се добавят орехи,бадеми или други ядки по избор,а може и без ядки.

  

понеделник, 18 юни 2012 г.

Икра(хайвер) от тиквички

Продукти:
3 средни тиквички 
1 голям морков 
2 глави лук 
сол 
смлян черен пипер
чесън 1-2 скилидки
2с.л.доматено пюре
олио
   Лукът и морковът се нарязват на ситно или се настъргват и се задушават в малко олио до омекване. Тиквичките се режат на кубчета,добавят се при лука и леко се запържват. Всичко се пресипва в тенджера, соли се на вкус, слага се черния пипер и се оставя да ври под капак,на много слаб огън 1 час, като от време навреме се разбърква.15 мин. преди края се добавя доматеното пюре и счукания чесън.Леко се охлажда и се пасира до гладко пюре.
   Икрата може да се използва веднага за пряка консумация,а може и да се консервира.Пълни се в малки бурканчета и се заваряват 20мин.



сряда, 13 юни 2012 г.

Панцанелла

   Тази италианска салата много,много я обичам.Във всеки регион на Италия приготвят салатата по свой си начин - някъде е с накиснат и изстискан хляб,някъде е със само начупен на хапки специален хляб,но на мен най-много ми допада с препечени кубчета.Приготвя се лесно,много близка е до нашия вкус и е много засищаща.Опитайте я,ако още не сте я опитвали!

Продукти за 2 порции:
1 по-голям домат
1 краставица
глава червен лук
1 филия сух хляб
пресен босилек
сол
зехтин
оцет

  Хлябът се нарязва на малки кубчета,поставя се в широка чиния на един ред,поръсва се със зехтин и сол и се поставя в МВ.Хлебните кубчета се пекат на пълна мощност,като се проверяват и разбъркват всяка минута.Според мощността на печката това отнема до 3-4мин.Оставят се да се охладят напълно.
  Домата и краставицата се нарязват,лука се нарязва на полумесеци,босилека на ситно.Разбъркват се,подправят се със сол,няколко капки бял оцет и обилно количество зехтин.Накрая се добавят хлебните кубчета.
  Салатата се разбърква и може да я оставите да се охлади леко,като през това време хляба поема соковете от доматите и краставиците,а може да я консумирате веднага,докато хлебчето е хрупкаво.
  Става превъзходна салата!Едновременно лека и засищаща,достатъчна за обяд или вечеря в настъпилите горещини!

понеделник, 4 юни 2012 г.

Вълшебен десерт в чашка

   Вълшебен е,наистина - разбъркваш всички продукти заедно,разливаш сместа по формичките,печеш и като резултат получаваш тортичка в чашка - мек,пухкав пандишпан и нежен крем в едно!
  Истинско вълшебство!!!

Продукти за 6 порции по 175мл:
30г краве масло
120г захар
щипка сол
3 жълтъка
3с.л.бяло брашно
сока от един лимон
кората от един лимон
250мл прясно мляко
4 белтъка




6 формички за крем-карамел или обикновени порцеланови чашки
тава,миксер

   Подготвят се формичките,като се намазват с малко масло.Нареждат се в по-голяма тава,подходяща за водна баня.
   Фурната се загрява на 160С.

  Омекналото масло се разбива със захарта и щипка сол.Постепенно се добавят жълтъците един по един.Добавя се брашното,изцедения лимонов сок и настърганата лимонова кора.Разбърква се,добавя се прясното мляко и отново се разбърква добре.
   В отделна купа се разбиват белтъците на твърд сняг.Добавят се към млечната смес и се разбива добре,да не останат бучки.Сместа се разлива в подготвените формички или чашки.
   Десерта се пече 30-40мин. на водна баня.Пробва се с клечка за зъби най-горния слой - клечката трябва да излезе суха.Изважда се от фурната,охлажда се за 10-15мин. и се сервира гарниран с плодов сос или свежи плодове,шоколад.
  Може да се отлепи с тънък нож от формата и да се обърне в чинийка,тогава блата остава отдолу,а кремчето отгоре.


 Източник: elaizik