Необходими продукти за 6 порции:
за основата:
150г брашно
150г черен шоколад
120г лешници
3 яйца
200г краве масло
200г захар
щипка сол
100мл течна сметана
ванилия
за карамела:
100мл течна сметана
150г кафява захар
30г солено масло(или се добавя щипка сол)
1с.л.мед
1с.л.вода
ванилия
за шоколадовия мус:
150г прясно мляко
2с.л.захар
2с.л.мед
шушулка ванилия
100г млечен шоколад
10г желатин
200мл сладкарска сметана
за украса:
50г бял шоколад
50г черен шоколад
За приготвянето на карамела в малка касерола смесете захарта, меда, щипка сол, маслото и водата и нагрейте. Варете сместа 5-6мин.на слаб огън. Добавете горещата сметана и разбъркайте добре до хомогенизиране. Върнете на огъня и варете още 2мин. Добавете ванилията и охладете. Налейте в силиконови формички за бонбони и замразете във фризер.
Залейте желатина с малко студена вода и оставете да набухне. За шоколадовия мус кипнете млякото заедно с разполовената и остъргана шушулка ванилия. Оставете да престои 20-30мин., да се ароматизира и прецедете. Добавете захарта и меда и нагрейте отново млякото до 50-60С. Отдръпнете от огъня и добавете начупения шоколад, бъркайте до разтопяването му. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте. Охладете сместа. Отделно разбийте сметаната до твърда пяна. Добавете я към охладената шоколадова смес. Разпределете муса в силиконови форми за мъфини. От замръзналия карамел оформете по едно топче и пуснете във всяко гнездо, натиснете леко да потъне. Замразете муса за 2-3 часа във фризер.
През това време пригответе брауни-основата - изпечете и натрошете лешниците. Разтопете в МВ шоколада и маслото. Разбийте с тел яйцата, захарта и щипка сол, добавете сметаната и ванилията, шоколадовата смес и пресятото брашно. Накрая добавете лешниците. Излейте сместа в застлана с хартия тавичка и изпечете на 180С.Охладете.
Сглобяване - изрежете от блата кръгове с диаметър равен на диаметъра на муса. Внимателно извадете от гнездата замръзналия мус и го поставете върху основата от брауни. Приберете в хладилника, докато приготвите украсата.
Разтопете белия и тъмен шоколад. Изрежете ленти от по-дебел найлон с ширина 5-6см и дължина обиколката на формите и нанесете върху тях рисунъка с двата вида шоколад. Оставете за 10-тина мин. леко да стегне. Завийте всяка лента около мини кейка и залепете краищата с тиксо. Приберете отново в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно найлоновата лента и поднесете.
Да ви е сладко и красиво!
Адаптирано,с малки изменения от: niksya.ru