Продукти:
300мл прясно мляко
30г свежа мая(11г суха)
1ч.л.мед
1ч.л.сол
40г краве масло
500г брашно
Млякото се затопля до 30-35С и в него се разтварят маята,меда и солта.Добавят се разтопеното масло и брашното и се замесва меко,еластично тесто.Поставя се в намаслена купа,покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло(в леко нагрята до 40-45С фурна например) до удвояване на обема.
Може да поверите замесването и втасването на тестото и на домашната хлебопекарна.
Готовото,втасало тесто се премесва и разделя на 16 части.Оформят се овални питки и се нареждат в застлана с хартия или намазнена тава.
Намазват се с леко подсладено прясно мляко и се посипват с маково семе.
Оставят се да бухнат за 20-30мин.С остър нож или бръснарско ножче се правят плитки нарези на втасалите питки.Пекат се в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване.
Добре охладените питки могат да се замразят,а при нужда се размразяват за 1мин. в микровълнова,стават като току що изпечени.
Чудесни са за сандвичи - солени и сладки или просто вместо хляб!
Добър апетит!
С това, че се замразяват и после стават като току що изпечени ме спечели веднага :) Има ли някаква особеност при замразяването? Ако ги наредя в обикновен найлонов плик ще бъде проблем? Слънчеви поздрави!
ОтговорИзтриванеНяма,Габи,в най-обикновен плик ги слагам и завързвам.После направо в МВ и на масата.
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер ти пожелавам!
Питките изглеждат много апетитни а снимката е фантастична!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Очень красиво и вкусно!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и питки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,момичета!
ОтговорИзтриванеСпасибо,Марина!
Страхотни са тези питчици:) И за хлебопекарна стават:)
ОтговорИзтриванеСупер:)
Прекрасни!
ОтговорИзтриване