Страници

четвъртък, 17 май 2012 г.

Норвежки питки

Продукти:
300мл прясно мляко
30г свежа мая(11г суха)
1ч.л.мед
1ч.л.сол
40г краве масло
500г брашно

  Млякото се затопля до 30-35С и в него се разтварят маята,меда и солта.Добавят се разтопеното масло и брашното и се замесва меко,еластично тесто.Поставя се в намаслена купа,покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло(в леко нагрята до 40-45С фурна например) до удвояване на обема.
  Може да поверите замесването и втасването на тестото и на домашната хлебопекарна.
   Готовото,втасало тесто се премесва и разделя на 16 части.Оформят се овални питки и се нареждат в застлана с хартия или намазнена тава.
  Намазват се с леко подсладено прясно мляко и се посипват с маково семе.
Оставят се да бухнат за 20-30мин.С остър нож или бръснарско ножче се правят плитки нарези на втасалите питки.Пекат се в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване.
   Добре охладените питки могат да се замразят,а при нужда се размразяват за 1мин. в микровълнова,стават като току що изпечени.
  Чудесни са за сандвичи - солени и сладки или просто вместо хляб!
   Добър апетит!

8 коментара:

  1. С това, че се замразяват и после стават като току що изпечени ме спечели веднага :) Има ли някаква особеност при замразяването? Ако ги наредя в обикновен найлонов плик ще бъде проблем? Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма,Габи,в най-обикновен плик ги слагам и завързвам.После направо в МВ и на масата.
    Усмихната вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Питките изглеждат много апетитни а снимката е фантастична!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви,момичета!
    Спасибо,Марина!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са тези питчици:) И за хлебопекарна стават:)
    Супер:)

    ОтговорИзтриване