Страници

петък, 25 май 2012 г.

Мини кейк "Шоколадов разкош с карамелено сърце"

   Основа от брауни с лешници, нежен шоколадов мус и сърце от ароматен карамел - цялото това разкошество украсено с корона от шоколад! Десерт, който отнема малко повече време за приготвяне, но насладата от вкуса му си заслужава напълно!
Необходими продукти за 6 порции:
за основата:
150г брашно
150г черен шоколад
120г лешници
3 яйца
200г краве масло
200г захар
щипка сол
100мл течна сметана
ванилия

за карамела:
100мл течна сметана
150г кафява захар
30г солено масло(или се добавя щипка сол)
1с.л.мед
1с.л.вода
ванилия

за шоколадовия мус:
150г прясно мляко
2с.л.захар
2с.л.мед
шушулка ванилия
100г млечен шоколад
10г желатин
200мл сладкарска сметана

за украса:
50г бял шоколад
50г черен шоколад

  За приготвянето на карамела в малка касерола смесете захарта, меда, щипка сол, маслото и водата и нагрейте. Варете сместа 5-6мин.на слаб огън. Добавете горещата сметана и разбъркайте добре до хомогенизиране. Върнете на огъня и варете още 2мин. Добавете ванилията и охладете. Налейте в силиконови формички за бонбони и замразете във фризер.
  Залейте желатина с малко студена вода и оставете да набухне. За шоколадовия мус кипнете млякото заедно с разполовената и остъргана шушулка ванилия. Оставете да престои 20-30мин., да се ароматизира и прецедете. Добавете захарта и меда и нагрейте отново млякото до 50-60С. Отдръпнете от огъня и добавете начупения шоколад, бъркайте до разтопяването му. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте. Охладете сместа. Отделно разбийте сметаната до твърда пяна. Добавете я към охладената шоколадова смес. Разпределете муса в силиконови форми за мъфини. От замръзналия карамел оформете по едно топче и пуснете във всяко гнездо, натиснете леко да потъне. Замразете муса за 2-3 часа във фризер.
  През това време пригответе брауни-основата  - изпечете и натрошете лешниците. Разтопете в МВ шоколада и маслото. Разбийте с тел яйцата, захарта и щипка сол, добавете сметаната и ванилията, шоколадовата смес и пресятото брашно. Накрая добавете лешниците. Излейте сместа в застлана с хартия тавичка и изпечете на 180С.Охладете.
  Сглобяване - изрежете от блата кръгове с диаметър равен на диаметъра на муса. Внимателно извадете от гнездата замръзналия мус и го поставете върху основата от брауни. Приберете в хладилника, докато приготвите украсата.
  Разтопете белия и тъмен шоколад. Изрежете ленти от по-дебел найлон с ширина 5-6см и дължина обиколката на формите и нанесете върху тях рисунъка с двата вида шоколад. Оставете за 10-тина мин. леко да стегне. Завийте всяка лента около мини кейка и залепете краищата с тиксо. Приберете отново в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно найлоновата лента и поднесете.
   Да ви е сладко и красиво!


Адаптирано,с малки изменения от: niksya.ru

9 коментара:

  1. Невероятен десерт, Весе - изкушаващо вкусен и много красив! Разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,магьосница си!Браво и благодаря за чудесния десерт!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо си е шедьоврен шедьовър!

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляващо изглежда, въобще не се съмнявам, че е безобразно вкусно!!!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, прекрасно предложение.
    Изпипан до последния детайл.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви,момичета!
    Усмихната и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. А, ето я красивата "корона":)
    Страхотен десерт, Веси! Много красив и майсторски направен:)

    ОтговорИзтриване