Страници

петък, 30 декември 2011 г.

Празнична слънчева питка

   Тази слънчева питка,по традиция вече няколко години - имаме специален повод -  приготвям и нося в църквата за утрото на 1-ви януари - с надеждата да ни е светла и здрава годината!
  Публикувам рецептата по-рано и ако ви хареса може да си я приготвите за празничната трапеза на Нова година!





Продукти:
20г мая за хляб
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца /единият жълтък за намазване на питката/
125 гр краве масло
250 мл топло прясно мляко
около 4 - 5 ч.ч. бяло брашно
маково семе, сусам и кашкавал за украса
    Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме част от брашното, правим "кладенче" и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта,шупналата смес и половината от маслото (разтопено). Замесваме средно меко тесто,една идея по-твърдо от обикновеното,за да се запази оформлението на питата при печене и да не се "разлее". Оставяме го да втасва в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло. След като тестото удвои обема си го премесваме отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.
   Тестото се дели на 9 части - четири малки, четири по -големи и една най - голяма за средата. По - големите топки се разточват на кръгове, които се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото. С остър нож(или нож за пица,много е удобен за тази цел) се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга, а получените ъгълчета се отварят навън. По - малките топки тесто се разточват по същият начин,на по-малки кръгове, поставят се намазани,един върху друг в отвора в средата, разрязват се и се обръщат ъгълчетата навън,като се следи да се разминат с тези от външния кръг. В средата се поставя най - голямата топка тесто.По-нагледно за оформлението може да погледнете тук.
   Приготвената пита се оставя за 15-20мин. на топло леко да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с мак, сусам и кашкавал, и се пече в предварително загрята фурна на 200С(180С с конвекция) до готовност.






Приготвено и споделено:
                                          От Kath Mil

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Коледни меденки

   Малко закъснях с тази рецепта,Коледа мина,наближава Нова година,но наистина,не успях да я публикувам по-рано,за което се извинявам.И все пак за новогодишната трапеза може отново да си изпечете тези красиви сладки.А защо не и за подаръчета за сурвакарчетата,
които ще очакваме на 1-ви януари!
   По тази рецепта пека от няколко години коледните меденки,тази година ги приготвих с черно пшенично брашно,резултата много ми хареса.
240гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
80гр.захар
50мл мед
2 с.л.прясно мляко
1 жълтък
60гр.маргарин(краве масло)
1ч.л.канела
1ч.л.смлян джинджифил
за украса: 1 белтък
250гр.пудра захар
1-2с.л.лимонов сок

      Меда,маргарина(маслото),захарта и млякото се затоплят на водна баня до разтопяването на захарта.Добавят се жълтъка,подправките и брашното,пресято с бакпулвера.Замесва се меко тесто.Ако има нужда добавете още малко брашно,но е добре да остане леко лепкаво. Завива се в свежо фолио и се поставя в хладилник.Охлажда се за 30 мин.,след което се разточва на тънък(0,5см) пласт.Изрязват се фигурки с помощта на формички.Пекат се на 180С,в застлана с хартия тава,до леко порозовяване.Охлаждат се преди да се украсяват.
   За украсата се разбърква захарта,белтъка и лимоновия сок.С помощта на шприц или фунийка от целофан се украсяват меденките.Може и изцяло да се намажат с глазура,да се посипят със захарни пръчици или перлички, или да се използват сладкарски бои и да се оцвети глазурата в различни цветове.Вместо бои може да използвате плодови сиропи - от арония,малини,вишни.Получава се нежнорозово.
 
  За "топящите се снежни човечета" върху всяка кръгла меденка се залепва по един желиран бонбон за главичка,очертава се контура на "разтопения снежко" и се залива с глазура.След като поизсъхне се поставят очички и носле от бонбонки,рисуват се с разтопен шоколад устата и ръцете.На главичката се залепя още един разрязан бонбон за калпаче.Оставят се добре да засъхне глазурата и са готови за вкусно подаръче,за радост на деца и възрастни!

  Снежните човечета видях тук и тук!

петък, 23 декември 2011 г.

Пълнена патица с дюли

  Коледна рецепта за пълнена патица,при нас тази птица е по-известна като юрдечка!

Продукти:
1 птица около 2кг
2 дюли
1с.л. мед
черен пипер
едра сол
олио

   Добре почистената,оскубана и опърлена птица се натрива отвън и отвътре с едра сол и смлян черен пипер и се опакова в плик.Оставя се да престои в хладилник 10-12часа. Дюлите се почистват от семенниците и се нарязват.Ако обичате по екзотични вкусове,поръсете ги с щипка канела.Напълва се юрдечката и се зашива или се забожда с клечки за зъби.Поставя се в подходяща тава,налива се чаша топла вода.Завива се с фолио и се пече на 150С два часа,като няколко пъти се обръща,за да не се пресуши месото.При нужда се долива вода. В края на печенето фолиото се разгъва,юрдечката се намазва с мед и се запича до красива коричка.Месото става нежно,ароматно и много вкусно,а подкожната мазнина се стопява и може да се отдели.Добър апетит!


  Пожелавам ви весели и вкусни Коледни празници!Бъдете здрави и винаги усмихнати!



  * Рецепта за тези топящи се снежни човеци след Коледа!

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Постен ябълков сладкиш

Продукти:
1ч.ч. брашно
1ч.ч. грис
2ч.л. бакпулвер
10-ина средни ябълки(настъргани)
1 1/2ч.ч. захар
1ч.л. канела
50гр. маргарин
1ч.ч. сок от компот(по желание,но най-добре се съчетава с компот от праскова,кайсия или дюля)
1 ванилия
пудра захар за поръсване

Брашното се пресява с бакпулвера,добавя се гриса,1 чаша от захарта и по желание може да се настърже малко лимонова кора за аромат.Това е сухата смес.
  Настърганите ябълки се разбъркват с канелата и 1/2 чаша захар.
  Тавичка за печене 20/30см се намазва обилно с маргарина. Изсипва се 1чаша от сухата смес,като се разпределя равномерно по дъното. Отгоре внимателно се насипва половината от ябълковата смес,на равен слой. Следва втори пласт суха смес(1 чаша) и втората част от ябълките. Завършва се с последната чаша от сухите съставки.
   Компота с ванилията се загрява и се залива сладкиша.
   Пече се на 175С за около 50 мин. След охлаждане се поръсва с пудра захар и се нарязва на порции.Добре е да отлежи няколко часа на хладно,може да се приготви от предния ден за Бъдни вечер.
   Лесно и вкусно за постната трапеза!

понеделник, 19 декември 2011 г.

ПРАЗ СЪС СИНИ СЛИВИ И БУЛГУР

  Още една постна рецепта - семпла,но вкусна яхнийка с праз!

Необходими продукти:
бялата част на 2-3 стръка праз лук(от горната по-зелена част става чудесна салатка с маслини)
5-6с.л. олио
1/2 чаена чаша булгур
1 ч. л.червен пипер
чубрица
чер пипер
шепа сушени сини сливи
сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Нарязания на парчета около 3-4см.праз се задушава в олиото и малко вода. Добавя се червения пипер, булгура и топла вода,да покрие продуктите.Ястието ври на много слаб огън,докато праза поомекне. Прибавят се предварително накиснатите в студена вода сливи.Посолява се манджичката на вкус и се доварява,сливите да омекнат.
Може да се сготви и без сливите,но те придават много мек,сладко-кисел и приятен вкус.
Булгура може да се замени с ориз.
И е задължителна топлата питка!

събота, 17 декември 2011 г.

РАКИ - пълнени сухи пиперки с булгур и кисело зеле по капански и хърцойски

   Ако ви се случи да замръкнете по нашия Лудогорски край и отседнете в някоя от къщите за гости в капанските села,помолете стопанката да ви приготви     РАКИ !
 Насладете се на божествения вкус на тези пълнени сухи чушки с булгур и кисело зеле,подходящи за пости,а след това си ги пригответе у дома по автентична рецепта:







Продукти:
15 бр. сухи пиперки (чушки)
1 1/2 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. ориз
половин кисела зелка
1-2 стръка праз
2ч.ч. зелева чорба
чубрица
олио

Чушките се почистват от семето и се заливат с вряла вода да омекнат.
Празът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
От зелето се отделят външните листа,те ще послужат по-късно,а вътрешните се наситняват и се добавят при праза.
Добавят се и измитите булгур и ориз,разбърква се добре сместа,подправя се с чубрица.Залива се с чаша топла вода и се оставя на огъня,докато се поеме течността.Посолява се много малко,защото зелето е солено.
На дъното на тенджера(а още по-добре в глинен съд) се нареждат половината от отделените зелеви листа.Отцедените чушки се пълнят със сместа и се подреждат отгоре.Между тях може да се поставят и няколко зелеви сармички.Загъват се с останалите листа,затискат се с чинийка и се заливат с 2ч.ч. зелева чорба и една чаша топла вода.
Варят се на много слаб огън 1 час.Ако са в глинен съд се пекат в слаба фурна.
Оставят се да поизстинат,да стегнат и тогава се вадят.
Вкусни са както топли,така и студени!
Задължително присъстват на нашата трапеза за Бъдни вечер!Опитайте ги!

*Това ястие се приготвя в капанските и хърцойски села в околността.Аз научих рецептата от бабата на съпруга ми,лека и пръст,която готвеше много вкусни гозби,неповторими и тайната май беше бавния огън на печката с дърва и търпението!

сряда, 14 декември 2011 г.

Мини чийзкейкчета в МВ

   Вкусни!!!
   Какво друго да кажа за тези чийзкейчета - забъркват се много лесно - за няколко минути,
пекат се много бързо - за 2мин.
Е,има и минус - трябва да отлежат 2 часа,но след това ... вкусно!

за 2 порции:
1/2ч.ч.  натрошени или смлени бисквити
2с.л. разтопено краве масло
120г крема сирене
120г заквасена сметана
1 яйце
60г пудра захар
2с.л. портокалов сок

   Бисквитите и маслото се смесват и трохичките се разпределят във формички,притискат се леко с лъжица.Може да се използват порцеланови или стъклени чашки подходящи за микровълнова.С миксер на ниска скорост или с тел се разбиват последователно крема сиренето,
сметаната,яйцето,захарта и сока.Крема сиренето може да се замени с прясна,безсолна извара(пасирана до гладкост),рикота или друго свежо безсолно сирене тип Филаделфия.
Сместа се излива върху основата от бисквити.Пекат се по 2 чашки в МВ,на 700W мощност за 2 мин.Може да ви се сторят сурови след втората минута,средата им е почти течна,но от остатъчната топлина и след изстиването стягат.Охлаждат се до стайна температура и се прибират в хладилник за 1,5-2 часа.
   Преди поднасяне може да се поръсят с какао,да се гарнират с лъжичка сладко,пресни плодове или просто натюр.
   Да ви е сладко!









източник

Изпробвано и споделено:
                                              От Ирена Иванова!

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Вит тутманик със сирене

Продукти:
20гр.прясна мая
1с.л.захар
1ч.ч.топла вода
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
2 яйца
1ч.л.сол
2с.л.олио
брашно,колкото поеме
За пълнежа:
250гр.сирене
2 яйца
1/2ч.ч.мазнина(краве масло и олио по равно)

  Маята,захарта,топлата вода и малко брашно се разбъркват и сместа се оставя да шупне.Содата се "угася" в киселото мляко.Разбъркват се останалите продукти за тестото,добавя се шупналата смес и постепенно се добавя брашно.Замесва се меко еластично тесто.Оставя се в намаслена купа,покрито с кърпа или фолио да удвои обема си. За пълнежа с вилица се намачква сиренето и се добавят яйцата. В отделна купичка се разтопява кравето масло и се добавя към него равно количество олио. Късат се топки от тестото и с обилно намазнени ръце се раздърпват върху намаслен плот да се получи тънка кора.Намазва се с 1-2с.л. от сиренената плънка и се завива на руло,което леко се усуква.Рулата се нареждат последователно в намазнена тава,по-голяма, да се образува спирала. Приготвения тутманик се поставя в загрята на 50С фурна.След 15 мин. градусите се усилват на 180С и се пече до златисто.Готов,се намазва с останалата смес от масло и олио и се завива с кърпа. Добър апетит!

сряда, 7 декември 2011 г.

Паста "Pingui"

   Преди време мернах в лентата си такива пастички и много ми харесаха като идея,но не запаметих рецептата.Сега се наложи да импровизирам и комбинирам,но резултата ни хареса и то много! 
  Блата за тези пастички е много сполучлив и е по рецепта на една дама от livejournal.com(ЖЖ) - buxgalter_sofi  !А крема е моя импровизация - много млечен,много нежен:

Продукти
за блата:
1/2ч.ч.какао(50гр на "доктора")
3/4ч.ч.вряла вода
6 големи яйца
1 и 1/2ч.ч.(300гр) захар(аз сложих само 1ч.ч.)
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.(280гр)брашно
1 п. бакпулвер
за крема:
1 пак.суха сметана
150мл прясно мляко
1кофичка аерирана млечна крема на Жоси
1п.желатин
1 ванилия
50гр шоколад за настъргване
за глазура:
50гр шоколад
1с.л.мляко или течна сметана
1с.л.олио
*ч.ч. - с вместимост 240мл
Какаото се залива с врялата вода и се разбърква добре.
Отделят се белтъците и се разбиват на сняг.Постепенно се добавя половината захар и се бият до устойчиви връхчета.
В отделна купа се разбиват жълтъците с останалата захар,добавят се олиото,пресятото с бакпулвера брашно и поизстиналото какао.Всичко се разбърква добре.
Към тази смес на три пъти се добавят разбитите белтъци,като се разбърква внимателно с лопатката.
Застила се голяма,правоъгълна тава с хартия за печене и се излива тестото.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна,като се пробва с клечка.
Охлажда се напълно блата и се отделя хартията.
Разрязва се на две равни части,след което едната част се нарязва на пастички.Това се прави с цел последващо по-лесно нарязване на сладкиша и за да се избегне изтичането на крема при натиска на горния блат.

  За крема: Желатина се залива с малко вода и след набъбване се разтапя на водна баня или в МВ.Разбива се сметаната според указанията на пакета и към нея се добавя млечната крема.Накрая се добавя ванилията и желатина.
   С половината крем се намазва блата,отгоре се настъргва шоколад,а върху него се разпределя останалия крем.Отгоре плътно се нарежда нарязания на пастички втори блат и се притиска леко.

  Продуктите за глазурата се разтопяват на водна баня и се залива сладкиша.Оставя се да престои в хладилник поне 2 часа да стегне желатина.Преди сервиране се нарязват пастичките по очертанията.
Да ви е сладко!

Изпробвано и споделено:
                                           От Мая Симеонова!
   От Ирена Иванова!

понеделник, 5 декември 2011 г.

Балучки в гърне

   Нещо постно,но много,много вкусно!Тези малки лукчета(балучки),приготвени по този начин стават като мозък,просто се топят в устата!

Необходими продукти:
около килограм балучки
една глава лук
1 морков
2-3 домата(пресни,от буркан или доматен сок)
1ч.л. червен пипер
1/2ч.ч. червено вино
2-3 глави чесън
чубрица,черен пипер,дафинов лист
2с.л. брашно
олио
2-3с.л.брашно за подмазване на капака
  Главата лук и моркова се нарязват на дребно и се задушават в няколко лъжици олио и малко вода до омекване.Добавят се почистените балучки(лукчета) и задушаването продължава още 10 мин.Поръсва се червения пипер,залива се с виното,добавят се нарязаните домати и почистените скилидки чесън.Доливат се 2-3 чаши вода.Посолява се манджичката на вкус,подправя се с чубрицата,черния пипер и дафиновия лист.Всичко се прехвърля в пръстен съд - гърне или гювеч.От малко брашно се замесва меко тесто и се замазва капака на съда.Пече се в средно загрята фурна около 1 и 30мин. от момента на включването.Десетина минути преди края на печенето се отваря и се добавя размитото с малко вода брашно за сгъстяване.След изваждане от фурната гозбата се оставя за 20-тина минутки да "отдъхне".
  С прясна топла питка е невероятно вкусно!

* Балучките се почистват най-лесно като се залеят с вряла вода за няколко минути и после външните люспи се  отстраняват с едно стисване между пръстите.

събота, 3 декември 2011 г.

Щолен с извара - Quarkstollen

Продукти за два щолена:
около 550-600гр брашно
1,5 пакетче бакпулвер
250гр.захар
250гр.извара,претрита през сито или пасирана
250гр.краве масло
200гр.нарязани бадеми
250гр.стафиди,накиснати за през нощта в 200мл ром
по 50гр. лимонови и портокалови захаросани корички
2 яйца
кората и сока от 1 лимон
1 пак.ванилена захар

още 100гр.краве масло за намазване
пудра захар

  Омекналото масло се разбива със захарта,добавят се яйцата едно по едно.Добавя се изварата,ванилията,лимоновия сок и прясно настърганата кора.Брашното и бакпулвера се пресяват над сместа и се замесва тесто.Постепенно се добавят в тестото бадемите,коричките и накрая стафидите,отцедени и леко оваляни в брашно.
  Тестото се разделя на 2 части,оформят се в характерната за щолен форма(трябва да изглежда като повито бебе).Пекат се около час на 180С,Още топли се намазват с краве масло и се посипват щедро с пудра захар.Щолените се охлаждат напълно,завиват се във фолио или пергаментова хартия и се оставят на прохладно да "узреят" за 3 седмици.

петък, 2 декември 2011 г.

Лека медена торта

   Много лека тортичка, почти без мазнина, с аромат на мед и печени орехи!
 Ще напиша рецептата, както е в оригинал, а в скоби ще допълня моите изменения:
Продукти:
300гр.бяло брашно
25гр.мед
25гр.меко масло
200гр.мусковадо или бяла захар(аз използвах бяла)
щипка сол
6гр.хлебна сода(1 кафяна лъжичка)
2 големи яйца
за крема:
800гр. кисело мляко(използвах1200гр.или 3 кофички кисело мляко "На баба" 3,6%)
2ч.л.пудра захар(сложих 2с.л.кристална)
1 ванилия
за посипка:
50гр.орехи
50гр.шоколад(не сложих)
   Млякото за крема се изсипва в гевгир(голяма цедка или сито) застлан с един слой тензух и се оставя за 2 часа да се отцеди.
   Смесват се брашното, солта и содата и се пресяват. На водна баня се разбиват яйцата и захарта, с миксер или тел, докато сместа се загрее и побелее. В горещата смес се добавят маслото и меда, а след тях брашното със солта и содата. Внимателно се разбърква с лопатка.
   По рецепта от тази смес се изпичат 4 блата, като на хартия за печене се очертават кръгове с диаметър 24см и тестото се размазва с лопатка по тези очертания. Но ... аз нали трябва винаги да променя нещо, изпекох 2 правоъгълни блата с размера на голямата тава на фурната, които после разрязах на две по дължина. Блатовете се пекат в загрята на 180С фурна до тъмно-златисто, но не ги оставяйте да покафенеят, защото може да загорчат. Единият блат беше "похарчен" за директна дегустация :)), има вкус на бисквити "Закуска"! Останалите три правоъгълни блата обрязах по краищата да ги изравня и слепих с крем.
   За крема - млякото се разбърква със захарта и ванилията и се сглобява тортата, като се маже богато между всеки блат. С останалия крем се намазва отгоре и отстрани.
   Орехите се запичат леко на сух тиган или в МВ и се счукват. Отстрани тортата се поръсва със счуканите изрезки от блатовете, а отгоре с орехите и шоколада.
   Оставя се да престои 2-3 часа,за да попие добре крема и да се обединят всички аромати.

  Да ви е сладко!


източник: elaizik ЖЖ