продукти за блата:
140гр.меки бисквити
100гр.леко запечени ядки или орехи, 200гр.натурален(или млечен,според вкуса ви) шоколад
100гр.краве масло
2с.л. захар
200мл прясно мляко
1 есенция ром
за крема:
500мл.течна сметана(неподсладена)
200гр кондензирано какао* или кондензирано карамелено мляко**
1пакетче крем без варене,ванилия или какао по желание
за украса:
50гр.настърган или разтопен шоколад
форма - кръгла,разкопчаваща се,с диаметър 24см
*кондензирано какао има в продажба в руските магазини.
**кондензирано карамелено мляко може да се намери в големите вериги магазини или сами да си го приготвите,като варите кутийката кондензирано мляко 2 часа,неотворена,напълно потопена във вода.
**карамелено мляко или сгущенка може да си приготвите и сами в къщи по тази рецепта .
В тенджерка слагаме начупения шоколад,маслото и прясното мляко и затопляме на слаб огън,докато шоколада се разтопи.Сваляме от огъня,добавяме захарта,есенцията,начупени
За крема - в купа смесваме сметаната,кондензираното какао или мляко и пакетчето крем без варене. Разбиваме с миксер на най-високи обороти 4-5мин.,докато се получи гъст крем.Изсипваме го във формата върху стегналата основа, заравняваме, покриваме със свежо фолио и връщаме във фризера,за поне 4-6часа.
Преди сервиране разкопчаваме ринга,отстраняваме дъното на формата,махаме хартията или фолиото и поставяме готовата торта на поднос.Украсяваме с разтопен шоколад или просто настъргваме отгоре с картофобелачката едри стружки.Можем да покрием тортата с капак и да върнем във фризера до момента на поднасяне или веднага да дегустираме сладоледеното изкушение!
източник: ЖЖ buxgalter-sofia с малки изменения от моя страна.
Пу за мен, за мен! Първото парченце поне :* Страхотна торта с любими продукти!:)
ОтговорИзтриванеИмаш го,Даре :)))
ОтговорИзтриванеЩе си го търся аз:)
ОтговорИзтриванемммм изглежда страхотно :))
ОтговорИзтриванеИ аз се нареждам, ще пробвам скоро време това изкушение :)
ОтговорИзтриванеВесе,държиш им края на десертите,и кой от кой по-шоколадов и по-изкушаващ!Отново великолепен сладкиш,точно за лятото!
ОтговорИзтриване