Преди доста години записах рецепта за Сладко от мляко,която така и не направих.След това открих рецепта за автентично приготвяне на руската "сгущенка" - кондензирано подсладено мляко.При сравнение двете рецепти са сходни, а пробата - много успешна.Представям на вашето внимание - руския вариант:
Продукти:
1,2л домашно пълномаслено прясно мляко
0.4 л захар(отмерва се като обем) или като обемно съотношение мляко/захар е 3:1
хлебна сода 1/3 ч.л.
Млякото се вари по възможност в по-широка и не толкова висока тенджера с дебело дъно,за да не прегаря и да се изпарява по-бързо.Слага се млякото и захарта да заврат,като се бърка с дървена лъжица до пълното разтваряне на захарта.Добавя се содата и котлона се намалява на минимум.Така оставяме да къкри,след около час млякото придобива жълтеникав цвят,а малко по-късно потъмнява до светло кафяво.Когато започне да потъмнява(при мен след около 3 часа)следим неотклонно да не прегори или изкипи и периодично вземаме проба.В руския вариант - пробата се оставя да изстине в лъжичката и се преценява по гъстота,а по старата рецепта,която мисля беше някъде от Алпите(не помня френски или швейцарски)капка от сладкото се пускаше в чаша студена вода до проба много меко топче.Може да го сгъстите и малко повече и да не се стича от лъжичката:
Аз пробвах и по двата начина.След като е готово се оставя да изстине в тенджерата и чак тогава се пълни в бурканчета.Като обем готовото сладко се получава толкова,колкото е захарта в началото.
Обикновено варя от 3л. мляко и 1л.захар.Съхранява се на студено,макар че при нас въпросът със съхранението е излишен.
Вкусът много напомня на бонбоните от доброто старо време -"Карамел Лакта".Използва се за различни кремове и пълнежи за торти,за сладолед,за намазване на палачинки и пържени филийки.
Привет и от мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотен блог-поздравления!
Искам да те попитем-с 3 литра мляко ,содата пак ли е същото количество или малко повечко и колко време може да се съхранява в хладилника?Аз ще се пробвам с козе мляко,дано стане нещо.Благодаря предварително и приятен ден!
Привет,Живка,благодаря,радвам се,че ти харесва блога ми!
ОтговорИзтриване1/3ч.л. е содата за 1,2л.мляко,за 3л. увеличавам до 1ч.л.
Не ми се получава да го съхранявам повече от седмица,две,по обективни причини(изяжда се :)),но мисля,че и доста повече ще издържи,концентрацията на захар е голяма и това го предпазва от разваляне.Хубав ден!