Продукти:
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г свинска мас
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
1 кутийка локум за пълнеж
По възможност всички продукти да са със стайна температура!
В леко затопленото мляко се разбъркват маята, 1ч.л. захар и 1с.л. брашно. Сместа се оставя за 10-15мин. на топло да се запени(шупне). Разбиват се яйцата(2 цели и 1 белтък) със захарта. Маста се разтопява и се смесва с олиото. В голяма купа се пресява 500г брашно. Оформя се кладенче и в него се наливат яйцата със захарта, млякото със захванатата мая, 2/3 от мазнината. Добавя се щипка сол и ванилията. Замесва се меко, еластично тесто, като при нужда се добавя още брашно. Меси се с намаслени ръце, като се използва останалата 1/3 от мазнината. Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, като в кофичката се поставят всички продукти.
Замесеното гладко тесто се поставя в намаслена купа, завива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло да удвои обема си. Премесва се и се изсипва на набрашнен плот. Разточва се на правоъгълен лист. От единия край се нарязва на лентички по 1см, които се сплитат на плитки по три.
Върху останалата част от разточеното тесто се разпределя нарязаният на малки парченца локум. Навива се на руло, като плитките се разпределят на равни разстояния върху рулото.
Оформя се венец и се поставя в застлана с хартия тава. Оставя се да втаса в леко затоплена(35-40С) фурна, намазва се с жълтък и лъжичка прясно мляко и се поръсва със захар. Пече се на 180С(160С с вентилатор) до готовност. Охлажда се добре преди да се нареже.
Да ви е сладичко!
Много красиво и много великденско !
ОтговорИзтриванеПлетката е чудесна и с чисто сърце ще плагиатствам:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и честит празник!
Плетката е пленителна, Веси! Страхотна! Ще се възползвам от идеята!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Интересно и различно! Поздравления!
ОтговорИзтриванеОригинално и много красиво! Поздравления, Веси!
ОтговорИзтриванеЧудесно оформление, много ме впечатли и със сигурност ще го използвам.
ОтговорИзтриванеКозунак с локум ми е любимия козунак, а твоя е изключителен,Весе!
Сърдечни поздрави!
Интересно и много красиво! Поздравления, Веси!
ОтговорИзтриванеПрекрасна плетка и страхотна рецепта, Веси! Поздравления. Определено ме заинтригува предложението ти. Хубави и светли празници!
ОтговорИзтриванеБраво, Веси! Както винаги перфектно и оригинално. И несъмнено записвам венеца в чакащите за направа. Няма как да не се опита.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Направих го, стана страхотен.
ОтговорИзтриванеНаправих го, стана страхотен.
ОтговорИзтриванеНаправих го, стана страхотен.
ОтговорИзтриванеНаправих го, стана страхотен.
ОтговорИзтриванеСтрахотен модел, ще го пробвам на пита.
ОтговорИзтриванеВместо мас може ли да се сложи масло?
ОтговорИзтриванеДаа :)
ОтговорИзтриванеВтория път, когато втасва в леко затоплената фурна колко време трябва да го оставим?
ОтговорИзтриване20-30 мин. са достатъчни или по усет, да се надигне двойно.
ОтговорИзтриване