3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г краве масло
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
кандирани корички и плодове за пълнеж
По възможност всички продукти да са със стайна температура!
В леко затопленото мляко се разбъркват маята, 1ч.л. захар и 1с.л. брашно. Сместа се оставя за 10-15мин. на топло да се запени(шупне). Разбиват се яйцата(2 цели и 1 белтък) със захарта. Маслото се разтопява и се смесва с олиото. В голяма купа се пресява 500г брашно. Оформя се кладенче и в него се наливат яйцата със захарта, млякото със захванатата мая, 2/3 от мазнината. Добавя се щипка сол и ванилията. Замесва се меко, еластично тесто, като при нужда се добавя още брашно. Меси се с намаслени ръце, като се използва останалата 1/3 от мазнината. Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, като в кофичката се поставят всички продукти.
Замесеното гладко тесто се поставя в намаслена купа, завива се с кърпа или
свежо фолио и се оставя на топло да удвои обема си. Премесва се и се изсипва на набрашнен плот.Разделя се на 8 части.
От всяко парче тесто се отделя малко топче, а останалото се разточва на елипса, поставя се пълнеж и се завива на фитил, който се издължава и изтънява в краищата. Заплитат се "ушичките", а в средата се поставя топчето.
Готовите оформени "зайчета" се нареждат върху хартия за печене. Оставят се 15-20мин. да втасат и се намазват с разбит, с 1ч.л. мляко жълтък. Може да се поръсят със захар.
Зайчетата се пекат в предварително загряла фурна, на 180С до зачервяване.
Да ви е сладичко!
Razkoshni sa! Bravo,kakto vinagi!
ОтговорИзтриване