Страници
▼
сряда, 18 февруари 2015 г.
Руски олади
Олади(оладьи, оладушки на руски) са малки, бухнали палачинки, които се поднасят солени или сладки. Всъщност, в почти всяка една национална кухня присъства подобие на това тестено лакомство - нашите тиганички, американските панкейкс и т.н. В тестото може да се добавят зелении, някои зеленчуци и най-вече плодове - вариантите за приготвяне на олади са безброй. Представям ви основната рецепта, а вие може да експериментирате със солени и сладки добавки. Оладите се сервират предимно със заквасена сметана или сладко. Много са вкусни поляти със сгущенка!
събота, 7 февруари 2015 г.
Пилешки крилца с корнфлейкс
Обичате ли онези хрупкави, ароматни късчета пилешко от KFC? Вкусни са, нали? Сега може да си ги приготвите и у дома и да им се насладите напълно! Рецептата е с крилца, но със същия успех може да се приготвят бутчета или гърди.
Продукти:
1 кг пилешки крилца
1с.л. сол
2-3с.л. брашно
1/2ч.л. куркума
малко черен пипер
малко червен пипер
2 яйца
1ч.ч. корнфлейкс
олио за пържене
Почистете и измийте крилцата. Нарежете ги на парченца(по ставите). Поставете ги в тенджера, залейте с вода и добавете лъжица сол. Поставете ги на котлона и кипнете. Отстранете веднага от огъня и ги оставете да изстинат.
Разбъркайте брашното с подправките. Може да добавите аромати по свое желание и вкус. Оваляйте крилцата в брашното.
Разбийте яйцата, натрошете или смелете корнфлейкса. Потопете всяко парче месо в яйцето и оваляйте в корнфлейкса. Наредете готовите крилца на поднос и ги оставете за 30мин. Обърнете ги веднъж и от другата страна. Защо се прави това? Яйцето, в което са потопени късчетата засъхва, стяга и панировката прилепва добре. Така по-малко от нея ще изпадне при пърженето, мазнината ще остане чиста и няма да загори.
Сгорещете олио(маслена баня) или фритюрник и изпържете крилцата за кратко - 3-4мин. до златисто. Извадете на кухненска хартия да попие излишната мазнина и поднесете топли със сосове по желание и прясна салатка!
Добър апетит!