Страници

сряда, 18 февруари 2015 г.

Руски олади


   Олади(оладьи, оладушки на руски) са малки, бухнали палачинки, които се поднасят солени или сладки. Всъщност, в почти всяка една национална кухня присъства подобие на това тестено лакомство - нашите тиганички, американските панкейкс и т.н. В тестото може да се добавят зелении, някои зеленчуци и най-вече плодове - вариантите за приготвяне на олади са безброй. Представям ви основната рецепта, а вие може да експериментирате със солени и сладки добавки. Оладите се сервират предимно със заквасена сметана или сладко. Много са вкусни поляти със сгущенка!

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. кефир или кисело мляко
2с.л. захар
щипка сол
1с.л. разтопено масло
1ч.л. хлебна сода
1ч.ч. бяло брашно
малко олио за пържене

   В купа се разбиват леко яйцата със захарта, млякото и солта. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. Изсипва се наведнъж пресятото брашно и върху него - лъжичката хлебна сода! Разбърква се тестото и се оставя на плота за 20-30мин.
   В добре загрял тиган се капва малко олио и с лъжица се изсипва от сместа, на купчинки, на разстояние една от друга. Огъня се намалява и оладите се пържат, докато на повърхността се образуват дупчици и тестото видимо се стегне. Внимателно, с лопатка се обръщат да се зачервят и от другата страна. Поднасят се топли.
   Да ви е сладко!
 

5 коментара:

  1. Веси, прекрасни са! Взимам си едничка със сладко и сиренце. Обожавам ги.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно изглеждат! За мен една сладичка, моля!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, много са апетитни. И аз правя олади често. Ето и още една рецепта си записах. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкушават, независимо сладки или солени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пълен боклук.Махнете яйцата и ще се получат много по-вкусни и въздушни.Белтъка от яйцата,само ги стяга.Маслото е прекалено много(може и без него),то е само за вкус.Солта хомогенизира сместа.Тестото нетрябва да престоява,употребява се веднага.Пържат се на умерен огън.

    ОтговорИзтриване