Страници

вторник, 18 март 2014 г.

Пълнозърнест хляб "А ла Валентина Зуркан"

   Хлебче от пълнозърнесто брашно, с прослойка от домашен доматен сос за пица, заплетено по мотиви от чудните пироги на Валентина Зуркан!

Продукти:
20г прясна мая или 7г суха
300мл вода
1ч.л. мед или захар
2ч.л. сол
3с.л. захтин или олио
2ч.ч. бяло брашно
3ч.ч. пълнозърнесто брашно
3с.л. доматен сос или пюре



   Маята се разтваря в леко затоплената вода с лъжичка захар или мед и няколко лъжички бяло брашно. Оставя се на плота за 15-20мин. да се запени и да се надигне леко.  В голяма купа се смесват бялото и пълнозърнестото брашно, и солта. В "кладенче" се добавя шупналата смес с мая и зехтина. Замесва се средно твърдо тесто, което се оставя в купата, покрито с кърпа, на топло, докато удвои обема си.
   * Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, като продуктите се добавят по ред, според вида на машинката.
   Втасалото тесто се премесва и разделя на четири.
    
   Всяка част се разточва на кръг с диаметър 22-25см. Нареждат се един върху друг като помежду им се намазва по една супена лъжица дом. сос. Последният пласт не се маже.
   Наредените кръгове се разрязват на 8 парчета като торта. На всеки триъгълник в средата се прави прорез.
   Връхчето на триъгълника се усуква през прореза, а срещуположните ъгълчета се подгъват навътре.
   В застлана с хартия тава се нареждат приготвените възелчета - четири на кръст, с широката част навътре и другите четири между тях, леко застъпени.

   При желание хлебчето може да се наръси с брашно през сито. Оставя се за 15мин. да втаса и се пече в загрята на 180С фурна до готовност.
   Добър апетит!





9 коментара:

  1. Веси, омесила си много красив и вкусен хляб!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда!Сигурно е и много вкусен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, браво, прекрасен хляб! Опитах веднъж да "плета" по нейни идеи и се убедих, че никак не е лесно, особено пък за начинаещ като мен. Така че искрени поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Стандартна мерителна чаша - 240мл.

    ОтговорИзтриване
  6. I am so glad that I found your blog. Pitki and hleb I love very much

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен хляб!!! Облизахме си пръстите! А препечените крайчета не стигнаха :)

    ОтговорИзтриване
  8. От 7г това е любимият хляб на децата ми и си го поръчват за всеки специален ден. Благодаря ви! А, да, и преди години спечелих конкурс със снимка на моя хляб във верига магазини за красиви домакински стоки.

    ОтговорИзтриване