Страници
▼
неделя, 5 януари 2014 г.
Шоколадова торта с портокалова нотка
За тази торта използвах блата на паста "Pingui". В зависимост какво какао се използва става наситено тъмен, много пухкав, мек и ароматен. Много го харесвам! Шоколадово-портокалов крем, шоколадова глазура и шоколадови дражета допълват много, много шоколадовата картина на това разкошество! Заинтересувах ли ви?
Ето и подробностите:
Продукти:
за блата:
1/2ч.ч.какао
3/4ч.ч.вряла вода
6 големи яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.олио
2ч.ч.(280гр)брашно
1 п. бакпулвер
разкопчаваща се кръгла форма 24см
крем:
300мл течна подсладена сметана
150г шоколад(100г черен, 50г млечен)
2с.л. портокалови корички от сладко, отцедени от сиропа
10г желатин
3-4с.л. пудра захар
1с.л. коняк или уиски
1ч.ч. подсладено мляко с какао за сиропиране на блатовете
глазура:
150г шоколад(100г черен, 50г млечен)
100мл течна подсладена сметана
1с.л. олио
шоколадови дражета за украса
*ч.ч. е с вместимост 240мл
Какаото се залива с врялата вода и се разбърква добре.
Отделят се белтъците и се разбиват на сняг. Постепенно се добавя половината захар и се бият до устойчиви връхчета.
В отделна купа се разбиват жълтъците с останалата захар, добавят се олиото, пресятото с бакпулвера брашно и поизстиналото какао. Всичко се разбърква добре.
Към тази смес на три пъти се добавят разбитите белтъци, като се разбърква внимателно с лопатка.
Застила се разкопчаваща се форма 24см с хартия за печене и се излива тестото.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна, като се пробва с клечка.
Оставя се в леко открехната фурна за 10-15мин., след това се изважда от формата и се охлажда на решетка. Добре е да престои няколко часа, да се стегне. Нарязва се на три хоризонтални блата, които се сиропират с подсладено мляко с какао.
За крема - желатинът се залива с 50мл студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня или в микровълнова. 100мл сметана се загряват почти до завиране, добавя се начупения шоколад и се разбърква до хомогенизиране. Добавя се и разтопеният желатин. Отделно се разбиват 200мл сметана с 3-4с.л. пудра захар. Добавя се поизстиналата шоколадова смес и накрая се добавят нарязаните портокалови корички и алкохола.
В ринг се нареждат сиропиран блат, половината крем, блат, крем и третия блат. Тортата се оставя в хладилник да стегне.
За глазурата на водна баня се загряват сметаната и шоколада до разтопяване. Добавя се олиото и с половината смес се залива тортата. Останалият ганаш се прибира в хладилник да стегне, разбива се с миксер и се шприцова върху глазурата. Отгоре се нареждат дражетата.
Тортата престоява няколко часа преди да се нареже. За пълно обединение на вкусове и аромати може да я приготвите от предния ден.
Да ви е сладко!
Веси, голямо блаженство си измайсторила! Много вкусна и много богата торта, да ти е сладко. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Разкошна торта, особено за любителите на шоколада!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!