Страници

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Питка "Короната на готвачката"

   Това оформление е известно от руските форуми като "Короната на готвачката" и беше пуснато преди доста години от Labrex в БГ-мама.
   За направата на моята пита използвах една от любимите си рецепти за тесто. Получи се мекичка, дъхава, вкусна питка!

Продукти:
20г прясна мая
300мл течност - по равно прясно мляко и вода
1с.л.мед
1ч.л.сол
1 яйце
3с.л.олио
около 500-550г брашно

1 яйце за намазване



   Тестото беше измесено и втаса в машинката.
   Готовото тесто се премесва върху набрашнен плот. От него се отделя 1/4 и се разточва на кръг с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. Поставя се в застлана с хартия тава. Останалото тесто се дели на 8 равни части, от които се оформят топки и се нареждат в кръг върху разточения пласт.


  С остър нож или нож за пица се изрязват 8 триъгълника, като разрезите стигат почти до края на пласта.

   Всеки триъгълник се загръща върху топката и се притиска силно ъгълчето му да залепне.

   С помощта на малка цедка триъгълниците се наръсват с брашно и с остър нож се правят украсителните нарези.

   Питата се оставя да се надигне 15-20мин., намазва се с разбито яйце(само повърхността на топките, без листенцата) и се изпича в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване.

   Добър апетит!

24 коментара:

  1. Изглежда прекрасно и празнично :)
    Чудесно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  2. Blogunuza ve fotoğraflarınıza bayılıyorum ama tarifleri anlayamıyorum. Blogda kendi dilime çevirebileceğim translate seçeneği olsa çok sevinirdim :)

    Sevgiler..

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е!!!
    Браво!!! Имате златни ръце!!!
    Ще се опитам и аз да я направя.

    ОтговорИзтриване
  4. Още веднъж да си кажа - страхотна е! Благодаря за подробните снимки около оформянето!
    Поздрав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. И много красива се е получила освен всичко друго!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за чудесно показаните снимки, за фантастично изглеждащата готова пита! Дори без кулинарни способности, всяка жена, ако следва съветите, ще я направи! Наистина - подробно описано и показано всичко! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Eх , да му се не знае и работата ...изглежда фасулски лесно , не знам дали ще се справя ,Веси , но я започвам :) !
    Благодаря за рецептата !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Izglejda mnogo vkusna blagodarya za receptaya ste se opitam da ya napravya vednaga

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за страхотната рецепта, Веси!
    Прекрасна е!
    Може да погледниш как аз се справих:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2013/09/pitka-die-krone-der-kochin.html
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда прекрасно!Ще се опитам да я направя!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда прекрасно!Ще се опитам да я направя!

    ОтговорИзтриване
  12. Уникално тесто!!!Питката ми се получи невероятно вкусна и мекичка още от първия опит!Благодаря за споделената рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Пробвах,и стана СТРАХОТНА!!!!Благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  14. mnogo interesno i dostupno ,bravo Vesi!!!!!!!nepremenno she se probvam!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази питка я правя през ден и Ви благославям.Обичаме домашен хляб,пробвах много рецепти,но тази е нашата...и на моите приятелки.Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Правя питка за първи път, получи се страхотна на вкус, а вида й-много празничен. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Вече втори път правя погачата, страхахотна е. Децата я обожават.Благодаря!!!
    Рада

    ОтговорИзтриване
  18. Поздравления! Прекрасно обяснение, чудесни снимки, Погача та изглежда елегантно и празнично, ще я направя още днес! На Вас благодарности с пожелание за хубав живог!
    о

    ОтговорИзтриване